Apa Dadine Yen Pelatih Pramuka Ngrangkep Dadi Guru Agama?

Saben wong duwe potensial beda lan unik ing urip. Seseorang bisa uga duwe siji utawa rong potensial khusus. Yen sampeyan duwe loro utawa luwih potensial sekaligus, mula sampeyan begja amarga sampeyan bisa berkembang ing macem-macem komunitas sing bisa gabung. Kali iki penulis nuduhake pengalaman dadi pelatih Pramuka uga guru isi agama Islam lokal. Kaloro profesi kasebut dadi panulis sajrone telung taun kepungkur. Kepiye nyenengake ing rong profesi iki? Apa ana alangan ing antarane kekarone?

Organisasi pramuka lan organisasi agama umume duwe tujuwane meh padha, yaiku mbentuk watak pemudha sing tangguh lan duweni watak luhur. Ing prakteke isih ana wong sing mbedakake pangembangan organisasi pemuda lan organisasi agama. Wong-wong sing alergi karo agama rumangsa yen klompok pemudha kudune ora diajari agama amarga bakal ringkih. Kerep banget kita nemokake ing lapangan kegiatan organisasi Karang Taruna ora bisa nyawiji karo organisasi Masjid Pemuda (Remas). Kita pancen ora ngarep-arep kahanan iki bareng-bareng.

Kagiyatanku sajrone telung taun kepungkur melu pendidikan agama uga organisasi pemuda. Aku aktif nyengkuyung Gerakan Pramuka ing salah sawijining sekolah dhasar umum ing Kabupaten Jombang. Mangkono uga ing wayah esuk aku mulang bahan pendhidhikan agama Islam. Kalorone bisa kerja bareng kanthi apik. Dasa Darma Pramuka mulang supaya dadi manungsa sing cedhak karo sampurna lan becik. Darma kaping pisanan ing Dasa Dharma yaiku taqwa marang Gusti Kang Maha Kuwasa. Iki sesuai karo prinsip pertama Pancasila, yaiku Gusti Kang Maha Kuwasa.

Bangsa Indonesia mesthi wae ngetrapake urip religius minangka nomer siji ing ndhuwur macem-macem tujuan sosial ing masarakat. Iki tegese organisasi pramuka kayata gerakan Pramuka mung lumrahe kanggo pendhidhikan agama mlebu. Bocah-bocah sing duwe budi pekerti sing luhur bakal bisa tuwuh dadi wong diwasa diwasa sing duwe kesadharan awake dhewe kanggo menehi mupangat kanggo masarakat ing sekitar papan dununge. Sampeyan ora prelu mikir dhuwur banget lan ngluwihi langit kaping pitu. Benerake tumindak sampeyan lan nuduhake conto ing ngarep bocah lan remaja supaya dheweke bakal ngetutake apa sing sampeyan ucapake.

Kesulitan nggabungake loro kegiatan pramuka lan religius yaiku nalika kudu mlaku bebarengan ing rong papan sing beda. Ora kabeh kegiyatan bisa sinergis kanthi bener. Aku uga asring mbagi wektu kanggo nindakake kegiatan Pramuka lan mulang Taman Pendidikan Al-qur’an. Kalorone kadang duwe jadwal kegiatan sing padha, mula aku kudu trampil mbagi wektu lan mbagi konsentrasi supaya kalorone bisa mlaku kanthi lancar.

Bagikan tulisan ini:
Diterbitkan
Dikategorikan dalam Basa Jawa

Oleh Agus Siswoyo

Teacher in real life, story teller and Indonesian blogger.

Tinggalkan komentar

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *