Blog Pribadi Bisa Dadi Media Alternatif Kanggo Ngganti Majalah Tembok Sekolah

Teknologi informasi saiki menehi kebebasan kanggo saben pangripta konten media kanggo nyebutake kabisan sing paling apik. Iki uga kudu digunakake dening sekolah sing ngembangake majalah tembok minangka media ekspresi kanggo siswa. Majalah tembok ing sekolah wis dikenal minangka papan kanggo nampilake karya siswa sing paling apik ing institusi pendhidhikan. Wis akeh munggah-mudhun Manajemen Organisasi Siswa Intra-Sekolah (OSIS) kanggo ngatur majalah tembok sing isine saka siswa, diwaca dening siswa lan uga kanggo para siswa.

Sanajan wis dingerteni akeh mupangate, sayange anane majalah tembok ing umume sekolah ing Kabupaten Jombang durung dikelola kanthi bener. Panyebab saka kurang pangembangan majalah tembok ing sekolah yaiku nyuda minat siswa kanggo maca nalika ngadeg suwe. Dheweke luwih seneng ngakses informasi nggunakake smartphone. Gampang ngakses informasi liwat smartphone didhukung karo nyedhiyakake koneksi internet gratis liwat wi-fi ing sekolah. Murid-murid ora ragu-ragu kanggo surfing ing jagad maya nalika lagi ngaso sekolah.

Saliyane alasan sing ora praktis, ekspresi nggunakake kertas lan pena liwat tulisan tangan lan gambar dianggep angel banget kanggo siswa. Saiki, dheweke luwih seneng nyebutake nggunakake media elektronik kanthi desain grafis, tulisan online lan artikel blog pribadi. Nggawe video pengalaman plancongan ing omah uga bisa ngasilake interaksi sing apik kanggo para penonton. Sinau ing omah sajrone pandemi iki kudu bisa nyenengake siswa. Dheweke bisa kreatif nggunakake macem-macem fasilitas sing kasedhiya ing omah.

Sinau ing sekolah nalika pandemi iki wis mandheg wiwit pungkasan Maret 2020. Kegiatan pasuryan antarane guru lan siswa ing sekolah mandheg patang wulan kepungkur. Otomatis, kegiatan nganyari isi utawa materi majalah tembok ing sekolah mandheg nganti pirang-pirang wulan amarga ora ana kegiyatan sinau pasuryan antarane guru lan siswa ing sekolah. Iki minangka wektu sing apik kanggo saben institusi pendhidhikan kanggo ngarahake saben siswa sing melu kegiyatan sinau saka omah lan nggawe karya elektronik nganggo blog pribadi.

Nggawe surat pribadi ora angel kanggo siswa sekolah menengah utawa siswa sekolah menengah. Kajaba iku, dheweke wis duwe minat ing bidang pembelajaran online lan media ekspresi online. Nggawe blog pribadi bisa ditindakake liwat panyedhiya blog kanthi gratis, kayata wordpress.com lan blogger.com. Kaloro panyedhiya platform blogging kasebut diajab bisa nampung kreatifitas siswa sekolah menengah lan sekolah menengah.

Konten blog pribadi sing dikelola siswa SMA uga luwih maneka warna miturut kapinterane saben siswa. Mungkin siswa seneng karo kegiatan nggawe puisi, crita cekak utawa crita inspirasi liyane liwat artikel blog pribadi. Kangge, siswa liyane luwih seneng nggawe desain grafis kartun lan pamflet edukatif sing menarik. Siswa liyane bisa uga seneng ngutarakake babagan video YouTube. Ora masalah. Konten video YouTube bisa dikolaborasi karo artikel teks blog pribadi lan narik kawigaten siswa kanggo maca karya kanca.

Bentuk dhukungan guru kanggo siswa sing melu jagad blogging yaiku nyedhiyakake pelatihan nulis kanggo siswa sing seneng kegiyatan nulis online. Kangge, kanggo siswa sing seneng fotografi, pelatihan fotografi bisa diwenehake dening para praktisi ing bidang pemotretan. Guru uga kudu nindakake pelatihan kanggo nggawe video konten YouTube sing menarik lan asli. Kabeh wujud dhukungan saka sekolah lan guru kanggo kegiyatan ekspresi siswa lumantar media online diajab bisa nyuda rasa bosen sinau nalika sinau ing omah nalika pandemi iki.

Blog kanggo siswa duwe akeh mupangate. Kajaba nyedhiyakake medium ekspresi kanggo siswa, bisa uga karya sing digawe ditambah karo perusahaan gedhe lan digunakake media kanggo kampanye produke. Siswa sing wis duwe portofolio kerja kanthi online bisa uga luwih golek jinis gaweyan sing bakal ditindakake mbesuk. Mungkin dheweke bakal dadi youtuber sing sukses, pemasar internet sing sukses, utawa uga dadi panulis hebat ing mbesuk.

Tugas guru yaiku nyedhiyakake macem-macem minangka metode pendhidhikan online lan offline kanggo ngasah bakat lan ngarahake minat siswa. Sisane, mangga dipasrahake marang para siswa supaya gelut ing lapangan sing disenengi. Apa sampeyan pengin melu proses pendidikan menyang kamardikan siswa ing mbesuk? Yen wangsulan sampeyan ya, mula miwiti saiki kanggo menehi kesempatan kanggo siswa supaya bisa nyebut dhewe ing jagad sing disenengi.

Bagikan tulisan ini:
Diterbitkan
Dikategorikan dalam Basa Jawa

Oleh Agus Siswoyo

Teacher in real life, story teller and Indonesian blogger.

Tinggalkan komentar

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *