Crita saka Raja sing Apik Menehi Putrine

Kacarita ana randha sing urip karo bocah cilik ing Kalimantan Selatan. Kalorone urip kanthi sederhana ing gubug lawas. Papan dununge ora adoh saka istana kerajaan. Sanajan omah kasebut minangka gubuk lawas, katon resik lan apik, bahan kayu kasebut uga digawe saka kayu pilihan.

Mula aja gumun yen gubuk lawas iku aman cedhak kraton kraton amarga gubug kasebut dianggep antik sing kudu dijaga. Pungkasan, gubug kasebut mung dipanggoni karo randha lan anake sing isih cilik. Raja ora nate nolak gubug sing ditinggal ngadeg. Kamulyan istana ora ateges omah-omah kasebut sithik.

Ora mung iku, saben wulan sewulan istana ngirim bahan panganan kanggo nyangga randha lan anake. Sapa sing ngatur kerajaan sing peduli tenan karo bangsane? Karajan kasebut dipimpin dening raja sing apikan, wicaksana lan wicaksana.

Sang Prabu cedhak banget karo bangsane. Dheweke pengin nongkrong karo kabeh lingkaran. Loro-lorone bangsawan lan rakyat kabeh padha gelem nemoni dheweke kapan wae. Saka wong tuwa nganti bocah cilik sanajan dheweke kenal. Amarga kabecikan, masarakat seneng banget marang rajane.

Kraton kasebut nduweni halaman amba lan wit-witan sing subur. Saben awan, akeh bocah cilik sing dolanan ing pekarangan istana. Semono uga, anak randha ora uwal saka kepinginan kanggo main ing kana. Amarga mlarat, dolanan bocah kasebut mung lemut sing diikat nganggo senar. Nang endi wae bocah mau, lemut mesthi digawa.

Ing sawijining dina, putra randha miskin lagi dolanan ing plataran istana karo kanca-kancane. Amarga sibuk banget dolanan ing plataran istana, putra randha miskin ngerti yen meh peteng. Amarga wedi yen dimarahi ibune, bocah mau kepengin cepet-cepet mulih. Dheweke kelingan pesen ibune sing kudu mulih sadurunge srengenge surup. Sadurunge bali menyang gubug, dheweke duwe kesempatan ketemu karo raja.

“Raja sing apik, aku kudu langsung mulih. Amarga, yen telat tekan omah, ibuku mesthi bakal nesu. Apa aku bisa nyametake nyamuk iki ing istana? Sesuk aku bakal main maneh ing kene,” pitakone bocah lanang kasebut karo njaluk panjaluk. pasuryan

“Nggih, nak. Sampeyan bisa naleni lemut sampeyan ing tugu ngarep kraton,” ujare raja. Sawise ngrungokake wangsulane Sang Prabu, bocah mau langsung ngikat lemut ing salah sawijining pilar istana. Bocah lanang mau mulih kesusu. Aja nganti ibune nesu amarga telat mulih.

Dina esuke bocah kasebut bali menyang istana kanggo dolanan ing halaman karo kanca-kancane. Nanging dheweke kuciwa amarga nyamuk sing disenengi ora ana maneh. Dheweke mrana mrana mrene mrene weruh nyamuk sing diikat wingi.

“Kanca-kanca, apa kowe weruh nyamuk sing tak gandheng ing kene wingi?” takon bocah marang kancane.

“Aku ora ngerti,” wangsulane salah sawijining bocah.

Wangsulane padha karo kanca liyane. Dheweke isih nyoba golek nyamuk kasebut. Dheweke nyawang sisihane lan weruh ana jago cedhak cagak kasebut.

“Mesthi wae lemutku dipangan daging pitik iki,” gremene anake randha sing mlarat.

Dheweke uga mikir yen jago wis mangan nyamuk sing dikasihi. Bocah lanang mau langsung nemoni Raja. Dheweke mlaku cepet-cepet marani Sang Prabu.

“Sire, lemutku wis ora ana. Kayane nyamuk dipangan karo jago sampeyan,” bocah kasebut sambat marang Raja.

“Banjur sampeyan mung njupuk pitik jago kanggo ijol nyamuk sing dipangan,” ujare raja sing apikan.

“Matur suwun, Sire,” wangsulane bocah kasebut kanthi nyenengake. Saiki anake randha miskin duwe jago dadi ingon ingon. Dheweke seneng yen duwe jago sing rambut apik. Kanggo anak randha sing mlarat, duwe pitik jago sing apik diwenehake raja minangka kebanggaane.

Bocah lanang mau lagi dolanan karo kanca-kancane. Ana ing endi wae, dheweke mesthi nggawa pitike. Dheweke uga ngikat jago nganggo tali amarga wedi yen ucul lan ilang. Ing sawijining awan, nalika dheweke kepenak muter jago katon saka tali kasebut. Bocah lanang mau banjur golek jago.

Sawise meh setengah dina nggoleki, jebule jago menyang panggonane ibu-ibu sing lagi numbuk pari karo lesung ing pawon kraton. Luwe, pitik kasebut nyoba nyithak pari-parian pari ing bolongan lesung kasebut. Sanajan wis diusir kaping pirang-pirang dening juru masak kraton, pitik kasebut isih munggah ing bolongan lesung. Keluwen menehi pitik jago sing wani mangan apa wae sing ditemoni.

Amarga krasa pegel, ana ibu sing nabrak lesung menyang pitik nganti tiba lan flutthat ing lemah lan mati. Prastawa jago kasebut tiwas ing ngarepe putra randha sing mlarat. Nyawang pitike wis mati, bocah mau sedhih banget. Dheweke nangis nalika mlayu nemoni Raja.

Nyeket eluhe, bocah mau kandha, “Sire, jago sing sampeyan wenehi, dipateni dening juru masak kraton. Aku ora duwe dolanan maneh. ” Sawise ngomong kaya ngono, tangise bocah lanang mau malih.

Raja sing apikan, “Ayo, aja nangis maneh. Saiki, sampeyan njupuk lesung tinimbang jago sing wis mati,”

Seneng tenan atine bocah iku. Dheweke duwe niat, lesung mengko bakal diparingake marang ibune kanggo pon beras.

“Matur suwun, Sire. Dimple iki mesthi migunani kanggo ibu-ibu ing omah, ā€¯ujare bocah kasebut.

Raja mesem amarga ora bersalah bocah sing mesthi kelingan ibune. Amarga wis sore, bocah mau pinuju mulih. Nanging sadurunge mulih, dheweke masrahake lesung kasebut menyang raja. Sang Prabu nglilani.

“Ngaturake lesung ing sangisore wit ing plataran kraton,” ujare raja.

Bocah lanang iku manut prentahe raja. Dheweke nyandhet lesung ing sangisore wit. Dina esuke, bocah kasebut bali menyang latar istana kanggo dolanan. Nalika rampung main lan arep bali menyang gubug, dheweke kelingan lesunge. Bocah lanang mau njupuk lesung.

Nanging, dheweke kaget banget ndeleng kahanan lesung pipine ora kaya nalika budhal wingi. Dimple wis rusak. Dheweke ngerti apa sing nyebabake mortir kayu sing rusak. Nyatane, ing jejere lesung ana nangka sing gedhe banget. Nangka wis mateng banjur tiba ing lesung kayu mau. Bocah lanang mau bali lapor marang raja.

“Sire, lesungku dipecah nganggo nangka,” sambat marang Raja. Bocah lanang wedi yen Sang Prabu nesu karo dheweke amarga bola-bali njaluk ganti rugi. Nanging Sang Prabu nuduhake rasa welas asih minangka pimpinan uga bapak kanggo anak ing saindenging negara sing dipimpin.

Kanthi mesem, Sang Prabu ujar, “Banjur sampeyan njupuk nangka minangka sulih kanggo lesung sing rusak.”

“Matur suwun, Sire. Nanging, wis sore, aku ora bisa nggawa nangka gedhe ing omah. Muga-muga aku ninggali nangka ing kraton. Sesuk aku bakal njupuk karo kanca-kanca.”

Raja wicaksana ngandika, “Banjur. Isine nangka ing lawang lawang pawon kraton.”

Bocah lanang iku manut prentahe raja. Nangka kasebut dilebokake ing pawon kraton. Nangka sing wis mateng wangi banget. Sawise bocah lanang lunga, putri raja sing umure padha karo bocah mau banjur ngambu arum nangka.

“Mmm, ambune nangka iki enak banget. Mesthi enak uga. Wah, aku kepengin banget mangan nangka. Nanging, ing endi nangka? Mungkin bibi dilebokake ing pawon lan sengaja disimpen kanggo aku,” gumun sang putri.

Putri raja banjur menyang pawon golek nangka wangi. Dheweke terus golek nangka menyang sudhut pawon. Ing jejere geni ora ana. Malah ora ana simpanan rempah-rempah pawon. Dheweke tetep golek sumber arum nangka. Nganti pungkasane, dheweke weruh nangka gedhe banget lan mateng ing sandhing lawang pawon.

“Iki nangka sing dakgoleki,” ujare sang putri kanthi mripat sing cemlorot.

Dheweke uga mrentah pembantu istana supaya ngrusak nangka. Sawise nangka rusak, putri raja mangan nganti wareg. Rasane nangka pancen enak banget. Putri Raja tanpa henti ngomelake manawa enak nangka ing tangane. Dheweke ora ngerti yen nangka duwe juragan.

Kaya biasane esuke bocah kasebut dolanan ing pekarangan istana, dina iku dheweke rencanan nggawa nangka karo kanca-kancane. Nanging nalika tekan kebon istana dheweke kuciwa amarga nangka wis ora pas. Banjur, dheweke nyawang tong sampah istana. Pranyata ana akeh wiji nangka lan kulit ing sampah.

Atine bocah lanang kasebut kuciwa maneh. Nangka dheweke wis dipangan wong liya. Bocah lanang mau ngadhep Sang Prabu. Sang Prabu kanthi wicaksana ujar, “Aja sedhih, amarga anakku mangan nangka, aku bakal menehi anakku wadon marang kowe.” Sang Prabu nyoba menehi semangat marang bocah kasebut. Sang Prabu banjur crita kanthi tuladha saka para tokoh misuwur sadurunge.

Bocah kasebut ora ngerti omongane raja sing bakal menehi putrine marang dheweke. Dheweke isih enom banget kanggo ngerti. Nanging, nalika bocah lanang wis gedhe lan dadi nom-noman sing tampan, dene putri raja wis dadi bocah wadon sing ayu, raja krama karo dheweke. Dheweke uga urip seneng, ibune uga digawa urip ing kraton. Raja sing wicaksana netepi janjine kanthi menehi putrine.

Amanat saka babagan Raja sing apikan yaiku yen sampeyan nggawe kesalahan sampeyan kudu wani tanggung jawab lan yen janji kudu tetep. Putra randha miskin pancen setya marang ibune saengga bisa entuk hadiah sing apik banget ing pungkasan umur.

Bagikan tulisan ini:
Diterbitkan
Dikategorikan dalam Basa Jawa

Oleh Agus Siswoyo

Teacher in real life, story teller and Indonesian blogger.

Tinggalkan komentar

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *