Crita Timun Mas Nglawan Buto

Biyen ing Jawa Tengah ana randha tuwa sing jenenge Mbok Rondo. Pakone Mbok Rondo golek kayu ing alas. Wis suwe Mbok Rondo ora pengin duwe anak. Nanging dheweke mung randha miskin. Kepiye dheweke bisa duwe anak. Nanging, dheweke tetep ndedonga marang Gusti Allah supaya bocah bakal diberkahi nalika wis tuwa.

Banjur ing sawijining dina Mbok Rondo menyang alas golek kayu. Sawise nglumpukake kayu ing alas, Mbok Rondo lungguh banjur leren sambat. “Yen aku duwe anak, uripku luwih ringkes amarga bakal ana wong sing nulungi aku kerja,”

Nalika lungguh ngaso, dumadakan bumi sing lagi lenggah mau trenyuh, kaya ana lindhu. Ing ngarep Mbok Rondo, muncul raksasa gedhe kanthi praupan serem. Mbok Rondo nyawang dheweke kanthi wedi. Dheweke ora tumindak salah nanging kenapa ana raksasa sing mara.

“Hai, Mbok Rondo, kowe pengen duwe anak? Aku bisa nglamar kekarepanmu,” ujare raksasa kasebut kanthi swara banter. Jebule raksasa kasebut krungu omongane Mbok Rondo lan kepengin nulungi dheweke.

“Apa bener sampeyan bisa menehi anak?” takone Mbok Rondo. Wedi dheweke wiwit ilang. Saiki dheweke duwe pengarep-arep duwe anak. Nanging piye wae dheweke ora ngerti.

“Aku bisa menehi anak, nanging ana katemtuan. Nalika bocah sampeyan nembelas taun, sampeyan kudu masrahake marang aku. Aku bakal menehi dhahar,” wangsulane raksasa kasebut.

Amarga kepengin banget duwe anak, Mbok Rondo ora mikir maneh. Kanggo dheweke, sing penting dheweke bakal duwe anak mengko.

“Oke, aku ora masalah,” ujare Mbok Rondo.

Banjur raksasa mau menehi wiji timun marang Mbok Rondo.

“Tanduran wiji timun iki. Sawijining dina sampeyan bakal duwe anak, “ujare raksasa kanthi swara sedhih.

“Apik. Matur nuwun, “ujare Mbok Rondo.

Mbok Rondo isih durung paham. Kepiye carane wiji timun dadi bayi manungsa. Nanging dheweke ora gelem nyerah. Dheweke mung nindakake apa sing dikandhakake para raksasa kasebut. Mbok Rondo langsung mulih lan nyebar wiji ing kebon mburi omah. Rong minggu mengko, tanduran iki subur lan ngasilake woh.

Antarane timun sing tuwuh, ana siji woh sing gedhe banget. Wernane kuning. Nalika ing srengenge, woh-wohan kasebut cemlorot kaya emas. Mbok Rondo milih buah sing paling gedhe. Mbok Rondo njupuk piso banjur ngethok woh-wohan kasebut. Banjur, dheweke mbukak kanthi tliti.

Heh! Pranyata ana bayi wadon sing ayu ing njero timun! Mbok Rondo seneng banget. Dheweke ngarani bayi cilik kasebut kanthi jeneng Timun Emas. Uripe Mbok Rondo wis ora sepi maneh. Dheweke saiki wis seneng amarga Gusti Allah maringi kekarepan supaya duwe anak.

Sawise Mbok Rondo ngrawat putrine nganti pirang-pirang taun, Timun Emas dadi bocah wadon sing ayu. Mbok Rondo tresna tenan karo Timun Emas. Esuk banget padhang. Srengenge saya panas banget. Mbok Rondo lan Timun Emas siyap budhal menyang alas golek kayu. Ora let suwe Mbok Rondo jumangkah saka lawang omahe, dumadakan bumi gumeter, disusul ngguyu cekakakan.

“Wah, waduh!” dumadakan Mbok Rondo kelingan janjine marang sing menehi wiji timun raksasa. Cepet mrentah Timun Emas supaya ndhelik ing ngisor amben.

“Hai, Mbok Rondo, metu! Aku teka kanggo janji janjiku,” ujare raksasa kasebut.

Mbok Rondo mikir banget kepiye carane bisa ngalahake raksasa kasebut. Klumpukne kabeh kekuwatane, Mbok Rondo metu nemoni raksasa kasebut.

“Aku ngerti, kowe teka mrene kanggo nglumpukake Timun Emas. Wenehi rong taun maneh. Yen saiki dakwenehake Timun Emas, mesthi ora enak dipangan,” ujare Mbok Rondo golek alesan.

“Bener. Oke, rong taun aku bakal teka. Yen sampeyan ngapusi, aku bakal ngulu sampeyan,” ngancem raksasa kasebut.

Nalika ngguyu, raksasa mau metu saka omahe Mbok Rondo. Mbok Rondo lega amarga uripe Timun Emas isih aman. Sawise yakin manawa raksasa kasebut wis adoh saka omahe, dheweke banjur nyedhaki anake sing isih ndhelik ing ngisor amben.

“Anakku, metu. Raksasa wis ora ana,” ujare Mbok Rondo.

“Aku ngrungokake pacelathon antarane Ibu lan raksasa. Jebule raksasa mau kepengin aku,” ujare Timun Emas.

“Bener, anakku. Nanging, aku ora pengin sampeyan dadi panganan raksasa,” ujare Mbok Rondo karo ngrangkul Timun Emas. Tangise nangis pipine. Mbok Rondo banjur crita babagan asale Timun Emas. Timun Emas ngrungokake kanthi tliti. Saiki dheweke golek cara kanggo ngalahake raksasa kasebut sajrone rong taun.

Rong taun mengko, Timun Emas wis diwasa. Raine tambah ayu. Kulit zaitun. Nanging Mbok Rondo kuwatir yen kelingan janjine karo raksasa kasebut. Dheweke seneng banget karo Timun Emas. Ora ana cara kanggo masrahake Timun Emas dadi panganan raksasa kasebut.

Banjur ing sawijining wengi, nalika Mbok Rondo turu, dheweke keprungu swara gaib ing impene.

“Hai, Mbok Rondo, yen sampeyan pengin anak sampeyan aman, njaluk tulung menyang pertapa ing Bukit Gandul.” Dina candhake, Mbok Rondo lunga menyang Bukit Gandul manut pamrayoga wong ing impene.

Tekan Bukit Gandul dheweke ketemu wong pertapa. Pertapa menehi papat paket cilik sing isine winih timun, jarum, uyah, lan tempel urang. Mbok Rondo nampa kanthi gumun. Pertapa nerangake sifat-sifat obyek kasebut.

Nalika tekan omah, dheweke crita babagan hadiah pertapa kanggo Timun Emas. “Anakku, wiwit saiki sampeyan ora usah kuwatir. Sampeyan ora preduli wedi karo raksasa, amarga sampeyan wis duwe obat penangkal. Tansah ndedonga supaya Gusti Allah nylametake sampeyan,” ujare Mbok Rondo.

“Nggih, Ibu,” wangsulane Timun Emas.

Nalika Mbok Rondo lagi njahit klambi kanggo Timun Emas, bumi dumadakan gonjang-ganjing minangka pratandha yen raksasa teka.

“Hahaha … Mana Timun Emas! Ayo, serahen kanthi cepet marang aku. Aku wis luwe banget!” ujare raksasa mau kanthi swara rame.

“Oke. Aku bakal nggawa dheweke metu,” ujare Mbok Rondo. Dheweke langsung mlebu omah. Dheweke njupuk bungkus sing diparingi pertapa, banjur diparingake marang Timun Emas.

“Putraku, nggawa bekal iki. Liwati lawang mburi sadurunge raksasa nyekel sampeyan,” ujare Mbok Rondo kanthi swara cepet.

“Oke Mbok,” Timun Emas langsung mlayu liwat lawang mburi.

Mbok Rondo langsung bali nemoni raksasa sing ngenteni ing ngarep omah.

“Mbok Rondo, ana ngendi Timun Emas?” swarane gigantic kaya ora sabar.

“Nuwun sewu, raksasa. Timun Emas wis ora ana.” Mbok Rondo mangsuli wedi.

“Kowe ngomong apa?” gerem raksasa mangsuli.

Raksasa kasebut kuciwa amarga Timun Emas ora ana. Nanging amarga kekuwatan gaib, raksasa kasebut bisa ndeleng Timun Emas sing mlayu saka omahe. Tanpa tembung liyane, raksasa kasebut langsung ngoyak Timun Emas.

“Sanajan sampeyan mlayu menyang akhir jagad, aku mesthi bakal bisa nggayuh sampeyan,” bengok raksasa kasebut.

Timun Emas gumantung karo kekuwatane supaya bisa mlaku terus. Nanging amarga terus mlaku, Timun Emas dadi kesel. Ing kahanan sing penting, Timun Emas ngelingi paket sing diwenehake ahli pertapa kasebut. Cepet-cepet dheweke nyebar wiji timun ing sakupenge. Ajaib tenan. Timun langsung thukul. Woh gedhe.

Raksasa mandheg nalika ndeleng timun nyebar ing ngarepe. Dheweke digodha mangan. Rakus, dheweke langsung mangan woh-wohan sing ana, nganti ora ana sing kari. “Ha .., ha … ha … woh timun bisa nambah kekuwatan,” ujare raksasa kasebut. Sawise kebak, raksasa kasebut bali ngoyak Timun Emas.

Nalika semana, Timun Emas mbukak bungkus lan nyemprotake jarum ing lemah. Ajaib tenan! Jarum kasebut diowahi dadi alas pring sing kandhel. Raksasa nyoba nembus dheweke. Nanging, awake lan sikile lara amarga digaru lan ditusuk pring sing tugel.

Raksasa kasebut ora nate nyerah lan ngliwati alas pring nalika terus ngoyak Timun Emas. Kekuwatane awake gedhe banget nganti ora krasa kesel.

“Hai, Timun Emas, aja ngarep-arep sampeyan bisa uwal saka aku!” seru raksasa mau, mbungkuk nyekel timun emas.

Kanthi semangat, Timun Emas mlumpat menyang sisih lan nyingkirake.

“Oh, aku meh kejiret,” Timun Emas celathu. Kringet wiwit ngrendhem awake. Dheweke kelingan bungkus sing diparingi pertapa sing isih ana loro. Isine uyah lan pasta udang. Dheweke langsung nguculi tali uyah, raseksa, sanalika pari-parian uyah malih dadi samodra.

Raksasa kasebut kaget banget, amarga dumadakan awake awake tiba ing segara. Nanging, amarga kekuwatan gaib, dheweke bisa renang ing pantai. Dheweke bali ngoyak Timun Emas sing lagi adoh saka dheweke. Rumangsa dipoyoki, nesu raseksa saya saya gedhe.

“Bocah ora sopan! Yen kejiret, aku bakal ngelek kowe urip!” jarene.

Timun Emas tambah kuwatir amarga raksasa kasebut bisa ngliwati samodra sing jembar. Nanging, dheweke ora nyerah. Dheweke tetep mlaku sanajan wis kesel. Raksasa mau terus ngoyak. Timun Emas mbuwang isine paket pungkasan. Tempel udang langsung dibuwang menyang raksasa. Dumadakan, segara lendhut sing nggodhog mbentuk.

Raksasa kaget. Sakedap, layonipun katempuh ing lendhut. Kanthi kabeh upaya, dheweke nyoba nylametake awake saka lendhut sing panas. Dheweke mbanting. Nanging, usahane muspra. Awak alon-alon ambruk menyang dhasar segara lendhut sing nggodhok.

“Timun Emas, tulungi aku! Aku janji ora bakal mangan sampeyan,” raksasa kasebut njaluk pangaksama.

Nanging lumpur panas kasebut ngelek awake raksasa. Saiki Timun Emas bisa napas lega amarga slamet saka bebaya pati. Dheweke langsung mlaku marani omahe. Dheweke pancen kangen banget marang ibune. Ing kadohan, Mbok Rondo mlayu marani Timun Emas. Kayane wanita iku kuwatir banget bab keslametan anake.

“Matur suwun anakku, jebule Gusti isih ngreksa sampeyan.” ujare Mbok Rondo sawise kekarone padha mara mara. Dheweke ngrangkul emosi lan seneng. Saiki Mbok Rondo lan Timun Emas bisa urip bahagia tanpa wedi gangguan raksasa.

Amanat dongeng Timun Emas yaiku sapa wae sing gelem usaha tenanan lan ndedonga marang Gusti Allah bakal duwe cara kanggo nuwuhake kekarepane. Muga-muga crita rakyat saka Jawa Tengah iki bisa menehi kawruh kanggo sampeyan.

Bagikan tulisan ini:
Diterbitkan
Dikategorikan dalam Basa Jawa

Oleh Agus Siswoyo

Teacher in real life, story teller and Indonesian blogger.

Tinggalkan komentar

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *