Dadi Guru Ora Oleh Sambat

Masyarakat Indonesia mengeti Dina Guru Nasional saben 25 November. Pengetan Dina Guru Nasional uga dianakake ing lembaga pendhidhikan ing Indonesia. Maneka warna pahargyan Hari Guru Nasional ditindakake ing sekolah, sekolah swasta lan swasta. Umume, dheweke nganakake upacara kanggo mengeti dina guru nasional.

Petugas layanan peringatan dina guru yaiku guru, dudu siswa. Luwih istimewa maneh, para guru nampa hadiah khusus saka para siswa. Hadiah ing Dina Guru Nasional diwenehake saben taun sepisan saka siswa nganti guru minangka wujud rasa tresna, hormat lan manut karo guru. Sawetara sekolah nampilake perayaan sing beda kanthi pesen kue ulang tahun.

Dadi guru ing mangsa pandemi iki, kita kudu mikir bareng kepiye peran para guru ing pendhidhikan ing jaman milenial iki. Tantangan guru kanggo ndhidhik siswa ing jaman milenial iku ora gampang. Guru entuk tantangan, saka njero awake dhewe lan saka lingkungan makarya.

Pangowahan kebijakan pendhidhikan, utamane babagan kurikulum pendhidhikan, pancen nyoba kesabaran guru nalika mulang. Dheweke duwe kewajiban nindakake tugas mulang uga ndhidhik siswa lan maneka warna tugas administratif sing diwenehake guru.

Menteri Pendidikan Nasional Republik Indonesia, Nadiem Anwar Makarim uga negesakke rasa kuwatir babagan tugas guru sing abot ing jaman milenial iki. Guru disaranake supaya sering diskusi karo siswa saengga kegiyatan mulang ana ing rong arah. Kajaba iku, Menteri Pendidikan Nasional Republik Indonesia uga nyaranake supaya saben guru nindakake kegiyatan pamulangan ing njaba ruangan kanggo siswa.

Pendhidhikan bocah ing jaman pandemi iki mbutuhake katrampilan kanggo kerja sama lan kerja sama sing luwih apik karo wong liya. Guru kudu bisa mbentuk lingkungan pendhidhikan sing kondusif kanggo nglatih semangat kerja sama lan semangat inovasi tumrap siswa.

Cocog karo pengetan Dina Guru Nasional saben taun, ana pirang-pirang tagar ing Twitter sing ana gandhengane karo dina guru. Antarane hestek sing tren ing jejaring sosial Twitter yaiku Selamat Hari Guru Nasional, dina guru, dina guru, lan sing terakhir yaiku kesan lan pesen para netizen nalika mengeti Dina Guru Nasional.

Antarane akeh topik tren ing Twitter, #SambatGuru duwe posisi tren kaping pisanan kanthi ora kurang saka 1900 tweet sajrone 1 jam. Iki nuduhake manawa ana akeh pihak sing prihatin karo masalah sing diadhepi guru ing lapangan kasebut, mula dheweke kudu nyuarakake swara liwat jaringan media sosial.

Sambungan guru ora mung babagan jumlah nominal gaji guru sing dianggep luwih murah tinimbang buruh konstruksi. Masalah utama kanggo guru yaiku akeh tugas lan kewajiban sing kudu ditindakake guru saliyane tugas mulang. Yen tugas tambahan kasebut bisa ngalahake tugas utama kanggo ndhidhik bocah ing kelas.

Macem-macem tugas tambahan sing diwenehake kanggo guru kalebu ngatur keuangan sekolah, ngatur database sekolah, ngatur aset sekolah, lan nekani macem-macem kegiatan resmi sing mbutuhake wektu, tenaga, lan pikiran guru. Tugas tambahan kasebut kudu ditindakake dening staf khusus sing kompeten ing bidhang. Guru mung kudu fokus mulang siswa ing njero kelas tanpa kabotan karo kewajiban administratif sing asring durung jelas targete.

Hubungane guru kanggo mulang mata pelajaran konten religius lokal ing Kabupaten Jombang uga narik kawigatene media sosial. Dheweke wis ora dianggep guru maneh, mula dheweke kudu diusir saka Dapodik, lembaga sing mulang. Jenenge wis ora didaftar ing sistem Dapodik. Iki tegese dheweke wis ora dianggep guru maneh. Nanging, guru-guru isi agama lokal diarani dadi mentor.

Pancen wajar yen Kantor Pendidikan Kabupaten Jombang njupuk kabijakan kontroversial iki amarga ana subyek konten agama agama Islam mung lumaku ing Kabupaten Jombang. Ora ana subyek konten lokal religius ing kutha utawa kabupaten liyane ing Indonesia dadi kabijakan iki mung kanggo lokal.

Akeh guru ngarep-arep manawa kabijakan anyar bakal nyengkuyung iklim pendidikan sing ideal ing sekolah. Menteri Pendidikan Nasional sing nembe dipilih karo Presiden Republik Indonesia minangka lulusan institusi pendhidhikan manca negara sing duweni potensi lan kompetensi mandhiri kanggo nanggapi tantangan pendhidhikan nasional.

Perlu ditunggu apa maneh terobosan sing bakal ditindakake menteri pendidikan nasional kanggo ningkatake kinerja guru kanthi optimal lan sekaligus ningkatake kesejahteraan guru ing Indonesia.

Bagikan tulisan ini:

Oleh Agus Siswoyo

Teacher in real life, story teller and Indonesian blogger.

Tinggalkan komentar

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *