Dongeng Keong Emas lan Mbok Rondo Dadapan

Dongeng Keong Emas kasebut asale saka kerajaan Kerajaan Panjalu sing duwe ibukota ing Daha utawa saiki kita ngerti Kutha Kediri. Raja Kediri duwe anak wadon loro. Putri nomer siji yaiku putrine biologis, Dewi Chandrakirana, lan putri nomer loro yaiku Dewi Ajeng saka bebrayan nomer loro. Nanging sayang, wiwit isih cilik, ibune Chandrakirana seda amarga lara, mula Sang Prabu banjur krama maneh. Kanthi permaisurine sing anyar, Raja duwe anak wadon jenenge Dewi Ajeng.

Dewi Chandrakirana kalebu bocah wadon sing ayu banget. Dheweke pancen apikan. Rasane alus, lan atine lemes. Dheweke disenengi kabeh wong. Dene, Dewi Ajeng, putri permaisuri, sing duwe pasuryan anyar, uga ayu nanging isih luwih ayu lan alus, praupane Dewi Chandrakirana. Kosok baline, ana gambar paraga Dewi Ajeng sing kejem lan kaku. Dewi Ajeng asring meri tresnane Prabu Panjalu marang Dewi Chandrakirana.

Nganti sawijining dina, Prabu Panjalu wis merencanakake arep cocog karo Dewi Chandrakirana karo Raden Inu Kertapati saka Kerajaan Jenggala. Sasi sakdurunge Raden Inu Kertapati wis dolan menyang Daha. Dheweke wis ndeleng lan kenal karo Dewi Chandrakirana. Kalorone krasa kompatibel, sing siji ganteng lan sing liyane rupane ayu. Dheweke tresna banget lan gelem omah-omah mengko.

Raja Daha, jeneng liyane kanggo Raja Panjalu, wis ngrencanakake patang puluh dina sawise pengenalan bakal ana pertunangan resmi. Raden Inu Kertapati karo kulawarga kerajaan Jenggala bakal teka nglamar Dewi Chandrakirana. Wektu tunangan mung sawetara dina. Dewi Chandrakirana wis nyiyapake awake dhewe kanthi becik. Dheweke ora ngerti manawa adhine lanang setengah meri karo rencana tunangan kasebut.

“Sampeyan ora bisa! Aku ora bakal nglilani Chandrakirana bebarengan karo Raden Inu Kertapati,” gremene Dewi Ajeng sing cemburu lan cemburu. Dewi Ajeng banjur nyipta strategi supaya Dewi Chandrakirana gagal tunangan karo Raden Inu Kertapati.

Banjur ing wayah sore Dewi Ajeng konsultasi karo ibune. Ibu menehi saran supaya dheweke lunga menyang Eyang Gagak Ireng. Eyang Gagak Ireng minangka dukun wanita sing misuwur kanthi katrampilan sulap. Kanggo ngimpi, bebarengan karo Raden Inu Kertapati, dheweke gelem lunga adoh ing panggonane Eyang Gagak Ireng.

Sawise entuk pasokan saka dukun, Dewi Ajeng langsung bali menyang istana. Mung tengah wengi sadurunge dheweke tekan istana lemes saka lelungan sing dawa. Nanging atine bungah banget amarga ora suwe dheweke bakal bisa ngilangi pesainge, Dewi Chandrakirana.

“Kita kudu bisa ngusir Chandrakirana saka istana iki. Kepiye kabarmu, Bu?” Permaisuri meneng sedhela, banjur mesem banget. Dheweke kelingan tugas Chandrakirana yaiku ngladeni tuwung tuwung saben dina. Pakulinan iki bakal digunakake dening Maharani.

Dina sabanjure, rencana kasebut ditindakake. Sadurunge Chandrakirana bisa nggarap tugas, Permaisuri sepi mlaku-mlaku mlebu pawon. Dheweke nyiram racun menyang gelas teh sing wis disiapake pembantu istana kanggo digawa Chandrakirana menyang bapake. Atine permaisuri saya rame amarga nalika arep metu saka lawang pawon dheweke ketemu karo Chandrakirana.

“Aduh, Ibu … napa repot-repot tindak pawon? Ayo dak siapake dhewe.” ngerem Chandrakirana.

“Ora … ora ana apa-apa. Aku mung teka ndeleng gaweyane para pelayan,” wangsulane Kaisar kanthi gugup.

“Matur suwun, Ibu, amarga wis nggatekake persiapan para abdi kanggo nyambut Raden Inu Kertapati.” ujare Chandrakirana lugu. Bocah wadon iki nganggep yen permaisuri simpati.

Kaya biasane, Chandrakirana ngaturake tuwung kanggo bapake. Kagiyatan iki ditindakake kanggo nutup sesambungan antarane bapak lan putra. Biasane, dheweke ngobrol babagan kulawarga nalika ngombe teh. Sang Prabu ngunjuk separo isine cangkir teh mau. Teh iku anget ing tenggorokan lan weteng.

“Hmm, teh sampeyan enak, anakku,” ujare Raja.

“Matur nuwun Rama Prabu,” ujare Chandrakirana.

Nanging sedhela maneh Sang Prabu nyekel wetenge sing krasa mual. Mual saya suwe saya parah. Mual malih dadi pusing. Mripate muter.

“Rama Prabu ….” Chandrakirana mbengok.

“Napa Rama Prabu? Ana apa?” Nanging tinimbang mangsuli Sang Prabu, mripate mripat mengkurep, ambegane bosok. Banjur dheweke mutah getih. Chandrakirana bisa uga ngrangkul bapakne sing arep ambruk.

Nalika semana Permaisuri teka. Permaisuri nuding Chandrakirana.

“Apa sing sampeyan lakoni? Kepiye sampeyan bisa mateni bapakmu dhewe. Sampeyan mesthi wis ngracun. Pengawal! Cepet nyekel Chandrakirana! Dheweke nyoba mateni Sang Prabu!” ujare Permaisuri kanthi swara banter.

“Ora! Ora mokal yen aku bisa ngracuni Rama Prabu

Aku tresna sampeyan, “ujare Chandrakirana kanthi swara medeni.

Sawetara pengawal teka. Sang Prabu langsung diangkat menyang kasur. Sawetara pengawal nggawa Chandrakirana adoh saka kamar raja. Kanthi dhawuhe Permaisuri, Chandrakirana dilebokake ing pakunjaran bengi iku.

Dokter Kraton langsung teka mriksa. Praupane ahli kesehatan istana Kediri iki katon tegang. Dheweke mriksa awak Sang Prabu kanthi tliti. Sawetara wektu mengko Dhokter narik napas sing lega. Sanajan Sang Prabu durung sadar.

“Dheweke diracun,” ujare dhokter. Dumadakan kulawarga kerajaan sing ana ing kamar kaget. Sapa pelaku sing duwe ati kanggo nindakake.

“Nanging untunge racun iki ora ganas banget. Sanajan ngono, dheweke kudu ngaso kabeh sawetara dina,” tambah dokter kasebut.

Keracunan raja ngasilake kejutan ing pengadilan lan rakyat jelata. Saiki dheweke kabeh ngerti yen ana wong sing pengin raja dilarani. Ora mung iku, saiki dheweke uga curiga karo sapa wae sing wani ngracuni wedang raja.

Dina sabanjure raja sadar maneh. Dheweke nyoba ngeling-eling kedadeyan kasebut dina sadurunge. Dheweke pancen ora mikir yen putrine dhewe sing gawe cilaka. Dheweke langsung mrentah kabeh anggota kulawarga kerajaan kumpul, kalebu Chandrakirana.

Chandrakirana dikirim dening pengawal saka mburi bar. Dheweke diadhep menyang pengadilan kerajaan.

“Chandrakirana, apa sejatine sing sampeyan karepake?” ngritik Sang Prabu marang Chandrakirana.

“Ananda mung pengin kesehatan lan kabegjan Rama Prabu.” Chandrakirana mangsuli alus.

“Nanging buktine sampeyan wis nyoba mateni aku,” ujare Raja.

“Iki dudu pelaku,” Chandrakirana nyoba mbela awake dhewe.

“Angger-anggering Toret kasebut kudu dileksanakake ing kerajaan iki. Ora ana sing istiméwa tumrap putraku dhewe. Bukti lan saksi wis nuduh tuduhan tumindak jahat sampeyan. Sampeyan kudu dihukum mati. Nanging aku cukup wicaksana, sampeyan kudu ninggalake kraton iki,” ujare Sang Prabu.

“Rama Prabu kudu nyelidiki perkara iki kanthi luwih jero. Ananda ora luput.” Chandrakirana isih nyoba mbela awake dhewe.

“Sampeyan kudu metu saka istana iki!” Karo nangis, Chandrakirana kepeksa metu saka istana Kediri.

Saiki dheweke dewekan lan ora duwe sapa-sapa. Atine remuk. Dheweke ora nyangka yen tumindak apik dheweke marang Raja nyebabake fitnah nyiksa. Dheweke mlaku tanpa tujuan. Karo mripate mbesengut, dheweke terus mlaku nganti tekan pantai.

Tanpa dingerteni Chandrakirana, saka kadohan Dewi Ajeng lan Eyang Gagak Ireng wis ngetutake dheweke kanthi sepi. Kalorone durung ngrampungake tugas ngancurake Chandrakirana. Isih ana langkah liyane.

“Eyang Gagak Ireng, kuwi Chandrakirana,” bisik Dewi Ajeng.

“Ya, aku wis ngerti. Sampeyan ngenteni ing kene! Ayo kula maju kanggo ngrampungake,” ujare Eyang Gagak Ireng.

Eyang tuwa mau cepet-cepet marani Chandrakirana. Dheweke mlaku kanthi ati-ati. Sikile mlaku meh meneng. Sawise cukup cedhak mula Eyang maca mantra. Tongkat ireng ing tangane diangkat kaping pirang-pirang ing udhara. Dheweke ambegan dawa nganti wetenge saya gedhe.

Dewi Ajeng sing ana ing sandhinge Eyang Gagak Ireng gemeter lan geter wedi. Nalika Chandrakirana ana ing cedhak watu, Penyihir ngetokake hawa saka wetenge kanthi kuwat.

Whoosh! Blessss …! Angin kenceng kebak sihir nyebul menyang Chandrakirana. Awak Chandrakirana mabur menyang pinggir segara. Sanalika ndemek banyu segara, awake Chandrakirana dumadakan dadi keong emas.

Dewi Ajeng nyekel keong kasebut kanthi bungah. Banjur kanthi tenagane kerucut kasebut dibuwang menyang tengah segara. Dewi Ajeng seneng banget. Saiki alangan ilang. Dheweke bisa ditresnani dening raja, tanpa kudu nuduhake. Ora mung iku, Raden Inu Kertapati mesthi tresna karo dheweke.

“Matur nuwun, Mbah.” ujare Dewi Ajeng nalika nggawa tas dhuwit. “Iki dhuwit kanggo Eyang kanggo nulungi aku,” jarene. Eyang Gagak Ireng seneng nampa dhuwite Dewi Ajeng. Kalorone banjur ninggalake pantai lan bali menyang istana kanthi menang.

Sauntara, awake Chandrakirana sing malih dadi keong lagi goyang ing tengah segara amarga digawa ombak. Bocah wadon mlarat kasebut ora bisa nindakake apa-apa, kajaba mung ndedonga, manawa Gusti Allah sing Agung bisa mbantu lan nggawa dheweke bali menyang tanah. Pirang-pirang dina dheweke ana ing tengah samodra. Chandrakirana minangka bocah wadon sing alus lan apikan, mula pandonga diwenehake.

Ombak alon-alon nggawa dheweke cedhak pantai sing tenang. Ora sengaja, ing pantai ana nenek tuwa sing lagi golek iwak. Nenek iki arep mulih. Nanging dheweke isih nyebar jaring cilik. Saiki dheweke entuk buntut maneh sing luwih gedhe. Aku

Aku rumangsa ngucapke matur nuwun banget. Dheweke nyelehake jaring ing banyu. Saiki dheweke lagi nggawa pedalan sampan mulih.

Chandrakirana, saiki dadi keong, digawa ombak menyang pantai. Nyebar ing watu ireng. Kebetulan si mbah sepuh ngramut praune ora adoh saka dununge keong. Ndelok bentuk keong sing apik, eyang kasebut kepengin duwe.

“Keong iki katon imut lan manis. Oke, aku mung bakal nggawa mulih. Aku bakal ngopeni sampeyan.” jare mbah sepuh.

Banjur, dheweke njupuk bekicot emas lan diselehake karo iwak sing dicekel ing kranjang iwak. Keong emas saiki wis lega amarga wis ora udan ing segara maneh. Dheweke pengin ngucapake maturnuwun marang eyang, nanging sayang dheweke ora bisa ngomong.

Ora let suwe, si mbah tuwa nggawa dheweke menyang gubuk cilik. Iwak sing dicekel dina mau, dheweke nuli dipasang ing toples, kalebu keong emas. Keong emas diselehake ing sacedhake kendhi banyu ing omah kasebut. Sawise maneh dheweke nyawang keong emas kasebut. Nihan ayu tenan, dheweke ngomel.

Dheweke banjur golek kayu bakar kanggo masak. Ora suwe dheweke bali maneh kanggo ngolah iwak sing dicekel. Nalika wengi, eyang kesel banget. Dheweke turu nyenyet. Nalika wengi iku ora dingerteni. Keong emas kasebut malih dadi bocah wadon ayu sing ora liya yaiku Chandrakirana. Pranyata pengaruh sihir Eyang Gagak Ireng bakal sirna nalika wengi.

Dina esuke nalika mbah putri tangi esuk kaget. Pancen, kaget banget. Ing meja makan, omah kasebut nyedhiyakake macem-macem panganan sing enak. Sawise sarapan nini banjur menyang pantai golek iwak. Sore mau, nasib eyange ora kepenak banget Dheweke wis nyoba sabisa kanggo nyekel iwak kasebut. Nanging nganti sore dheweke mung entuk siji iwak.

Kanthi langkah sing ora stabil banjur mulih. Yen mung wong siji, dheweke ora bisa ngijoli beras utawa bahan panganan liyane ing pasar desa. Dheweke ora ngerti apa sing bakal dipangan sesuk. Amarga kesel lan kuciwa, dheweke langsung ngaso. Ora let suwe, dheweke turu turu nganti esuk. Esuk mau dheweke kaget maneh karo anane piring sing enak ing meja.

Keong Emas nembe ngerti yen laknane penyihir iku bengi-bengi ilang. Amarga iku, pirang-pirang jam, dheweke bisa bali dadi wujud manungsa. Dheweke njupuk kauntungan saka kahanan kasebut kanggo ngucapake matur nuwun marang eyang nelayan kanthi masak sajian.

Acara ing meja makan ora kedadeyan sepisan, nanging bola-bali. Iki nggawe eyang nelayan penasaran. Asale kabeh panganan sing enak iki? Apa ana wong sing sengaja masak panganan kanggo dheweke ing wayah wengi?

Amarga semangat amarga penasaran, ing sawijining dina sawise golek iwak nenek nelayan kasebut pura-pura turu. Wengi bengi. Mbaka sithik mbah putri mencereng mripate. Dheweke ngintip apa sing kedadeyan ing omahe. Dheweke kaget banget. Dheweke ndeleng keong emas kasebut malih dadi putri sing ayu. Cepet-cepet dheweke tangi saka kasur.

“Kowe sopo?” pitakone simbah nelayan. Chandrakirana kaget banget nalika didukani eyang nelayan.

“Aku Chandrakirana, putri Kerajaan Daha. Ana sebab tartamtu, aku ujug-ujug dadi keong emas,” wangsulane Chandrakirana.

“Banjur, kenapa kok masak panganan kanggo aku?” pitakone simbah nelayan.

“Aku pengin matur nuwun amarga sampeyan wis nylametake aku saka pinggir segara,” ujare Chandrakirana.

“Oh, sampeyan kewan kewan emas sing ditemokake ing pantai?” jarene eyang setengah ora percaya.

“Bener mbah, keparenga kula tinggal ing omah iki karo sampeyan.” Chandrakirana mangsuli sing ora liya yaiku jelmaan keong emas.

“Ora apa-apa. Sampeyan bisa tetep ing papan iki. Aku bakal nganggep sampeyan minangka anakku dhewe.” Wangsulane eyang alon.

“Matur nuwun sanget mbah.” Chandrakirana mangsuli.

“Aja kuwatir anakku,” ujare eyang.

“Aku percaya sampeyan iku wong sing apikan. Ayo kita bebarengan tanpa wates takon marang Gusti Allah supaya sampeyan bisa dipulihake kaya sadurunge.” Nenek nerusake omongane.

“Matur nuwun mbah.” Chandrakirana ujar.

Wiwit kuwi, Chandrakirana urip bareng karo eyang sing apikan banget. Pranyata mbah putri kasebut jenenge Mbok Rondo Dadapan, tegese nenek randha saka desa Dadapan. Saben wengi si mbah putri teka ndonga marang gusti Allah supaya Chandrakirana dipulihake dadi normal.

Mangkene panguripan Chandrakirana saben dina. Ing wayah awan Chandrakirana malih dadi keong emas. Nanging nalika wengi dheweke malih dadi bocah wadon sing ayu. Dheweke nggunakake kesempatan sore kanggo nulungi simbah pembantu masak lan nindakake tugas rumah tangga liyane.

Nalika semana, nalika Chandrakirana kena sihir dadi keong emas lan kudu manggon ing gubuk karo Mbok Rondo Dadapan, ing papan liya ana pangeran sing lagi golek omah.

matur nuwun manah. Ing sawijining desa sing adoh saka rame-rame ing kutha, ana pemuda tampan sing nunggang jaran.

“Oh Dinda Chandrakirana, ana ngendi?” pemudha mau ngomong dhewe.

Wong enom iku ora liya yaiku Raden Inu Kertapati. Dheweke wis ngumbara menyang macem-macem desa kanggo nggoleki Chandrakirana sing wis ilang saka kraton. Amarga tunangan sing direncanakake karo Chandrakirana dibatalake, dheweke dadi sedhih.

Raden Inu Kertapati nekad terus golek Chandrakirana sanajan kudu lunga menyang endi wae. Dheweke wis pirang-pirang wulan ngumbara ing saindenging negara kasebut, kanthi kepengin ketemu Chandrakirana.

Banjur ing sawijining dina dheweke ketemu wong tuwa ing pinggir dalan. Geezer lawas katon lemes banget. Klambine suwek lan awake reget. Nyumurupi tekane Raden Inu Kertapati, wong tuwa mau pinuju njaluk tulung.

“Nonoman, telung dina aku durung mangan,” sambat wong tuwa mau.

Raden Inu Kertapati nyedhaki banjur nyengkuyung wong tuwa mau ngungsi ing sangisor wit jambu. Dheweke milih woh jambu biji sing mateng kanggo simbah. Simbah banjur mangan woh jambu biji sing diwenehake Raden Inu Kertapati.

“Matur nuwun nak, sampeyan apikan banget,” ujare simbah.

“Badhe tindak pundi?” takone simbah.

Raden Inu Kertapati mangsuli “Aku nggoleki Putri Chandrakirana sing diusir saka kerajaan Kediri. Aku wis pirang-pirang wulan golek nanging durung ketemu.”

Wong tuwa mau ngomel lan nuduhake dalan menyang endi Putri. Raden Inu Kertapati banjur nerusake lakune nututi dalan sing wis dituduhake dening simbah. Dheweke takon marang warga sing diliwati babagan Putri Chandrakirana. Masyarakat lokal apikan banget lan gelem nuduhake dununge gubuk Mbok Rondo Dadapan. Dheweke wis ngerti yen ana bocah wadon ing gubug sing wis dadi keong emas.

Setengah dina Raden Inu Kertapati nunggang jaran tumuju Desa Dadapan. Ora suwe sawise iku dheweke mandheg ing sawijining desa ing pesisir. Nalika wengi lan ora ana omah sing mbukak. Amarga wis pirang-pirang dina ora mangan utawa ngombe, mula dheweke ngelak banget. Dheweke mudhun saka jarane lan arep njaluk salah sawijining warga ngombe. Pendhudhuk kasebut kebeneran Mbok Rondo Dadapan.

Ing gubug kasebut ana cahya surem, tegese para pendhudhuk durung turu.

“Nuwun sewu Eyang, apa aku bisa ngombe banyu?” takon Raden Inu Kertapati kanthi sopan.

“Oh, mbok … sedhela wae Eyang entuk,” ujare eyang.

Simbah mlebu omah. Raden Inu Kertapati isih ana ing njaba omah. Wengi iku rembulan sumunar banget. Raden Inu Kertapati mikir maneh karo Chandrakirana. Yen kekasihe ana ing sisihane, dheweke bakal seneng saiki. Lamunane mandheg nalika mbah putri teka.

Raden Inu Kertapati mambu panganan sing enak banget. Keluwen nggawe dheweke kepengin mangan panganan mau. “Mbok Mbah lagi masak panganan sing enak.” pikire Raden Inu Kertapati.

Nalika mbah putri bali nggawa kendi sing diiseni banyu, Raden Inu Kertapati takon “Mbah, masak apa lagi? Ambune wangi banget.”

“Oh, Eyang ora masak,” wangsulane eyang.

Nenek sing menehi banyu ngombe, sing ora liya Mbok Rondo Dadapan, uga nerangake dawa babagan Chandrakirana sing dikutuk dadi Keong Emas lan ditemokake ing pinggir segara. Raden Inu Kertapati ngrungokake critane Mbok Rondo Dadapan kanthi mripat murup. Ing njero ati dheweke seneng. Panelusurane yaiku golek asil. Bocah wadon sing masak panganan kanggo eyang saben wengi yaiku Chandrakirana.

“Dadi Chandrakirana lagi masak ing pawon?” Raden Inu Kertapati seneng banget.

“Mangga, Eyang! Gawanen kula kalih,” ujare pangeran kanthi ora sabar.

Mbok Rondo Dadapan banjur nyeluk Putri Chandrakirana. Raden Inu Kertapati ngenteni atine kethuk.

“Pangeran Inu Kertapati,” Putri Chandrakirana mbengok kanthi bungah nalika ketemu kekasih sing nyamar dadi rakyat jelata.

Pangeran Inu Kertapati seneng nampani. Kalorone ngrangkul kenceng kanggo ngilangi kekarepan sing jero. Dina iku uga, Pangeran Inu Kertapati ngundang Putri Chandrakirana karo Mbok Rondo Dadapan supaya bali menyang istana. King Daha wis nyelidiki masalah ngombe beracun sing diwenehake Chandrakirana. Dheweke ngerti yen Chandrakirana ora bersalah amarga difitnah karo Maharani.

Nalika Pangeran Inu lan Putri Chandrakirana tekan kerajaan Kediri, Dewi Ajeng kaget banget. Dheweke ora ngira manawa sihir kasebut ilang. Dheweke langsung ketemu karo Eyang Gagak Ireng, penyihir sing wis ngowahi Chandrakirana dadi keong emas.

Eyang Gagak Ireng ujar karo Dewi Ajeng yen pengaruhe sihirane bakal ilang yen Chandrakirana wis ketemu karo Pangeran Inu Kertapati. Dewi Ajeng nesu banget amarga rumangsa ora dikandhani dhisik karo penyihir kasebut.

“Napa sampeyan ora crita sadurunge!” Dewi Ajeng mbengok marang Eyang Gagak Ireng.

“Karepmu apa?” ujare Eyang Gagak Ireng bali nantang Dewi Ajeng. Penyihir kasebut tersinggung amarga Dewi Ajeng ngremehake dheweke kanthi ora sopan.

“Apa sampeyan pengin aku uga keong?” Ngancam Eyang Gagak Ireng.

“Ora! Aja Mbah!” sambat Dewi Ajeng.

“Sampeyan kudu ngerti lan ngrasakake yen bakal malih dadi keong!”

“Aja mbah! Aja …” Dewi Ajeng kesusu.

Nanging kasep, Eyang Gagak Ireng, sing wis nesu, wis nyihir Dewi Ajeng dadi keong. Mung warnane dudu emas, nanging keong ireng. Dewi Ajeng banjur malih dadi keong ireng. Ora cukup ing kana, Eyang Gagak Ireng banjur mbuwang keong ireng ing tengah segara, persis padha karo nalika Dewi Ajeng mbuwang keong emas kasebut luwih dhisik.

Sedina sawise kedadeyan kasebut Raden Inu Kertapati lan Dewi Chandrakirana wis tunangan. Keterlibatan sing ditundha pungkasane bisa ditindakake. Lan ora suwe, dheweke bebrayan kanthi rasa seneng banget. Prabu Daha seneng amarga putrine wis bali. Kekasih sing wis pisah pirang-pirang wulan saiki dadi bojo lan urip bahagia.

Amanat saka crita iki yaiku supaya kabecikan bakal mesthi ngalahake piala. Sanajan ana wong liya sing tumindak ala marang kita, kita uga ora kudu males kanthi ala. Sabar lan terus-terusan nindakake tumindak sing becik bisa ngatasi wektu angel ing urip iki.

Bagikan tulisan ini:
Diterbitkan
Dikategorikan dalam Basa Jawa

Oleh Agus Siswoyo

Teacher in real life, story teller and Indonesian blogger.

Tinggalkan komentar

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *