Iki Tandha-tandhane Bocah Stres

Inspirasi Buka Puasa Bersama Anak Yatim Sengon Jombang Tahun 2017
Inspirasi Buka Puasa Bersama Anak Yatim Sengon Jombang Tahun 2017

Stres minangka fenomena sing beda kanggo saben bocah utawa wong diwasa. Kita kanthi sawetara kahanan bisa dipercaya manawa stres iku ala lan ana solusi sing cocok. Mesthine, kita kudu ngupayakake masalah sing nyebabake kita kuwatir utawa wedi sadurunge utawa sawise pengalaman. Nanging, luwih becik ngomong babagan pengalaman sadurunge utawa sawise ngerti kabutuhan bocah utawa wong diwasa.

Sing luwih penting, aku nyaranake supaya ora nganggep kabeh stres ala utawa stres bakal terus. Ya, ana masalah sing bisa dadi tantangan, nanging stres durung mesthi ana.

Wong tuwa sing ngati-ati bisa uga ora sengaja nuwuhake rasa wedi dhewe ing jiwa bocah. Sampeyan uga penting supaya ora ngetrapake rasa wedi marang pengalaman bocah kasebut. Aja nggunakake tembung stres utawa kuatir. Takon marang bocah apa sing dirasakake tanpa menehi label. Lan ngewangi bocah kasebut ngrampungake masalah sadurunge lan sawise pengalaman anyar.

Bocah-bocah bisa uga ora nuduhake stres kanthi cara sing padha karo wong diwasa. Contone, dheweke bisa uga nesu utawa nesu saliyane wedi lan kuwatir.

Pancen bisa dingerteni manawa wong tuwa kuwatir karo pengalaman anake, nanging penting kanggo ngerti yen sawetara stres bocah umume, lan kanthi sabar, welas asih, lan komunikasi bisa dirampungake kanthi cepet. Sawetara bocah butuh wektu luwih suwe kanggo ngolah perasaan. Yen bocah kayane berjuang luwih suwe tinimbang sawetara wulan, sampeyan bisa uga kudu melu karo praktisi sing duwe spesialisasi protokol kesehatan mental sing holistik.

Ana sawetara perkara sing umume nyebabake kuwatir lan rasa ora nyaman kanggo bocah-bocah sing umure beda-beda. Kahanan anyar, tugas sing nantang, lan uga wong sing ora umum bisa nyebabake rasa wedi lan rasa ora nyaman tumrap bocah-bocah.

Stres utawa wedi sing cocog karo umur kalebu:

~ Wedi Wong Asing wiwit umur 7 nganti 9 wulan lan ngrampungake udakara telung taun.
~ Wedi peteng, walang, lan kewan ing bocah-bocah sekolah sadurunge
~ Wedi ing dhuwur utawa badai ing bocah-bocah sing isih enom sekolah
~ Kuwatir karo sekolah lan kanca-kanca ing bocah-bocah lan remaja sing umur sekolah

Wedi umum ing bocah kasebut biasane sirna nalika bocah saya gedhe.

Tandha lan gejala ora nyenengake ing bocah. Kaya umume ngalami rasa ora nyaman, bocah sing nuduhake gejala rasa ora nyaman bisa uga tumindak:

~ Nesu, kayata bengok-bengok, njerit, nggebug, nesu
~ Nyingkiri kahanan tartamtu
~ Pangowahan napsu
~ Lemes
~ Entuk masalah ing sekolah
~ Ngelu
~ Gampang nesu
~ Ketegangan otot
~ Pakulinan saraf kayata nyakot kuku, narik rambut
~ Ngipi elek
~ Nolak mlebu sekolah
~ Gelisah
~ Ora kooperatif
~ Penarikan sosial
~ Weteng lara
~ Masalah musataken
~ Ganggu turu

Frekuensi lan tampilan stres bisa beda-beda gumantung karo kahanan sing ana. Sawetara rasa wedi bisa dipicu dening kahanan, obyek, utawa setelan tartamtu.

Indikator keprihatinan liyane kalebu gejala sing ngganggu kemampuan bocah kanggo sinau, sesambungan karo kanca, turu ing wayah wengi, utawa fungsi sing biasane ing saben dinten. Kayata:

Lara utawa mati anggota kulawarga utawa kanca
Lair saka sedulur
Pegatan
Faktor komunitas
Ana ing kacilakan mobil, kobongan ing omah, utawa musibah fisik liyane.

Bagikan tulisan ini:
Diterbitkan
Dikategorikan dalam Basa Jawa

Oleh Agus Siswoyo

Teacher in real life, story teller and Indonesian blogger.

Tinggalkan komentar

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *