Jinise Ketrampilan Saben Bocah Sekolah

Explore Wonosalam Menjelajah Obyek Wisata Air Terjun Grojogan Asmoro - Foto Kristanto
Explore Wonosalam Menjelajah Obyek Wisata Air Terjun Grojogan Asmoro (Foto: Kristanto)

Kepiye kabare, kanca guru ing Jombang? Guru sekolah sing kaping pisanan ana ing ngarep kelas bisa uga sadhar yen saka akeh siswa sing diadhepi, pranyata duwe macem-macem ciri fisik, pola kerja, cara tumindak, cara ngomong, cara komunikasi, kemampuan kanggo nindakake tugas, ngrampungake masalah lan liya-liyane. Malah sampeyan sing wis pirang-pirang taun mulang asring uga kasep kanggo ngenali keragaman individu kanggo nyadari macem-macem individu ing kelas.

Kahanan kelas sing diwulangake kudu beda-beda watake para siswa. Sawetara siswa bisa uga aktif takon lan mbantah ing diskusi kelas. Nanging, sawetara siswa rumangsa kurang percaya diri lan cenderung mundur saka asosiasi kanca ing kelas. Keragaman prilaku uga bisa awujud minat siswa kanggo ngrembug babagan sawijining perkara. Sawetara siswa bisa uga seneng piwulang sing gumantung saka kekuwatan nalar. Nanging, siswa liyane bisa uga seneng materi sing akeh.

Antarane macem-macem variasi psikologi, sing penting kudu dingerteni saben guru yaiku keragaman siswa ing babagan katrampilan lan kepribadian. Wong sing kayane bisa tumindak cepet, nyata lan gampang mula kita diarani wong kasebut mampu. Ing babagan psikologi pendhidhikan bisa digunakake minangka wong sing tumindak cerdas. Prilaku intelektual bisa tuwuh ing macem-macem bidang spesialisasi miturut gaya pembelajaran siswa.

Pangertosan tumindak intelektual beda karo konsep intelijen. Iki dudu inti obyek utawa kekuwatan sing ana ing bagean awak tartamtu, nanging luwih becik nyedhiyakake karakteristik kualifikasi perilaku individu sing nuduhake pratelan intelektual sing digunakake, ujare Profesor Doktor Haji A. Syamsudin Makmun (2017) .

Individu entuk katrampilan tartamtu ora mung amarga lair, nanging uga amarga pangembangan lan pengalaman pancen diwenehake karo potensial dhasar utawa kapasitas kanggo tumindak cerdas. Lingkungan lan gaya urip urip bisa mengaruhi tingkat keahliane wong. Mula katrampilan individu bisa diperang dadi rong kategori, yaiku katrampilan nyata lan katrampilan potensial.

Ketrampilan nyata utawa nyata nuduhake aspek katrampilan sing bisa dituduhake lan dites saiki. Ketrampilan nyata minangka asil saka proses pembelajaran sing ana gandhengane karo cara tartamtu lan ing kasus tartamtu sing wis urip. Tuladha katrampilan nyata yaiku katrampilan siswa gladhen gerakan senam, demonstrasi gerakan seni bela dhiri, uga prakteke shalat limang dinane kanggo siswa sing Islam.

Nalika katrampilan potensial nuduhake katrampilan sing isih gumantung karo siswa sing prihatin. Kemampuan potensial dipikolehi nalika lair. Kemampuan potensial bisa awujud katrampilan dhasar umum lan katrampilan dhasar khusus ing bidhang tartamtu. Lare sing lair duwe gen sipat awake dhuwur saka wong tuwa kalorone uga bisa duwe warisan awak sing dhuwur. Iki ora bisa dijaluk lan ditolak.

Bener manawa guru ora bisa milih karakter karakter siswa sing bakal diwulangake lan diwulangake ing kelas. Nanging saben guru duwe kemampuan ngontrol kahanan ing kelas lan ngontrol kahanan gelas supaya bisa nggawe lingkungan pendhidhikan sing ideal. Ing kene dibutuhake kreativitas guru kanggo nyiptakake inovasi sinau sing nyenengake, nyenengake, lan pendidikan.

Kemampuan guru sing inovatif lan kreatif ora bisa ditemtokake dhewe, nanging kudu dilatih kanthi macem-macem jinis pendhidhikan guru lan kegiyatan latihan. Muga-muga artikel iki bisa menehi inspirasi kanggo sampeyan supaya bisa nambah potensial lan kompetensi kanggo mulang siswa ing sekolah.

Bagikan tulisan ini:

Oleh Agus Siswoyo

Teacher in real life, story teller and Indonesian blogger.

Tinggalkan komentar

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *