Kepriye Komentare Ibu-ibu Nalika Dadi Guru Dadakan ing Sajrone Mangsa Pandemi?

Riza Triani bersama salah satu anak berkebutuhan khusus
Riza Triani bersama salah satu anak berkebutuhan khusus

Kawicaksanan sinau ing omah kanggo para siswa ing Kabupaten Jombang wis dilakoni setaun terakhir iki. Pandemi Covid-19 utawa virus corona durung nuduhake pungkasane wiwit kabijakan pembelajaran ing omah diwiwiti tanggal 16 Maret 2020 nganti tulisan iki diterbitake. Pembelajaran ing omah ditrapake kanggo tingkat pendidikan bocah cilik, sekolah dhasar, SMP, SMA, lan universitas ing Kabupaten Jombang.

Akibate, wong tuwa utawa wali siswa mesthi kudu melu tugas dadi guru kanggo anake nalika sinau ing omah. Ora bisa dibayangake sadurunge, para ibu sing biasane kerja ing pawon lan ing sumur saiki kudu nyekel potlot lan buku lan nerangake perkara kasebut marang anak-anake. Sauntara kuwi, para bapak luwih sibuk kerja golek dhuwit ing sanjabane omah.

Macem-macem tanggepan saka wong tuwa muncul babagan tugas minangka guru impromptu ing omah sajrone pandemi virus corona. Ing ngisor iki minangka ringkesan sawetara metu saka tuwane lan biyung siswa sekolah dhasar nalika guru impromptu. Komentar ing ngisor iki wis diowahi dening panulis tanpa ngowahi pamikiran asline.

Wiwitane, dheweke seneng yen ibune bisa ngancani bocah kasebut sinau bareng supaya ana ikatan emosional sing apik. Babagan anyar kanggo bocah kanthi sinau online. Suwe-suwe, anake bosen amarga ora bisa srawung lan nindakake kegiyatan sing nyenengake bareng kanca lan guru ing sekolah. Muga-muga kahanan bisa cepet bali dadi normal lan bisa bali sekolah maneh. (Ibune Kalea)

Pancen angel yen bocah-bocah sekolah ora bisa ketemu kanca lan guru ing omah. Nanging sing apik yaiku yen sinau ing omah, sampeyan bisa sinau karo wong tuwa. (Ibune Amel)

Wiwitane nyenengake. Yen dawa banget prei sekolahe, bocah-bocah padha kesusu tangi awal kanggo budhal sekolah. Lan ibune uga bisa dadi guru sejati. Telung puluh ewu dhuwit kanggo rong minggu. Yen sampeyan entuk seminggu maneh, cukup Yen sampeyan nambah dina maneh, banjur tuku paket internet liyane. Muga-muga anakku bisa sekolah maneh kaya biasane. (Ibune Cintya)

Biasane sewulan suwene puluhan ewu pulsa. Saiki meh satus ewu saben wulan. Ibune bisa ngrasakake kepiye dadi guru lan luwih ngerti tumindak bocah nalika sinau ing sekolah. Ibune luwih emosional sanajan dheweke mung siji bocah. Ora bisa mbayangake apa sing dadi guru nalika mulang siswa. Jebule dadi guru iku ora gampang. Matur suwun sanget bapak lan ibu guru amarga wis sabar mulang anakku. (Ibune Nabil)

Amarga aku ora urip bareng bocah, aku mung bisa ngawasi saka kadohan. Anakku bosen ing omah. Dheweke wiwit kangen swasana sekolah. Menapa malih, anakku lagi purik. Yen nindakake tugas kudu adhedhasar swasana sing apik. Kadhangkala sampeyan kudu nggunakake drama luwih dhisik kanggo miwiti sinau. (Mama Keanu)

Pranyata pancen angel dadi guru lan guru ing sekolah. Mulang mung bocah siji sing angel, apa maneh mulang bocah ing sekolah. Muga-muga kabijakan pamulangan omah iki ora ditambahi saengga bocah-bocah bisa langsung mlebu sekolah. (Mbak Evie)

Nalika bocah sinau online ing omah ibune, dheweke bisa ngerti kesulitan nerangake materi ing buku teks. Intine yaiku para guru lan wong tuwa wis sabar banget nuntun putra lan putri. Matur nuwun (Ibune Asyifa)

Alhamdulillah kanthi kahanan iki uga ana sisi sing apik. Bocah-bocah wiwit tanggung jawab ngerjakake tugas sing diwenehake guru. Kabeh tugas rampung karo bocah-bocah amarga wong tuwane ora kerja. Kajaba yen ana tugas ing bentuk video, aku sing ngirim. Bosen ing omah wiwit dirasakake bocah-bocah. Muga-muga kabeh wabah kasebut lumaku kanthi cepet lan kedadeyan bakal normal kaya sadurunge. (Ibune Ibra)

Kuota internet 30 GB mung kanggo bocah sing njupuk les online. Amarga anakku uga nggunakake, nanging sawise dak priksa, kuota isih 30 GB. Dadi kuota ora bisa digunakake. Terusake kanggo wong tuwa. Muga-muga epidemi iki bakal rampung mengko lan bocah-bocah bisa sekolah maneh. (Ibune Ayu)

Sabar lan semangat para ibu luwih larang tinimbang pulsa. (Mama Kalea)

Nyenengake kabeh ibu. Sabar karo ngancani kegiyatan sinau anake ing omah. Muga-muga putra-putri kita entuk ilmu sing diberkahi lan migunani. Muga-muga yen wis gedhe bisa diwasa dadi bocah sing saleh lan soleh. (Umi Syaida)

Wiwitane seneng. Nanging sawise sawetara wektu, bocah dadi malas lan ora gelem nindakake tugas miturut wates wektu. (Mbak Lina)

Sing jelas, kita matur nuwun banget marang kabeh guru sing wis sabar lan sabar karo bocah-bocah ing sekolah. Jujur, sinau online ing omah pancen butuh kesabaran. Matur suwun sanget bapak lan ibu guru. Muga-muga Allah males kabeh jasa para guru. Mugo-mugo guru tetep sehat. (Ibune Anas)

Bagikan tulisan ini:
Diterbitkan
Dikategorikan dalam Basa Jawa

Oleh Agus Siswoyo

Teacher in real life, story teller and Indonesian blogger.

Tinggalkan komentar

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *