Manungsa Ula Saka Kali Kahayan

Biyen ing Kalimantan Tengah ana wong lanang sing jenenge Sangi. Dheweke minangka pamburu sing kuat. Sangi pancen trampil golek kewan kewan alas ing alas. Sumpit mesthi nabrak kewan target. Saben mburu dheweke mesthi bisa nggawa daging babi lan daging babi. Sangi urip ing cekungan Kali Mahoroi, anak kali Kali Kahayan.

Banjur ing sawijining esuk mendhung Sangi mangkat. Wiwit esuk nganti sore dheweke ora bisa nemokake siji-sijine game. Kahanan kasebut nggawe dheweke nesu banget. Amarga wis sore, dheweke mulih kanthi tangan kosong. Nalika arep mulih dheweke weruh yen banyune ing pinggir kali iku mendhung banget. Iki minangka pratandha yen babi hutan nembe ngombe banyu ing kana. Dugaan iki dikuatake kanthi anane tapak babi hutan ing sacedhake kali.

Kanthi pangarep-arep banget Sangi terus ngetutake jejak kewan kasebut. Mesthi wae, ora adoh saka kana, dheweke nemokake babi hutan sing digoleki. Nanging dheweke nemokake babi hutan ing kahanan sing elek banget. Bagéyan awak Celeng wis ana ing cangkem ula raksasa. Kayane ora bakal bisa urip maneh.

Pemandangan sing elek iki medeni banget kanggo Sangi. Dheweke ora bisa mlayu mula ora ana cara liya kajaba ndhelik ing grumbul. Sawetara wektu wis kliwat. Ula raksasa uga ora bisa ngelek mangsane. Nyoba lan dicoba kaping pirang-pirang, nanging mesthi gagal. Pungkasane, ula kasebut mandhegake usahane.

Kanthi nesu noleh menyang sirahe Sangi sing ndhelik. Ajaib, munculé ula gedhe dadi bocah enom sing nggantheng. Dheweke nyedhaki Sangi lan nyekel lengene. Wong nom-noman kasebut blus banjur mrentah Sangi.

“Telek babi kabeh amarga sampeyan wis ngintip ula raksasa sing ngulu babi hutan liar,” ngancem bocah enom kasebut menyang Sangi.

“Aku … nanging ora bisa … bisa …” ujare Sangi mandheg.

“Ayo, cepet ….” Kanthi wedi banget Sangi nindakake prentah kasebut.

Ajaib tenan, jebule Sangi bisa nindakake prentahe nom-noman kasebut kanthi gampang, kaya-kaya pancen ula dhewe. Wong enom sing asale saka titisan ula kasebut ujar amarga Sangi wani ndelok dheweke, mula mula Sangi malih dadi ula tiruan.

“Nganti saiki, sampeyan ora usah kuwatir,” ujare setan ula enom marang Sangi.

“Yen sampeyan tetep ndhelikake insiden iki, sampeyan isih bakal bisa njaga wujud manungsa,” ujare.

Nom-noman saka ula kasebut banjur nglipur Sangi kanthi ujar manawa nasib sing dialami Sangi sejatine ora ala banget. Amarga, wiwit kedadeyan kasebut dheweke ora dadi makhluk sing bisa mati saengga bisa urip suwe kanthi awak isih enom.

Dadi, Sangi terus nyoba nggawe rahasia iki ora dingerteni karo wong, kalebu anggota kerabat dhewe lan anak lan putune. Kanthi cara iki, dheweke bisa urip nganti 150 taun lan sehat. Nanging, kahanan sing luar biasa iki nyebabake rasa keturunan sing aneh. Dheweke pengin ngerti rahasia saka simbah sing bisa umur dawa lan isih njaga masa mudha.

Mula, wiwit semana dheweke wiwit mbombong simbah kasebut kanthi maneka warna pitakon. Pungkasane, amarga dheweke terus disurung, Sangi kepeksa ngumumake rahasiane yen dheweke iku manungsa setengah ula. Dheweke nyritakake kedadeyan awal mburu kewan, ketemu karo dhemite ula, ngintip setan ula, lan nggawe awake uga setengah ula.

Tanpa sadhar, kanthi ngandhani rahasia gedhe iki, dheweke wis nglanggar larangan abot kasebut. Asile, awake mboko sithik malih dadi ula gedhe. Penggantian iki diwiwiti karo sikil, awak, lan pungkasane sirahe. Pungkasane, kabeh awak Sangi malih dadi ula gedhe.

Meruhi kahanan kasebut, Sangi nyalahake keturunane amarga nasib ala sing dialami. Ing kahanan nesu dheweke uga ngipat-ipati keturunane, sing ing wektu sing cendhak bakal mati kabeh kanthi konflik. Lan laknat kasebut kedadeyan. Anak lan putune Sangi gelut babagan pusaka Sangi, nyebabake gelut ing antarane sedulur. Kabeh keturunane tiwas ing perang sipil.

Sangi sedhih amarga kabeh keturunane wis tiwas. Dheweke uga mutusake arep meditasi saka urip ing komunitas kasebut. Sangi mbuwang awake menyang kali Kahayan ndhuwur kanggo dijaga. Nanging sadurunge, dheweke isih duwe wektu kanggo njupuk bandha sing disimpen ing toples Cina gedhe. Banjur nyebarake warisan kanthi bentuk potongan emas menyang banyu kali.

Nalika nindakake iki, dheweke ngucapake kutukan sing diwaca: Sapa wae sing wani golek emas ing tlapungan iki, dheweke bakal seda mengko, saengga emas sing diwedakake bakal digunakake kanggo mengeti sedane.

Crita Sangi minangka setan ula minangka legenda sing wis tuwuh ing antarane masarakat Kalimantan Tengah. Masyarakat Kalimantan saka suku Ngaju lan Danum percaya yen crita iki pancen kedadeyan ing kana. Keyakinane saya kuwat amarga anane anak sungai Kali Kahayan sing jenenge Sungai Sangi. Ditulis manawa ana ing Kali Sangi, Sangi biasane nyelehake awake dadi wujud ula gedhe.

Miturut sawetara wong sing layar kanthi nggunakake gayung utawa prau bermotor, dheweke wis weruh ula gedhe ing Kali Sangi. Sirahé mung ukuran drum minyak tanah. Dheweke weruh ula raksasa kasebut berangin ing watu-watu gedhe ing rembulan nalika musim panas. Kajaba iku, nganti saiki masarakat ing kana durung wani golek emas, sing jarene ukuran wiji waluh lan kasedhiya ing Kali Sangi.

Prentah setan ula mitos saka Kalimantan Tengah iki yaiku supaya kita ora pengin ngerti rahasia wong, apa maneh negesake supaya dheweke mbukak. Penasaran iku bisa ngrugekake wong lan bisa uga ngrugekake kita. Ganggu urusan wong liya tumindak ala amarga kabeh wong duwe hak urip tentrem tanpa gangguan liyane. Muga-muga crita siluman siluman ula saka Kalimantan Tengah iki bisa menehi kawruh.

Bagikan tulisan ini:
Diterbitkan
Dikategorikan dalam Basa Jawa

Oleh Agus Siswoyo

Teacher in real life, story teller and Indonesian blogger.

Tinggalkan komentar

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *