Nyuwun Ngapuro Liwat WA, Warga Desa Sepi Riyayan

Idul Fitri wis teka. Umat ??Islam ing saindenging jagad seneng banget nyambut dina kamenangan. Iki minangka dina sing dianti-anti kanthi semangat sawise suwene suwene ngenteni sawise sewulan sawise wulan pasa kanggo umat Islam. Umat ??Islam ing Indonesia ngrayakake Idul Fitri ing taun iki ing dina Rebo, 5 Juni 2019.

Kagiyatan Idul Fitri dening warga Dukuh Guwo, Desa Latsari, Kecamatan Mojowarno, Kabupaten Jombang ditandhani karo kegiyatan shalat Idul Fitri ing jemaah mesjid Baitussalam berjamaah ing Baitussalam Mosque. Jemaat sholat Idul Fitri tumpah ing sisih wetan gedung mesjid lan mlebu gang cilik ing antarane omah warga. Sholat Idul Fitri taun iki diisi karo warga lokal lan warga sing bali menyang kampung halaman.

Panulis saiki ana ing Mesjid Baitussalam. Panulis teka ing mesjid jam 05.15 WIB nalika mesjid isih ora ana sing nyembah. Mung ana bocah papat sing maca takbir liwat speker. Udakara udakara sakjam panulis tetep nginep ing mesjid nalika ngrungokake wacan takbir. Ora suwe kabeh jemaah Masjid Baitussalam ngebaki plataran lan siyap-siyap kanggo ndonga Idul Fitri. Sholat Idul Fitri kaleksanan kanthi kawicaksanan lan kawicaksanan. Bocah cilik ora rame banget. Semono uga, swara tangise bocah cilik ora keprungu nganti khutbah Idul Adha sakjam.

Sawise melu sholat Idul Fitri lan ngrungokake khutbah Idul Fitri, jemaah masjid Baitussalam siyap bali menyang omah masing-masing. Sawetara wong isih tetep ing mesjid kanggo melu kegiatan sedhekah panganan. Puluhan kepala rumah tangga sing manggon ing sekitar Masjid Baitussalam teka lan nggawa ember macem-macem panganan, woh-wohan utawa omben-omben. Dheweke kumpul ing teras mesjid lan ing plataran warga ing ngarepe mesjid.

Kagiyatan mangan bareng sawise nindakake sholat Idul Adha nandhani yen pasa Ramadhan wis rampung. Saben warga kayane seneng melu mangan bareng ing teras mesjid Baitussalam. Dheweke uga nggawa souvenir panganan ing omah kanggo dituduhake karo kulawargane ing omah.

Perayaan Idul Fitri ditandai karo kegiyatan kumpul saka omah menyang omah warga. Esuk sawise sholat Idul Fitri dadi wayah sing nyenengake. Warga Muslim ngunjungi tangga teparo sing ana ing sakiwa tengene omah kasebut. Ora bisa dilalekake, wong tuwane sing isih urip dadi tujuan utama paseduluran ing Idul Fitri.

Kegiatan ngunjungi saben liyane lan kumpul ditandhani kanthi njaluk ngapura. Lurung-lurung desa kebak rame-rame warga sing padha plancongan mlaku-mlaku menyang omahe tanggane. Acara iki kedadeyan wiwit jam pitu esuk nganti sadurunge jam sanga esuk. Malah bocah cilik kayane seneng amarga entuk dhuwit kanthong saka tangga teparo.

Dalan-dalan ing desa kasebut wiwit kosong saka pangguna wiwit jam sepuluh awan. Bocah cilik ora akeh sing ninggalake omah kanggo ngunjungi omah tangga teparo. Iki terus sore. Bocah cilik wis ora minat maneh niliki tangga teparo sing ana sacedhake omah. Dheweke luwih seneng kumpul ing toko kopi nalika ngrasakake sambungan internet WiFi karo kanca-kancane. Sanajan sawetara wong entuk tugas saka sekolah kanggo kekancan karo tangga teparo lan guru, iki ora nyuda semangat kanggo kumpul karo kanca-kanca ing lokasi sing kasedhiya koneksi Wifi, gratis uga mbayar.

Ora bisa dipungkiri manawa canggih teknologi modern wis ngowahi cara komunikasi manungsa. Sepuluh taun kepungkur, kita isih bisa ngunjungi omah-omah warga lan njaluk sepura ing dina lebaran. Nanging kanggo Idul Fitri taun iki, acara njaluk ngapura ditindakake liwat ponsel, luwih khusus liwat aplikasi WhatsApp.

Warga uga kayane wegah metu saka omah kasebut. Dheweke njaluk ngapura liwat aplikasi komunikasi ing internet. Panganan lan macem-macem kue lebaran durung mudun akeh. Warga seneng jajan Lebaran ing omahe dhewe-dhewe. Mung sawetara warga, sedulur lan sedulur sing ngunjungi omah-omah.

Pangowahan prilaku manungsa modern supaya tetep bisa ngubungi kurang luwih nyuda nilai suci Idul Fitri. Kegiatan pasuryan kanggo njaluk ngapura dianggep ora penting. Minangka wangsulan, kenangane ditempelake ing pesen cekak sing ana ing ponsel. Kepiye babagan pangembangan prilaku kekancan ing dina lebaran ing omah sampeyan? Apa warga sekitar omah sampeyan uga njaluk ngapura liwat aplikasi WhatsApp? Mangga nuduhake crita ing kolom komentar.

Bagikan tulisan ini:
Diterbitkan
Dikategorikan dalam Basa Jawa

Oleh Agus Siswoyo

Teacher in real life, story teller and Indonesian blogger.

Tinggalkan komentar

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *