Ora Iso Mulih Nang Ndeso

“Aku sing dianggep kebal dening perusahaan. Lan aku sing dianggep dadi pembawa virus saka kampungku.” (Ridwan)

“La yo, bisa uga aku dadi Omahe Dewe lagi diawasi serangan teroris.” (Ali)

Macem-macem tanggepan masarakat muncul sawise didegake Layanan Siaga Covid-19 lan Pos Pengumpulan Data ing desa-desa ing wilayah Kabupaten Jombang. Pos Pemantauan Terpadu kanggo Layanan lan Koleksi Data Siaga Covid-19 wis digawe ing gedung sekolah dhasar (SD) ing kabeh desa ing kabupaten Jombang wingi (6/4/2020).

Umume masarakat menehi tanggepan positif babagan panyiapan kiriman layanan Covid-19 lan pengumpulan data peringatan ing Jombang. Komunitas dijaluk aktif melu nglaporake anane para imigran ing lingkungane. Paling ora masarakat percaya manawa pandemi virus corona bisa diatasi dening negara liwat sinergi pamrentah pusat, pamrentah daerah, lan pamrentahan desa.

Kelompok sing kena pengaruh kabijakan nggawe pos peringatan Covid-19 yaiku buruh pabrik utawa buruh sing aktif lelungan mulih saben akhir minggu. Dheweke mikir manawa kabijakan jarak adoh sosial, karantina regional lan kewajiban supaya terus bisa digunakake dening perusahaan ing tengah wabah virus corona pancen kontradiktif. Ing tangan siji, pareng nglumpuk akeh. Nanging ing sisih liyane, isih ana panjaluk supaya bisa kerja kanthi optimal.

Kaya dene loro komentar saka warga Jombang ing ndhuwur sing dijupuk penulis saka grup WhatsApp. Ana rasa ora nyaman ing para pekerja pabrik amarga dheweke isih kudu produktif dening perusahaan sing makarya sajrone pandemi Virus Corona. Sementara, nalika arep bali menyang omah masing-masing, dheweke bakal diawasi kanthi ketat. Sentimen negatif bisa tuwuh ing tengah kahanan gupuh darurat sipil kaya saiki. Apa Tarian Sosial Iki Kaya?

Ing kene kita kudu nggayuh pemahaman umum babagan tujuan nggawe pos peringatan Covid-19 ing desa-desa ing Kabupaten Jombang. Tujuane nggawe Alert Post Covid-19 yaiku nyilikake risiko nularake virus Corona dening warga sing asale saka njaba kutha utawa kabupaten sing kalebu ing zona abang Covid-19. Ora ana tujuan supaya angel kanggo warga sing kerja dadi pabrik pabrik ing sanjabane kutha supaya bisa kumpul karo kulawarga ing omah saben akhir minggu.

Sampeyan uga kudu dielingi manawa buruh utawa buruh pabrik sing aktif mulih saben akhir minggu ora prelu nglaporake awake dhewe menyang petugas pos peringatan Covid-19. Dheweke cukup supaya dijaluk nginep ing omah lan ora metu saka prelu. Kajaba iku, buruh sing teka ing njaba kutha dijaluk supaya tetep nganggo topeng nalika sesambungan karo anggota kulawarga ing omah. Tujuane nggunakake topeng tutuk ora liya yaiku kanggo nyegah kemungkinan ngganti tetesan utawa cairan awak sing dadi media virus Corona kanggo reproduksi.

Konflik ekonomi sing dikarepake bisa uga ana ing kahanan darurat kaya iki. Sing duwe perusahaan saiki kudu ana dilema. Ing tangan siji, dheweke isih ngarep-arep manawa manajemen operasional perusahaan bakal tetep lancar lan produktivitas perusahaan bakal tetep optimal lan ngindhari kerugian. Perusahaan tetep optimis lan tumindak kanthi rasional supaya bisa ngatasi kemunduran ing perusahaan kaya saiki lan supaya bisa urip mbesuk.

Nanging ing sisih liyane, pamrentah pusat menyang pamrentah lokal menehi saran marang warga negara supaya tetep ing omah lan nindakake jarak sosial lan sosial karo masarakat ing sekitare. Ora preduli, panjaluk kanggo nyukupi kabutuhan kluwarga sing luwih penting tinimbang wedi yen kena virus Corona. Kaloro kepentingan lawan kasebut asring nyebabake konflik batin lan konflik sosial ing antarane para pekerja pabrik.

Dadi, tumindak apa sing kudu ditindakake ing wektu sing angel kaya iki? Ora ana sawetara perkara sing bisa ditindakake kajaba netepi panggilan pamrentah lan perusahaan sing digunakake. Bersyukur yen sampeyan diwenehi penak kerja ing omah (kerja saka omah). Sanajan sampeyan isih diwajibake kerja, sampeyan tetep kudu ngadoh lan ngindhari wong akeh sawise mulih saka kerja.

Kita kabeh pengin ngliwati jaman kangelan kaya ngene. Mula, pikirane tetep tenang lan aktif nyembah. Jombang Ganti Gedung Sekolah Dasar dadi Pos Pencegahan Wabah Virus Corona, kudu ana piwulang. Aja gampang gupuh lan kesusu karo akeh informasi sing nyebar ing media sosial. Muga-muga kita bakal tetep diparingi nikmat kesehatan sing akeh dening Gusti Allah SWT.

Bagikan tulisan ini:
Diterbitkan
Dikategorikan dalam Basa Jawa

Oleh Agus Siswoyo

Teacher in real life, story teller and Indonesian blogger.

Tinggalkan komentar

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *