Pambiji Dhiri Siswa Nalika Sinau Saka Omah ing Mangsa Pandemi

Kepiye sampeyan dadi kanca komunitas blogger Jombang saiki? Muga-muga sampeyan seneng banget karo kegiyatan saben dinane sajrone pandemi iki. Ing wektu iki panulis isih ngrembug kegiyatan Learning From Home (BDR) sing ditindakake dening umume siswa ing wilayah Kabupaten Jombang.

Kaya sing kita ngerteni manawa kegiyatan sinau pasuryan ing sekolah wis beku sajrone setaun kepungkur. Pengaruh kasebut yaiku siswa nindakake kegiyatan sinau saka omah nggunakake smartphone utawa media komunikasi liyane sing diduweni wong tuwa siswa.

Diskusi paling menarik nalika ngetrapake sinau saka kegiyatan ing omah nalika pandemi yaiku penilaian diri. Pambiji mandhiri minangka teknik pambiji sing siswa dijaluk mbiji awake dhewe gegayutan karo status, proses, lan level prestasi kompetensi sing dipelajari.

Sinau jarak jauh ing jaman pandemi iki cocog banget kanggo nganakake pambiji mandhiri siswa supaya guru bisa nyuda kemungkinan sinau pasuryan amarga dilarang pamrentah.

Teknik penilaian mandhiri bisa digunakake kanggo ngukur kompetensi kognitif, afektif, lan psikomotor. Siswa dijaluk menilai kompetensi kognitif, afektif lan psikomotor minangka asil sinau subjek adhedhasar kriteria utawa referensi sing wis disiyapake.

Kagiyatan padinan siswa bisa diukur kanthi pambiji mandhiri sing ditindakake siswa dhewe. Guru mung menehi alat pambiji kanthi kritéria tartamtu, dene implementasine siswa bisa dibantu wong tuwa siswa utawa wong diwasa sing manggon ing omah karo siswa kasebut.

Langkah-langkah sing ditindakake guru sajrone nggawe alat pambiji dhiri kalebu sawetara prekara.

Kaping pisanan, guru nemtokake kompetensi utawa aspek katrampilan sing bakal ditaksir.

Kapindho, guru nemtokake kriteria pambiji sing bakal digunakake.

Katelu, guru nyipta format pambiji sing bisa awujud pedoman nulis biji, dhaptar tandha centhang, utawa skala rating.

Papat, guru njaluk supaya siswa nindakake pambiji dhiri.

Kaping lima, guru nyemak conto acak asil pambiji kanggo ngajak siswa supaya terus nindakake pambiji awake dhewe kanthi tliti lan objektif.

Banjur nomer enem, guru menehi tanggapan marang siswa adhedhasar asil panliten babagan conto asil pambiji sing dijupuk kanthi acak.

Tuladha kegiyatan saben dinane sing bisa ditindakake siswa utawa pambiji dhiri yaiku cathetan kegiyatan saben dinane. Kagiyatan kasebut wiwit tangi, sinau ing omah, nindakake kegiyatan ngibadah, nindakake rutinitas padinan, nganti turu maneh. Siswa bisa diwulang supaya bisa mandhiri kanthi bimbingan diwasa.

Bagikan tulisan ini:
Diterbitkan
Dikategorikan dalam Basa Jawa

Oleh Agus Siswoyo

Teacher in real life, story teller and Indonesian blogger.

Tinggalkan komentar

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *