Pedot Sekolah Mergo Lingkungan

Masalah paling gedhe sing diwenehake Edi marang kulawargane yaiku stres psikologis, utamane kanggo wong tuwane lan ketegangan finansial yen dhokter menehi resep obat sing serius kanggo dheweke. Sanadyan Edi ditanggung wong tuwane, sedulur-sedulure uga kuwatir karo sikap Edi saka kahanane.

Dheweke dikenal minangka bocah sing tegas lan ora nyenengake omong kosong saka kanca-kancane. Nanging, dheweke langsung nyadari owah-owahan ing gaya urip lan urip sosial Edi dadi ancaman kanggo bocah cilik lan wong tuwa sing ora duwe energi akeh. Iki minangka rujukan kasus kasebut saka kulawarga lan kanca-kanca Edi sing tresna marang dheweke lan rumangsa yen kesehatane bisa saya tambah parah ing umure.

Dheweke ora ngerti apa sing kedadeyan karo Edi wiwit dheweke metu saka sekolah lan sikap negatif dheweke marang anggota kulawarga liyane. Mula, esai iki bakal ngupaya kanggo nemokake masalah kesehatan sing ngganggu Edi lan ngusulake strategi solusi kanggo masalah kasebut. Iki bakal nyakup sejarah, gejala lan acara sosial liyane sing bisa uga ana gandhengane karo owah-owahan sikap sing dituduhake Edi marang kulawarga lan kanca-kancane.

Nalika Edi umur sangang taun, dheweke ngalami penyakit mental sing serius sing didiagnosa dening dokter minangka migren sing ora normal sing metu saka bagian tengah otak. Sawise njupuk obat lan pulih saka kondisi kasebut, dheweke wiwit nyingkirake murid-murid liyane ing sekolah. Sawetara kanca-kanca sing paling cedhak ing omah lan sekolah, banjur wali kelas nyatakake dheweke ing pengawasan.

Guru kelas ora bisa ndeleng prilaku aneh ing Edi amarga iku cukup kabeh wektu s lan tumindak ing normal ing ngarsane guru. Nanging, iki bisa kedadeyan amarga Edi minangka bocah sing disiplin sing manut marang wong tuwa lan nggawe pilihan sing cerdas ing sekolah.

Guru nyaranake terapis kanggo nyoba kanggo napsirake owah-owahan dadakan saka prilaku sing diwenehake Edi. Terapi kasebut ora bisa menehi interpretasi konkrit babagan kahanane, nanging ana hubungane karo migren kanggo sawetara efek ing kesehatan mental. Edi nerusake tugas sekolah nanging kanthi cepet. Dheweke kangen ngerjakake PR utawa kadang ketiban lan rumangsa ora sekolah maneh.

Wong tuwane nggawa dheweke menyang rumah sakit kanggo mriksa medis lan banjur didesak supaya bisa nindakake tugas sekolah kaya biasane. Ing sawijining dina, kahanan dadi luwih parah nalika kanca mejane weruh yen dheweke ngomong dhewekan. Minangka kanca, bocah wadon kasebut nglaporake masalah kasebut menyang wali kelas sing ngandhani wong tuwane Edi babagan perkembangan paling anyar babagan kahanane.

Edi nolak lara ing sawetara kesempatan nalika guru takon. Dheweke terus ngomong yen dheweke ora apa-apa, lan saben wong mandheg ngganggu dheweke babagan penyakit sing ora bisa dirasakake.

Pangobatan Edi diwiwiti kanthi resmi sawise ngelu sing lara amarga migren nalika umur sangang taun. Sawise dibuwang saka rumah sakit, dheweke ngembangake kanca-kancane lan tumindak aneh marang kanca-kancane. Nanging, umume siswa ing sekolahe ngerti prilaku sing paling ala sawise tiwas adhine sing ditresnani.

Wiwit wektu iku, wong tuwane nggawa dheweke menyang rumah sakit lokal ing ngendi dheweke diwenehi obat anti-psikotik. Kanthi perkembangan babagan prilaku lan sikap sing beda-beda marang wong, Edi njaluk kabeh wong ngunjungi kamare sawise entuk ijin. Dheweke wiwit menehi syarat kanggo kabeh wong ing kulawarga babagan perkara sing nggegirisi urip pribadine.

Dheweke saya tambah parah nalika ngerti yen obat-obatan sing diombe ora ana gunane kanggo dheweke. Amarga ora ngobati obat lan nyegah wong tuwane ngawasi obat kasebut, Edi saya tambah parah. Kahanan kasebut nyebabake sawetara kahanan darurat psikiater sing mbutuhake rawat inap. Sawise darurat, administrasi sekolah menehi saran marang wong tuwane supaya ngatur sesi sekolah ing omah utawa mlebu sekolah mental.

Alasan kasebut adhedhasar keamanan siswa liyane sing digandhengake karo Edi ing kompleks sekolah. Dheweke mikir yen Edi bisa nindakake tumindak ala kaya ngrusak awake dhewe utawa nglarani siswa liyane sing nesu dheweke. Edi ngembangake nesu lan kekerasan marang para siswa sing dianggep minangka mungsuh ing kompleks sekolah. Sawise analisa psikoanalisis, wong tuwane ngatur sesi sekolah ing omah kanggo dheweke amarga dheweke menehi obat supaya bisa pulih.

Salah sawijining gurune weruh prilaku aneh saka Edi nalika dheweke mlebu kanggo netepake tugase. Edi ngunci awake ing jedhing nalika bengok-bengok yen ana wong sing pengin nglarani dheweke nalika dheweke ana ing omah. Senadyan iki, Edi terus karo pendhidhikan nanging ing jangkah alon nalika ndhelikake ing kamar sok-sok nalika guru teka. Nanging, guru kasebut menehi katrangan babagan kahanane nalika dheweke ngandhani yen Edi krungu swara sing ora ana saka radio.

Bagikan tulisan ini:
Diterbitkan
Dikategorikan dalam Basa Jawa

Oleh Agus Siswoyo

Teacher in real life, story teller and Indonesian blogger.

1 komentar

Tinggalkan komentar

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan.

error: Content is protected !!