Pengalaman Dadi Petugas Tukang Catet Pemilu

Dadi Petugas Pembaruan Data Pemilihan (PPDP) dudu rencana sajrone uripku. Aku kalebu wong-wong sing nolak kegiatan politik praktis lan pejabat pemilihan. Ing pikiranku, pemilihan ora liya yaiku dolanan politik sing reged kanggo kekuwatan. Politik minangka sisih gelap budaya manungsa sing ditampa dening masarakat kriminal. Amarga sawetara sebab, ing pungkasan Desember 2017 Pak Carik menehi formulir registrasi PPDP lan aku gelem melu seleksi.

Saka wiwitan, Pak Carik nerangake manawa pangumpulan data pamilihan PPDP ditindakake sajrone sewulan. Aku mbayangake aku bakal bisa nindakake kurang saka sewulan. Aku wis biasa dadi petugas PR sing mbukak lawang. Banjur tanggal 18 Januari 2018 bimbingan teknis PPDP ditindakake dening PPK ing kantor kecamatan. Aku ambegan. Ternyata tugas PPDP dawa lan cukup rumit. Aku rumangsa yen aku wis salah tumindak nampa tugas sisih iki. Aku ora mikir yen kerja PPDP iku nistha, nanging mung prediksi sing salah Aku durung bisa ngukur katrampilanku dhewe mula saya kecepit ing wektu sing angel. Aku mikir manawa bisa njamin jadwal PPDP rampung sajrone seminggu, nyatane ana akeh kedadeyan sing kedadeyan lan ngrusak rencana asline.

Karo sibuk mulang ing SD, mulang ing TPQ, mulang ing Sanggar Genius, lan menehi pelajaran pribadi, butuh wektu akeh. Nanging sega dadi bubur. Aku kudu nampa akibat saka registrasi kasebut. Tanggal 20 Januari 2018, kegiatan pencocokan lan riset (coklit) diwiwiti bebarengan kanggo warga diwasa ing RT 01 lan RT 02, gunggunge ana 368 wong. Papan dununge rong RT iku asing kanggo aku amarga aku manggon ing RT 07. Kayane aku dibuwang menyang ara-ara samun sing lagi wae dakjangkah. Wong anyar menehi tampilan aneh. Napa aku ing kana? Aku golek opo neng kana? Apa sampeyan wis omah-omah utawa durung? Pira anakmu? Lan akeh pitakonan liyane sing metu.

Tekane ing omah warga rada suwe amarga akeh kedadeyan sing nyenengake. Aku wedi yen ora bisa ngatur wektu. Bener. Aku macet nggawe coklat. Ing sepuluh dina pisanan aku mung bisa ngrampungake 63 persen pangumpulan data. Banjur ing sepuluh dina kapindho data nglumpukake 89 persen. Mung ing tahap pungkasan, aku bisa ngrampungake 100 persen pengumpulan data. Pejabat PPDP liyane ing desaku wis ngrampungake pengumpulan data ing tahap kaping loro.

Wektu larang banget. Aku rumangsa tenan kaya ngono. Ing tengah-tengah piwulang sing sibuk, aku kudu nyegerake pikiranku, nanging aku kudu rekasa nalika ngunjungi omah saben omah. Aku nyoba nikmati, nanging ora bisa. Aku asring nyesel kenapa aku nampa peran PPDP iki. Aku asring ninggalake siswa ing kelas kanthi gaji nem atus ewu sing ora bisa daksenengi. Ora preduli. Aku wis ngliwati periode kasebut. Saiki aku bisa fokus mulang. Politik pancen sayah.

Bagikan tulisan ini:
Diterbitkan
Dikategorikan dalam Basa Jawa

Oleh Agus Siswoyo

Teacher in real life, story teller and Indonesian blogger.

Tinggalkan komentar

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *