Puasa Terus Mlaku, Nggosip Isih Lancar

Pasa kudu nggawe kita luwih bisa ngindhari pidhato lan tumindak sing ora dikarepake karo peraturan agama. Nanging, ora kabeh wong Islam sing nindakake pasa bisa ngontrol pacelathon nalika sesambungan karo kanca lan kolega. Milenial digunakake kanggo gosip ing media sosial. Dheweke ngomong babagan karakteristik wong liya, kalebu saka elek lan apike sikap. Kayane gosip rutin ing media sosial terus ing wulan puasa Ramadhan taun iki. Gosip nalika ngrasakake pasa bareng ora umum saiki.

Sajrone manungsa isih duwe kekarepan supaya diajeni lan diweruhi wong liya, pakulinan gosip bakal tetep. Lumrahe manungsa pengin narik kawigatene wong liya babagan tindak tutur lan tampilan. Nanging, dheweke ora mbukak kanthi terang-terangan utawa adhep-adhepan. Anane teknologi internet dadi gampang tumrap para milenial gosip liwat media sosial. Asil kasebut malah luwih nggegirisi tinimbang gosip manual. Cukup kanggo nggawe status umum. Nyatane, kadang-kadang kita ora ngerti status kasebut minangka kasunyatan utawa hoax, nanging kita mung percaya.

Pangguna internet saiki duwe akeh kesempatan kanggo gosip. Dheweke ngomong babagan elek-elek wong liya ing macem-macem media sosial sing diduweni. Cukup kanthi nuduhake status publik tokoh, netizen liyane bakal langsung netralake status kasebut menyang kabeh pangguna internet ing saindenging jagad. Aspek cepet media sosial penting banget saiki. Iki kudu dadi pertimbangan tumrap kita nalika siyam, supaya ora cepet ngidoni keburukan wong liya liwat media sosial. Kita kudu bisa mriksa kaping pindho status sing bener sadurunge bareng karo kanca ing sak klompok utawa luwih.

Bocah-bocah wadon lan ibu remaja minangka klompok sing asring nggunakake jaringan sosial lan media sosial kanggo ngomong babagan kejahatan wong liya. Dheweke seneng banget karo kegiatan iki. Langsung lali karo kasunyatane yen lagi pasa. Pancen apes banget yen pahala siyam pungkasane bisa ilang amarga ora manut amarga dheweke ngandhani babagan ora nyenengake wong liya ing mburi wong kasebut. Luwih becik kita aja nganti ngomong tinimbang ngucapake sapisan, nanging nglarani wong liya. Meneng bisa ateges emas yen kakehan omongan bakal nggawe kita apes

Ana aturan sing ora tinulis yen kita pancen pengin menehi kritik lan menehi saran marang wong sing nindakake kesalahan. Apa menehi kritik ing ngarepe wong kasebut tanpa dirawuhi wong liya. Kanthi cara iki, wong kasebut ora bakal nesu lan ora bakal diremehake ing ngarep umum. Iki minangka cara sing luwih etis kanggo nuduhake apa sing dianggep wong liya ala ing kita. Muga-muga kita bisa terus mbenerake awake dhewe supaya ora ngomong babagan ora apik wong liya amarga nyatane kita dhewe isih akeh kekurangan.

Bagikan tulisan ini:
Diterbitkan
Dikategorikan dalam Basa Jawa

Oleh Agus Siswoyo

Teacher in real life, story teller and Indonesian blogger.

Tinggalkan komentar

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *