Sejarah Asal-Usul Pendirian Taman Siswa

Olahraga Jalan Sehat Siswa Baru dalam kegiatan Pengenalan Lingkungan Sekolah dan MOS di SDN Latsari
Jalin keakraban warga sekolah dengan cara olahraga Jalan Sehat Siswa Baru dalam kegiatan Pengenalan Lingkungan Sekolah dan MOS di SDN Latsari

Taman Siswa minangka universitas kanthi corak nasional kang nengenake rasa kebangsaan lan rasa tresna marang tanah air uga semangat merjuangake kamardikan.

Taman Siswa, sing mujudake Gerakan Nasional Taman Siswa, minangka lembaga pendhidhikan sing didegake dening Ki Hadjar Dewantoro ing wulan Juli 1922 ing Yogyakarta. Tanggal 6 Januari 1923 Gerakan Nasional Taman Siswa dinyatakake minangka wakaf gratis. Lembaga iki dipasrahake dening Ki Hadjar Dewantara tanggal 7 Agustus 1930 menyang Yayasan Taman Siswa, sing dununge ing Yogyakarta.

Kanggo nggayuh pemahaman sing ana ing dhasar Taman Siswa College, kudu ngerti prinsip-prinsip dhasar sing digambarake ing rapat pendiri tanggal 3 Juli 1922 dening Ki Hadjar Dewantara. Ana pitung prinsip institusi pendidikan iki.

Prinsip kaping pisanan yaiku hak kanggo netepake dhewe. Hak kanggo netepake mandhiri wong sing kudu nggatekake tuntutan kebersamaan saka masarakat sing harmoni, minangka prinsip dhasar institusi pendidikan iki.

Tatanan lan katentreman minangka tujuan paling dhuwur. Ora ana tata tertib ing masarakat yen ora tentrem. Nanging uga ora bakal tentrem anggere wong kasebut ora bisa nyuarakake urip normal.

Wutah alami minangka sarat sing dibutuhake kanggo pengembangan awake dhewe. Mula, lembaga iki nolak pengertian piwulang kanthi pangertene pambentukan karakter bocah kanthi sengaja telung pamrentahan, manut, lan tertib.

Metode piwulang sing diadopsi mbutuhake perhatian sing tliti yaiku kahanan pangembangan diri kanggo pangembangan watak, jiwa lan awak bocah. Perhatian iki diarani sistem antarane.

Prinsip nomer loro yaiku siswa independen. Sistem iki ditrapake kanggo ndhidhik siswa supaya dadi makhluk sing bisa ngrasakake, mikir lan tumindak kanthi mandhiri.

Saliyane nyedhiyakake ilmu sing dibutuhake lan migunani, guru kudu nggawe siswa trampil nemokake ilmu dhewe lan nggunakake supaya bisa entuk mupangat. Iki minangka prioritas sistem pendhidhikan ing antarane.

Ilmu sing dibutuhake lan migunani yaiku ilmu sing salaras karo kabutuhan ideal lan material kanggo manungsa minangka warga ing lingkungane.

Prinsip kaping telu yaiku pendhidhikan sing madhangi masarakat. Gegayutan karo masa depan, anggota masyarakat kudu luwih padhang. Minangka asil saka kabutuhan akumulasi, sing angel ditindakake kanthi sarana dhewe minangka akibat saka pengaruh peradaban asing, institusi pendidikan kasebut kudu asring kerja sama kanggo ngrampungake gangguan perdamaian.

Sawetara wong asli ora wareg. Uga minangka asil saka kesasar saka sistem pendhidhikan. Institusi pendhidhikan kasebut kudu ngupaya pangembangan intelektual sing ora padha, sing ndadekake warga pribumi gumantung ekonomi lan uga dipisahake saka wong-wong sing dadi bagian saka pemerintah kolonial.

Ing kebingungan kasebut, dheweke nggawe budaya Eropa dadi titik wiwitan, supaya Taman Siswa bisa maju luwih maju. Kanthi dhasar peradaban kasebut, mung pembangunan ing kahanan tentrem sing bisa diwujudake.

Ingkang kaping sekawan inggih menika pendhidhikan kedah wiyar. Ora ana pendhidhikan, nanging bisa uga bisa nduwe pengaruh sing nguntungake yen mung entuk urip sosial sing suwe. Pendhidhikan kudu nyakup wilayah sing jembar. Kekuwatan negara minangka kumpulan kekuwatan individu. Ekspansi pendhidhikan masarakat ana ing upaya lembaga iki.

Prinsip kaping lima yaiku perjuangan kamardikan. Perjuangan kanggo saben prinsip nuntut kamardikan. Mula, warga pribumi ora ngarep-arep pitulung lan pitulung saka wong liya, kalebu mujudake kamardikan. Agensi kasebut kanthi seneng nampa pitulung saka wong liya, nanging ngindhari apa sing bisa ngatasi. Dadi Taman Siswa pengin bebas saka ikatan sing nindhes lan tradhisi sing nindhes lan tuwuh kekuwatan lan kesadharan para pribumi.

Prinsip nomer enem yaiku sistem pertahanan diri. Yen bangsa iki bisa ngandelake kabisane dhewe, motone cukup sederhana. Ora ana masalah ing jagad iki sing bisa digunakake dhewe. Masalah iki ora bakal suwe. Dheweke ora bisa urip dhewe amarga gumantung banget karo pribumi. Kanggo kabeh kedadeyan kasebut, sistem pertahanan diri bakal muncul minangka cara kerja institusi pendidikan iki.

Prinsip kapitu yaiku pendidikan bocah. Lembaga iki bebas saka ikatan, ora prasangka. Tujuan institusi iki yaiku ndidik bocah. Bangsa Bumiputera ora njaluk hak, nanging njaluk diwenehi kalodhangan kanggo ngladeni bocah-bocah. Ing taun 1921, Taman Siswa ing Yogyakarta wis siyap, lan ing taun 1922 dibangun kanthi permanen. Sekolah iki muncul dadi perguruan tinggi pendidikan nasional.

Bagikan tulisan ini:
Diterbitkan
Dikategorikan dalam Basa Jawa

Oleh Agus Siswoyo

Teacher in real life, story teller and Indonesian blogger.

Tinggalkan komentar

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *