Si Kancil lan Si Kulomang saka Kepulauan Aru

Ing jaman biyen, ana klompok kijang urip ing alas Kepulauan Aru. Sapa wae ngerti manawa kemampuan kancil bisa mlaku kanthi cepet. Lampahe entheng banget, kaya-kaya arep mabur. Kejaba angonan, dheweke uga asring ngajak ingon kewan liyane kanggo saingan. Nanging sayangé salah sawijining rusa duwe sipat sombong. Yen sampeyan sukses menang, Kancil bakal nggenteni partai sing kalah.

Nalika ora adoh saka alas panggonane kancil, ana pantai sing apik banget. Ing kono urip keong segara jenenge Si Kulomang. Ing antarane kewan, keong laut dikenal minangka kanca sing cerdas lan setya. Kulomang duwe awak cilik lan alon-alon mlaku. Sanajan awake cilik, Si Kulomang disenengi karo akeh kewan amarga sifat sing apik.

Kidang Nantang Bisa Mlaku

Kacarita ing sawijining dina, kancil teka ing Kulomang. Dheweke pengin nantang slug segara supaya mbukak wiwit tanjung pisanan nganti tanjung sewelas. Pantai sing dununge siput segara dadi saham.

Yen Kancil menang, mula pantai bakal diduweni. Kosok baline, yen Si Kulomang menang, mula omah kijang iku duweke Si Kulomang.

“Hai Kulomang! Aku wani sampeyan mbukak. Apa sampeyan wani? ” jarene kancil kanthi nada ejekan.

“Sampeyan ngerti awakku cilik lan lakuku alon,” wangsulane Si Kulomang.

“Halah … Kandhane sampeyan wedi kelangan,” sepisan maneh kancil moyoki Kulomang.

Kulomang ora omong apa-apa. Dheweke ngerti yen kancil nggawe emosi. Sabisa-bisa dheweke nahan awake dhewe.

“Aku nantang sampeyan dadi lomba mingguan minggu ngarep. Yen sampeyan ilang, pantai ing omah sampeyan bakal dadi duweke. Lan yen sampeyan menang, sampeyan bisa duwe omahku, ”ujare kijang kanthi swara banter.

Kulomang kaget karo omongane Kancil saiki. Yen dheweke kalah, mula ing endi dheweke bakal urip maneh. Lan kemungkinan kalah banget gedhe amarga kondhisi fisike pancen durung dukung. Ewa semono, Si Kulomang wis mantep kanggo mungkasi angkuh kancil. Sombong kancil kudu diendheg.

Sawise mikir sawetara, Si Kulomang mangsuli, “Nggak, aku nampa tantanganmu!”

Krungu wangsulane Si Kulomang, ing njero ati si Kancil mbengok seneng banget karo rencana pertandingan iki lan dheweke wis rumangsa menang sadurunge pertandingan kasebut. Kancil mbayangake yen dheweke bakal duwe omah ing pantai sing apik banget.

Sawise kancil lunga, Si Kulomang mikir dhewe. Dheweke ngadhepi rong masalah sekaligus. Dheweke mlaku alon-alon lan duwe cangkang abot ing awake. Menapa malih, cangkang ingkang dipakaos nalika semana luwih gedhe tinimbang awake.

Dheweke banjur golek cara kanggo ngalahake kancil sing sombong nalika sekaligus ngamanake pantai ing panggonane saka kancil. Si Kulomang langsung nglumpukake keong laut.

“Kita kudu nyetop tingkah rusa sing sombong,” ujare Si Kulomang marang kanca-kancane.

Dheweke musyawarah bareng. Musyawarah masarakat slug segara dawa. Nganti pungkasane dheweke setuju kerja sama kanggo ngalahake kancil kanthi strategi.

Kapinteran Ngalahake Bangga

Kabeh padha kumpul ing ajang pertandingan ing dina sing ditemtokake. Sang Kancil ngajak kanca-kancane supaya bisa nyekseni hebat babagan anggone mlaku. Kangge, Si Kulomang nggawa sepuluh kanca ing strategi kanggo ngalahake Kancil. Dheweke kalebu bagean saka rencana Si Kulomang kanggo ngalahake Kancil.

Sepuluh siput ing kadohan tartamtu ana ing cape nomer loro nganti nomer sewelas. Kulomang siyap ana ing papan wiwitan pertandingan. Kancil nyawang Si Kulomang kanthi mesem banget. Kesombongane saya gedhe lan nyebabake dheweke nyepelekake mungsuh.

Sanalika pertandingan diwiwiti, Kancil langsung mlayu lan ora angel nyalip Si Kulomang. Suwe-suwe, Si Kulomang tekan cape nomer loro. Ambegane ora napas. Ing njero ati dheweke yakin manawa Kulomang adoh banget ing mburine. Dheweke bengok-bengok amarga bungah. Kamenangan kaya-kaya wis entuk prestasi.

Kanggo ngerti dununge Kulomang, kancil mbengok banter, “Kulomang, saiki ana ing ngendi?”

Kancane Kulomang mangsuli, “Aku ana ing ngarepmu.”

Kayane kaget Sang Kancil. Ati kepengin ngaso sedhela, apa kekuwatan dheweke kudu bisa mlaku maneh. Bab sing padha diulang nganti tanjung sepuluh.

“Kulomang, nang endi?” bengok Kancil.

“Aku wis nang ngarepmu,” ujare kancane Si Kulomang sing lagi tanjung sepuluh.

Sang Kancil pancen kepengin menang ing lomba mlaku kasebut. Dheweke terus mlayu marani tanjung sewelas. Nalika mlebu tanjung sewelas, Sang Kancil wis ora napas. Dheweke tiba lan seda. Kancil uga meksa awake mlayu saka cape pisanan nganti cape kaping sewelas. Bangga wis nggawe buta lan mripate nganti lali yen mlayu kanthi cepet ora bisa menang.

Ngerti yen kancil wis mati, kabeh slug segara surak seneng. Kulomang ora mung sukses ngalahake Kancil, nanging dheweke uga wis ngapusi Kancil sing bangga nganggo kapinteran. Saiki warga alas lan pantai bisa urip luwih tenang amarga salah sawijining pedunung sing wis umuk wis tiwas.

Amanat crita dongeng iki yaiku wong sombong ora bakal suwe ing bumi. Makhluk urip ora duwe hak sombong amarga bangga iku kagungane Gusti Allah. Tingkah laku sombong bisa dikalahake kanthi tumindak sing apik sing dikepengini kanthi pemikiran cerdas.

Bagikan tulisan ini:
Diterbitkan
Dikategorikan dalam Basa Jawa

Oleh Agus Siswoyo

Teacher in real life, story teller and Indonesian blogger.

Tinggalkan komentar

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *