Susah Ati Nalika Simbok Gerah ing Dina Riyaya

ibu ibu penjual nasi boranan dari lamongan
ibu ibu penjual nasi boranan dari lamongan

Preinan mesthine dadi dina sing nyenengake. Nalika semana kabeh anggota kulawarga padha kumpul, ngobrol bareng, mangan bareng utawa mung takon-takon kepiye. Nanging dudu perayaan lebaran taun iki ing omahku. Ibu lara nalika tanggal 2 Shawwal. Untunge, ana Dokter Mulyadi sing siyap siyap mara ing omah kapan wae. Esuk sawise sholat subuh, aku ngubungi dhokter sing dadi langganane keluargaku.

Nalika semana dhokter isih ana ing sanjabane kutha lan arep menyang Jombang. Sawise ngalami gangguan pencernaan sakjam, dokter sabar pungkasane teka ing omah kasebut. Dheweke kesusu mriksa Ibu. Ibu didiagnosis ngalami diabetes lan asam urat. Ditambah kesel sawise nggawe jajan lebaran, akhire Ibu lara. Masalahe yaiku yen Ibu lagi lara, kabeh kegiyatan ing kulawarga rumangsa kosong.

Aku mbatalake sawetara acara dolan menyang njobo kutho, acara kulawarga lan reuni kanca lawas. Ayo aku ing omah lebaran taun iki mung ngenteni ibune mari. Posisi ibu beda karo bapak. Tanpa arep ngremehake jabatan Ayah, Bapak, Abi lan jeneng liyane, sawijining ibu ngontrol emosi anggota kulawarga ing omah.

Alhamdulillah, seminggu mengko ibuku sehat maneh lan bisa aktif kaya sadurunge. Nalika Ibu wis sehat, sedulur-sedulurku lagi kerja maneh ing kutha iki. Aku ing omah ngancani Ibu. Kegiatan pertama yaiku masak ketupat Lebaran. Beda karo warga kutha sing duwe tradhisi mangan ketupat sawise sholat Idul Adha, warga pancen mangan ketupat limang dina sawise sholat Idul Adha.

Bagikan tulisan ini:
Diterbitkan
Dikategorikan dalam Basa Jawa

Oleh Agus Siswoyo

Teacher in real life, story teller and Indonesian blogger.

Tinggalkan komentar

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *