Tembung Kawicaksanan Saka Albert Einstein

Tembung sing wicaksana saka Albert Einstein minangka salah sawijining saran sing paling migunani ing urip. Sanajan tembung-tembung kawicaksanan kasebut rada angel dingerteni kanthi harfiah, yen kita gelem mikir kanthi jero mula, kita bakal entuk piwulang urip sing terkenal. Sawetara aphorisme saka Albert Einstein sing dak ringkesake ing ngisor iki.

Kita bisa nganggep prekara minangka wilayah ing ruang sing duwe lapangan sing kuwat banget. Ora ana papan, ing fisika anyar kita, kanggo medan lan ruang, medan minangka siji-sijine kasunyatan.

Bola-bali nepsu kanggo ngerti ngasilake khayalan manawa manungsa bisa paham kanthi nalar babagan jagad objektif lumantar pamikir tanpa dhasar empiris – ringkesane, liwat metafisika.

Kita nganggep zat minangka barang sing ora bisa digawe utawa dirusak.

Kondisi iki (relativitas umum) ora kalebu papan lan wektu sisa obyektivitas fisik pungkasan.

Ing upaya kesatuan rasional utawa macem-macem iki dheweke ngalami kasuksesan sing paling gedhe, sanajan usaha kasebut uga ndadekake dheweke bisa dadi korban khayalan.

Ora ana bedane penting antara massa lan energi. Energi duwe massa lan massa makili energi. Daripada rong hukum konservasi, kita mung duwe siji, yaiku hukum tenaga-massal.

Aporisme Saka Albert Einstein

Teori sing luwih nyengsemake, tansaya ringkes saka papane, luwih akeh jinis perkara sing kalebu, lan luwih akeh jangkahane.

“Dadi” mesthi ana sing mbentuk mental, yaiku, apa sing kita postulat (kanthi logis). Pembenaran babagan konstruksi kasebut, sing nggambarake “kasunyatan” kanggo kita, mung ana ing alam sing nggawe apa sing diwenehake dening indera bisa diakses kita.

Nalika mikir, kita duwe pengaruh kanggo konsep obyek material, sing derajat dhuwur bebas saka kesan kesan sing asale nggawe. Iki tegese nalika ngubungake obyek fisik “eksistensi nyata.”

Nggunakake konsep lan hubungan mental ing antarane, kita bisa menehi orientasi kesan ing pangertene. Gagasan lan hubungan kasebut katon luwih kuwat lan ora bisa diowahi tinimbang pengalaman pangerten, karaktere minangka produk liyane khayalan utawa khayalan sing ora bisa dijamin kanthi lengkap.

Wong kaya kita, sing percaya karo fisika, ngerti manawa mbedakake antarane jaman biyen, saiki, lan mbesuk mung minangka khayalan sing wangkal sing angel dibuwang.

Muga-muga koleksi artikel iki sing wicaksana saka Albert Einstein bisa nambah motivasi urip sampeyan.

Bagikan tulisan ini:
Diterbitkan
Dikategorikan dalam Basa Jawa

Oleh Agus Siswoyo

Teacher in real life, story teller and Indonesian blogger.

Tinggalkan komentar

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *