Lain Ladang, Lain Belalang

Apa kabar sobat blogging se-Indonesia Raya?

Rasanya sudah lama tidak menulis di dashboard blog ini. Tiga hari terakhir, update artikel blog diisi oleh kawan-kawan peserta Kontes Menulis. Sementara itu, karena saya terbiasa menjelajah blog tetanggga,  jadinya saya mengungsi sebentar ke blog mas Arief.

Ngomong-ngomong tentang penulis tamu, ada kesan yang berbeda setiap kali saya menulis di dashboard blog tetangga. Kadang kala saya cukup tertekan oleh image superblog yang disandang blog tuan rumah. Tapi tak jarang saya bisa berpikir nothing to lose, santai dan easy writing.

Contohnya, saya sempat membuat satu kesalahan saat mengisi blog Mas Hengky. Maunya membuat tulisan santai yang bisa ‘nendang’ pikiran khas gaya penulisan bandar VCC Indonesia, eh malah jadi kacau. Pembahasan tidak komplit, pemikiran dangkal dan terjebak pada model blog owner.

Beda lagi keadaannya saat saya menulis artikel menciptakan Moment Kebangkitan di blog Mas Arief. Karena merasa satu aliran blogging, saya bisa lebih enjoy dan mendalami setiap kata yang saya tulis. Selain itu, faktor kedekatan emosional juga membuat pikiran saya lebih terbuka dan kalimat-kalimat posting hadir begitu saja.

Dan masih ada beberapa blog lain yang memiliki keunikan masing-masing. Salah satu keunikan adalah, blogging bisa menjadikan diri saya berpikir ala kanak-kanak dan dewasa dalam sekali waktu.

Saat menulis artikel paling garing di blog Arief Rizky, saya merasa menjadi orang tua yang sedang memberi teka-teki anak-anaknya tentang sebuah topik pembahasan.  Dan ibarat orangtua yang sedang mendidik putranya, saya belajar bersabar menerima pendapat para komentator.

Bagaimana, apakah Anda punya kesan-kesan lain yang bisa dibagikan dengan kawan-kawan lainnya? Atau justru belum pernah menulis di blog lain?

Published by

Agus Siswoyo

Warga Tebuireng, Blogger Indonesia, Penulis Lepas, Peduli Yatim, dan Guru TPQ. Follow me at Twitter @agussiswoyo.

198 thoughts on “Lain Ladang, Lain Belalang”

  1. Saya malah pernah crash mas sama penulis lain yg juga penulis tamu di blog org (sy rahasiakan). Hehehe… Salah saya sih. Waktu itu terlalu congkak. Akhirnya gara" crash itu, saya lantas berbenah diri. Manusia, kadang" khilaf hehehe…

    1. @Ahmad Subandono, Ada yang salah tafsir nih. Publikasinya memang selama dua bulan, yaitu tgl 1 Maret-28 April 2010.

      Tapi harap dibaca juga tambahan dibawahnya: Artikel dipublikasikan di blog AgusSiswoyo.com selama waktu kontes pada hari Senin, Selasa dan Rabu.

      Kalau selama 2 bulan penulis tamu terus yang eksyen, bisa-bisa saya stress karena nggak kebagia menulis di blog ini. Hehehe…

      :ngakak

  2. belum pernah nulis di blog orang mas jadi g bisa cerita, baru kemarin di kontes blog ini. itu yg pertama mudah2an bisa menambah pd saya.

  3. mampir minum cendol disini… :cendol

    terima kasih buat pak siswo udah memasukkan artikel saya nih. hehe…

      1. @Agus Siswoyo, aduh pak, maaf, saya gak bisa online terus sekarang. yah, saya cuma ngikut berpartisipasi aja. gak dinilai juga gak pa2 kok pak, santai aja saya… hehehe… :recsel

  4. tentu dong.. kesan sangat beda dan ada perasaan lain saat menulis di blog tetangga. tapi tetap nikmat mas.. sensasional gitu loh..!

    kalau masalah respon yang berbeda, mungkin karena pembaca blm terbiasa saja….

    1. @fadly muin, sensasinya tak bisa hilang tujuh hari tujuh malam. Bahkan untuk blog FM.com masih membekas sampai detik ini.

      Kepala masih terasa berat…

      :hammer

      :ngakak

    2. @fadly muin, bener mas nulis di blog sendiri nggak terlalu deg-degan karena memang saya sendiri yang menentukan. Tapi di blog lain, wuih sensasinya… Tak terkatakan!

  5. wah yang pasti kesannya bangga, namun seperti mas agung bilang ada rasa tertekan karena blog dimana kita menulis sebagai tamu adalah blog tenar….. :ngakak

  6. menulis di blog orang lain itu selain dibutuhkan keberanian, juga diperlukan seni tersendiri, salah satunya memahami karakter blog si empunya, tanpa menghilangkan karakter kita sendiri..Alhamdulillah saya telah 4 kali berkesempatan menulis di blog orang lain, blognya mas Tri W, dik Arif bebegendut, mas Budhi Untung, dan blognya mas Agus ini (belum publish)..masing2 punya sensasi tersendiri..pokoke enjoy it aja lagi! :recsel :recsel

  7. Terus terang ini kali pertama saya menulis di blog orang lain yaitu di tempat Anda Mas Agus.

  8. sayangnya saya belum pernah nampang di blog lain. seperti kata mas Agus, masih jago kandang.

    Hehehe…

    :ngakak

    1. @Info Islami, anda benar, salah satu tujuan diciptakan perbedaan antar manusia adalah agar saling mempelajari kekurangan dan kelebihan masing-masing orang. Sehingga, makin banyak kita berinteraksi dengan blogger lain, kemungkinan makin besar untuk memperbaiki kemampuan diri.

  9. Senang rasanya jika bisa nulis diblog lain, ya ada pelajaran berharga bg saya ms, untuk bisa menarik pengalaman biar terasa tidak menyakitkan jika nanti nulis dblog rekan lainnya

  10. Pengalaman yang menarik mas.

    Saya juga punya niat untuk menulis di blog lain. Namun berhubung blog saya masih baru, saya harus memperbanyak konten blog sendiri dulu. Minimal sampe 20 artikel. Sebab bagaimana pun juga, para pengunjung baru dari hasil kita menulis tamu di blog lain harus bisa kita konversi menjadi pengunjung tetap blog kita nantinya.

    Bukan sekadar pengunjung pertama kali dan terakhir kalinya. Mungkin ini poin atau trik sebelum terjun sebagai penulis tamu. Kalo blog Mas Agus ini sih kondisinya memang sudah sangat layak untuk menjadi penulis tamu. Artikelnya udah banyak dan karakternya udah mulai terbentuk.

    Keep posting ya.

    1. @iskandaria, Nggak usah nunggu sampai punya banyak koleksi tulisan mas. Meski baru posting 3 biji, nggak ada salahnya membiasakan diri merasakan atmosfer dashboard blog tetangga.

  11. saya belum pernah nulis di blog orang lain…jadi hanya bisa membaca artikel mas Agus ini, dan mencoba merasakan… seperti apa kira-kira rasanya…

    good guest writer !

  12. Mas agus hebat ya bisa nulis artikel di blog lain.Saya pernah baca juga artikel mas agus di blognya mas arief.

  13. mas, besok hari minggu bisa ngajarin aku bikin blog nggak? makin penasaran ngeblog juga. sepertinya sampeyan kok enjoy di luar kegiatan kantor doremi.

    1. @Sasha, emangnya dik Sasha aja yang mau di ajari, saya yang tiap hari ketemu aja nggak pernah ditulari ilmu babar blas. gimana nih bos…

    2. @Sasha, kelihatan enjoy ya? syukurlah. Padahal sebenarnya otak mumet mikir jadwal yang sering bentrok.

      Hari minggu? Call flexi saya aja ya.

  14. cuma sekali mas di blog mas trie

    dua tawaran berikutnya blm bisa saya penuhi

    masih sibuk offline

    (cari alasan : mode on hehehe)

  15. Lain Ladang Lain Belalang, Lain Lubuk Juga Lain Ikannya Mas… he he he… intinya kita harus menyesuaikan diri dengan karakter blog tempat kita jadi penulis tamu.. saya sudah coba mas tapi masih draft di blog ini.. masih butuh beberapa perbaikan lagi

    1. @dodypku, oke mas, terima kasih sudah ambil bagian dalam kontes ini.

      Status tulisan mas Dody masih pending review kok. Rencana saya publikasikan hari Rabu, 10 Maret 2010 pukul 05.00. Masih ada waktu beberapa hari untuk edit tulisan.

  16. What i don’t realize is actually how you are not really much more well-liked than you might be right now. You’re very intelligent. You realize therefore significantly relating to this subject, produced me personally consider it from numerous varied angles. Its like men and women aren’t fascinated unless it is one thing to accomplish with Lady gaga! Your own stuffs nice. Always maintain it up!

  17. I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was great. I do not know who you are but definitely you are going to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

  18. Nicely completed, wonderful job We have to say you actually realize to conquer and grap the focus of the readers

  19. Aw, this was a very nice post. In concept I wish to put in writing like this additionally – taking time and actual effort to make a very good article… but what can I say… I procrastinate alot and by no means seem to get something done.

  20. This website is actually a walk-through for all of the data you desired about this and did not know who to ask. Glimpse right here, and you willl definitely discover it.

  21. I really like that style of to the site. I had put together a suitable look photos useful resource number, hope you dont attention, to examine which template you’re going to be having. Which can be doing it a no cost idea and also think you have to buy that?

  22. Great post. I was checking continuously this blog and I am impressed! Extremely helpful info specially the last part 🙂 I care for such info much. I was looking for this certain info for a long time. Thank you and best of luck.

  23. Fantastic goods from you, man. Lain Ladang, Lain Belalang | Catatan Motivasi Blogging Indonesia I have understand your stuff previous to and you’re just too fantastic. I actually like what you have acquired here, really like what you’re stating and the way in which you say it. You make it entertaining and you still take care of to keep it wise. I cant wait to read much more from you. This is really a great Lain Ladang, Lain Belalang | Catatan Motivasi Blogging Indonesia informations.

  24. An exciting word is designer observe. I think that you should write solon on this content, it strength not be a inhibition field but generally people are not enough to talk on specified topics. To the succeeding. Cheers like your Lain Ladang, Lain Belalang | Catatan Motivasi Blogging Indonesia.

  25. Whenever i view your RSS feed truly gives me a page of weird text, could possibly be the problem in my reader? TY for putting this up, it was invaluable and explained tons.

  26. I’m not sure why but this blog is loading very slow for me. Is anyone else having this problem or is it a problem on my end? I’ll check back later and see if the problem still exists.

  27. An exciting discussion is designer note. I expect that you should compose solon on this substance, it power not be a preconception soul but mostly people are not sufficiency to mouth on much topics. To the succeeding. Cheers like your Lain Ladang, Lain Belalang | Catatan Motivasi Blogging Indonesia.

  28. Unquestionably believe that which you stated.
    Your favorite reason appeared to be on the internet the simplest thing to be aware of.
    I say to you, I definitely get annoyed while people consider worries that they just do not know about.
    You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side effect , people can take a signal.
    Will likely be back to get more. Thanks
    Best Regards Lisa

  29. I’m extremely impressed with your writing skills as well as with the layout on your weblog.
    Is this a paid theme or did you customize it yourself?
    Either way keep up the excellent quality writing, it is rare to see a nice blog like this one nowadays..
    Best Regards Justin

  30. My brother recommended I might like this blog.
    He was entirely right. This post actually made my day.
    You can not imagine just how much time I had spent for this information! Thanks!
    Best Regards Yoder

  31. An exciting language is couturier observe. I suppose that you should indite much on this matter, it might not be a inhibition master but mostly people are not sufficiency to utter on specified topics. To the succeeding. Cheers like your Lain Ladang, Lain Belalang | Catatan Motivasi Blogging Indonesia.

  32. Thank you, I have recently been looking for information about this subject for ages and yours is the greatest I have discovered so far. But, what about the bottom line? Are you sure about the source?

  33. Excellent blog here! Also your website loads up very fast! What host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my web site loaded up as fast as yours lol

  34. Excellent blog here! Also your web site loads up very fast! What web host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my website loaded up as quickly as yours lol

  35. I truly wanted to construct a brief word to be able to appreciate you for the precious tricks you are sharing on this site. My time-consuming internet look up has at the end of the day been recognized with sensible points to talk about with my neighbours. I would point out that most of us website visitors actually are extremely blessed to exist in a very good network with very many wonderful people with very beneficial guidelines. I feel very privileged to have come across the weblog and look forward to many more exciting moments reading here. Thanks a lot again for everything.

  36. I be aware like I’m constantly looking through cause associated with welcoming things to pore over near by numerous topics, however i succeed to incorporate your set up among my personal reads each and every lifetime because you provide birth to compelling entries that I appear forth in order to.

  37. Hi guys I believe this is a excellent post I will definetely continue reading your own functions, congratulations. It is crucial to possess quality contents on the internet, we can use them like a reliable supply for the projects.Ive read it along with enjoyment as well as Im sure Im gonna study the rest of the things you may write, good work man!.

  38. fantastic post, very informative. I wonder why the other experts of this sector do not notice this. You should continue your writing. I’m confident, you’ve a huge readers’ base already!

  39. This is positively a weblog that people need to get behind. The problem is, no one wants to do a huge deal of reading and not have something else to stimulate the mind. This is the world wide web, after all. Maybe if you added a video or two to emphasise your point. Ill stick around, FOR SURE. But, I dont know if others will.

  40. I have seen lots of useful items on your site about personal computers. However, I’ve got the thoughts and opinions that notebook computers are still not quite powerful more than enough to be a good selection if you normally do projects that require many power, such as video modifying. But for internet surfing, word processing, and the majority of other popular computer work they are perfectly, provided you never mind the tiny screen size. Appreciate sharing your notions.

  41. You actually make it seem really easy together with your presentation however I find this matter to be really one thing which I think I would never understand. It kind of feels too complex and extremely extensive for me. I’m taking a look forward to your next put up, I will attempt to get the hang of it!

  42. Regardless of as a science student, Ive no concept what these entrepreneurs are talking about and believe these things are merely scams. So when i stumbled on Earth4Energy site, I’d been incredibly skeptical. With already misplaced confidence in DIY power products, I figured Earth4Energy to get no differing as opposed to 2 goods stated above.

  43. The next time I read a blog, I hope that it doesnt disappoint me as much as this one. I mean, I know it was my choice to read, but I actually thought youd have something interesting to say. All I hear is a bunch of whining about something that you could fix if you werent too busy looking for attention.

  44. I must say, youve got one of the best blogs Ive seen in a long time. What I wouldnt give to be able to create a blog thats as interesting as this. I guess Ill just have to keep reading yours and hope that one day I can write on a subject with as much knowledge as youve got on this one!

  45. Its such as you read my thoughts! You appear to know so much approximately this, like you wrote the e book in it or something. I feel that you could do with some percent to pressure the message home a bit, but instead of that, that is fantastic blog. A fantastic read. I’ll definitely be back.

  46. Good post. I study something more difficult on totally different blogs everyday. It would always be stimulating to learn content material from other writers and practice just a little something from their store. I’d favor to use some with the content on my blog whether you don’t mind. Natually I’ll offer you a hyperlink on your web blog. Thanks for sharing.

  47. Great blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere? A design like yours with a few simple adjustements would really make my blog jump out. Please let me know where you got your theme. Many thanks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *