Aja Mundhur Mergo Sadar Kowe Sapa

Salah sawijining gejala motivasi dhiri sing saiki nandhang umume para kawula mudha ing Indonesia yaiku gampang nyerah nalika ngadhepi masalah. Pancen cocog banget yen lagu Campursari sing mawa lirik “Aku mundur sithik, mergo sadar aku sopo” ditembangake dening para mudha. Kasunyatan iki sedhih banget nalika nyekseni perkembangan mental para mudha saiki. Kamangka biyen para pahlawan nembangake lagu Maju Tak Gentar, terus banter. Nanging, kedadean saiki dadi kuwatir banget.

Kasunyatan menarik sing kudu sampeyan sadhar yaiku yen kemajuan menyang target ora mesthi ana garis lurus. Proses tumuju tujuan kasebut bakal mesthi ana ing garis sing ora teratur. Sampeyan bisa uga bakal munggah rong level banjur tiba sethithik. Sampeyan uga bisa njupuk rong langkah maju lan mundur selangkah. Dheweke kabeh duwe irama sing apik ing kana. Irama urip iku kaya swarane joget, ora ana irama wujud garis lurus.

Nanging kanggo wong sing duwe semangat, nalika mundur selangkah sawise rong langkah maju, dheweke ngira wis gagal. Dheweke mikir yen wis kalah ing kompetisi. Nanging nyatane dheweke ora ngalami kegagalan lan kekalahan. Dheweke mung melu irama kemajuan alami. Yen sampeyan ngerti irama Urip sing ora teratur, sampeyan bisa nggunakake lan ora nglawan. Maneh, sampeyan ora bisa nglawan irama urip. Sampeyan mung bisa ngrencanakake mundur.

Pesimis ora ngrencanakake nganyari maneh amarga ora nganggep penting. Pesimis minangka pemikir kabeh-utawa-apa-apa. Dheweke bakal rumangsa keganggu yen jagad iki ora sampurna. Dadi perfeksionis mesthi apik, nanging ing prilaku iki, perfeksionis bisa ngrusak awake dhewe. Pesimis duwe pandangan yen mundur maneh tegese ana sing ala utawa negatif tumrap kabeh rencana sing wis ditindakake.

Aja cepet-cepet nyerah lan ngunggahake panji putih nalika sampeyan ngupayakake tujuan. Nasihat basa jawa: ojo mundur cepet utawa mengko, mergo ngerti kowe sopo. Aja mundur sanajan sampeyan ngerti yen sampeyan dudu pejuang ing kasunyatan. Sampeyan ora bakal ngerti sapa perang sing bakal menang amarga ing urip iki isih ana sutradara sing hebat lan bisa ngontrol skenario sing luwih apik kanggo kabeh manungsa.

Tetep gelut lan ndedongaa marang Gusti Allah SWT. Mungkin nasib sampeyan ora bakal teka ing dina iki, nanging sesuk. Yen sesuk sampeyan ora cukup begja, coba terus, bisa uga dina sabanjure sampeyan bisa nggayuh prestasi sing luwih apik. Muga-muga artikel sing motivasi mandhiri iki bisa nambah semangat kanggo nggayuh prestasi sing luwih apik sajroning urip.

Bagikan tulisan ini:
Diterbitkan
Dikategorikan dalam Basa Jawa

Oleh Agus Siswoyo

Teacher in real life, story teller and Indonesian blogger.

Tinggalkan komentar

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *