Apa Oleh Yen Guru Kekancan Raket Karo Muride?

Riza Triani bersama salah satu anak berkebutuhan khusus
Riza Triani bersama salah satu anak berkebutuhan khusus

Salah sawijining pitakon dhasar sing asring ditakoni kanca guru yaiku babagan rakete guru karo siswa. Apa guru bisa kekancan apik karo siswa?

Pertimbangan saka rakete guru marang siswa bisa didhasarake kesetaraan gender. Guru wanita kudu cedhak karo siswa wanita. Kosok baline, guru lanang uga kudu cedhak karo siswa lanang. Cedhak iki bisa nggawe kapercayan bebarengan ing kegiyatan mulang lan sinau ing sekolah.

Jenis kelamin sing padha bakal nggampangake proses transfer informasi lan pengalaman, kayata siswa wanita ora bakal ragu-ragu nuduhake pengalaman menstruasi kaping pisanan ing ngarepe guru wanita. Saliyane, siswa lanang bisa uga luwih bebas nuduhake pengalaman ngimpi sing teles karo guru pria.

Pungkasane, bocah-bocah saiki mbutuhake wong sing bisa dipercaya nalika lagi nemoni masalah lan langsung njaluk solusi. Kagiyatan ngeculake atine siswa marang guru minangka wujud raket lan percaya ing antarane siswa lan gurune. Iki bisa kedadeyan amarga dheweke ora entuk perhatian saka wong tuwa ing omah saengga guru dadi papan uwal amarga dheweke asring sesambungan ing sekolah.

Sanajan guru lan siswa bisa dadi kanca raket, dheweke kudu duwe wates sing jelas babagan karukunan kasebut. Iki ora mung ditrapake kanggo guru pria karo siswa wanita, sanajan guru jender lanang sing padha kudu tetep ana watesan kanggo kekancan karo siswa lanang. Watesan kasebut ora bakal nyuda regane siswa marang gurune.

Kepiye cara nemtokake wates hubungane guru lan siswa? Sampeyan mesthi ngerti watesan privasi guru lan siswa. Ora kabeh jinis masalah siswa bisa direwangi guru. Semono uga, kepribadian guru ora kabeh kudu ditampilake kanthi asli ing ngarepe para siswa. Guru kudu bisa milih jinis pacelathon lan nyelehake awake ing papan sing pas ing ngarepe muride.

Sering ana kedadeyan siswa sing ora ngajeni marang gurune. Tingkah laku sing ora sopan iki dudu amarga siswa ora ngerti tata krama, nanging bisa uga guru menehi luwih akeh ruang kanggo siswa mlebu urip pribadi guru saengga wates paseduluran antarane kekarone kabur. Minangka guru, ora kira kekancan sing cedhak karo siswa, sampeyan kudu tetep jarak ing wilayah tartamtu. Cara kudu dikontrol supaya siswa isih tetep ngajeni sampeyan. Muga-muga tulisan iki bisa weneh tambahan kawruh kangge panjenengan sedaya.

Bagikan tulisan ini:

Oleh Agus Siswoyo

Teacher in real life, story teller and Indonesian blogger.

Tinggalkan komentar

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *