Babagan Sing Dikepengini Anak dening Wong Tuwane

Keceriaan Buka Puasa Bersama Anak Yatim di Sanggar Genius Yatim Mandiri Jombang di Parimono tahun 2017
Keceriaan Motif Baju Batik pada Acara Buka Puasa Bersama Anak Yatim di Sanggar Genius Yatim Mandiri Jombang di Parimono tahun 2017

Sanajan katon kaya ora manut, bocah ora angel banget rumatane. Ana sawetara perkara sing dijaluk saka kita ing taun-taun kapisan. Nanging, panjaluk kasebut penting kanggo nulungi dheweke dadi wong sing apikan, ngajeni kanggo masyarakat.

Minangka wong tuwa, ana 15 prekara sing paling penting sing dikepengini bocah-bocah saka sampeyan. Yen sampeyan bisa ngupayakake kanthi maksimal supaya sampeyan bisa nggunakake kemampuan anak sampeyan mbesuk bakal luwih cerah.

Ing ngisor iki 15 perkara sing dikepengini bocah saka wong tuwa:

1. Wektu bareng

Sadurunge turu luwih apik yen wong tuwa nglampahi wektu kanthi kualitas karo anak-anake. Luangake wektu kanggo nyelehake, nyanyi lagu, utawa maca crita turu.

Yen sampeyan ora duwe buku, sampeyan bisa uga nggawe crita, utawa nyritakake babagan masa kanak-kanak. Anak-anak seneng banget karo wong tuwa sing nggunakake imajinasi uga!

2. Katresnan

Nuduhake tresno minangka salah sawijining pengalaman penting sing dialami bocah nalika wis gedhe. Wong tuwa kudu tetep eling menehi pujian, pelukan, lan katresnan, sanajan dina suwene suwene.

Malah pacelathon grapyak siji-siji bisa dadi pitulungan gedhe kanggo bocah sing pengin dirungokake. Nuduhake sawetara wektu kanggo takon babagan bocah lan apa sing paling disenengi.

3. Wektu Pribadi

Duwe sesambungan sing apik karo anak sampeyan tegese menehi manungsa waé sing padha lan ora bisa dibagi kaya sing sampeyan bisa. Bocah-bocah bakal entuk bathi amarga rumangsa wayahe dihargai, luwih-luwih yen wis direncanakake lan ora kesusu.

Kanthi luwih saka siji bocah, sampeyan kudu menehi wektu kanggo sampeyan. Pancen angel sambung nalika ana masalah lan banter, mula padha milih papan lan kegiyatan sing bisa dinikmati bareng.

4. Panyengkuyung Panganan Positif

Akeh bocah sing pilih-pilih, nanging ora ana alesan kanggo mbuwang andhuk lan nglayani pizza saben wengi. Bocah kudu ngerti manawa panganan sing sehat bisa uga enak lan nyenengake, lan diwiwiti saka omah ing pawon.

Digunakake bebarengan ing dhaharan, utawa malah ngrewangi nandur sayuran ing kebon. Bocah-bocah kudu sinau luwih awal yen panganan cuci mulut ora mung panganan sing enak, saengga dheweke bakal sukses ing jangka panjang.

5. Rencana sing Kudu Diterusake

Tampilake anak yen sampeyan seneng nongkrong, lan wenehi prekara sing nyenengake supaya bisa ditunggu-tunggu. Sampeyan bisa uga ngrencanakake acara sing nyenengake ing akhir minggu, utawa gawe kaget karo kegiyatan dina kerja yen tumindak sing apik.

Nuduhake anak sampeyan manawa sampeyan seneng banget karo kualitas wektu bakal nggawe dheweke kepenak ngerti babagan awake dhewe lan hubungane karo sampeyan.

6. Pacelathon Sadurunge turu

Wektu turu tegese kurang, nanging iki uga wektu sing pas kanggo njupuk kauntungan saka obrolan sing migunani. Nyisihake wektu sadurunge turu kanggo ngobrol babagan dina, kanca, utawa prekara liya sing bisa dipikirake.

Ngidini supaya bisa ngarahake obrolan; bocah seneng krasa dirungokake.

7. Wektu Main ing njaba

Panliten wis nuduhake kepiye dolanan bocah sing migunani lan penting kanggo bocah-bocah. Ora mung bocah, uga; wong ing saben umur entuk manfaat saka njaba!

Dorong bocah supaya ora tetep layar lan televisi lan njelajah jagad iki ing njaba. Ayo dheweke nglampahi wektu sing dikarepake ing njobo, bisa main game, mlaku-mlaku, utawa srawung karo bocah-bocah lingkungan.

8. Wektu Nonton Acara Favorit

Siji-sijine sing luwih apik tinimbang nonton acara sing disenengi yaiku nonton yaiku karo wong sing ditresnani! Entuk selimut  sing apik nalika bocah seneng pameran sing paling disenengi.

Sampeyan bisa nggawe wektu iki dadi wektu sing sepi, utawa sampeyan bisa uga takon supaya bisa melu.

9. Disiplin Yen Diperlokake

Bocah-bocah mbutuhake pandhuan nalika sinau babagan tindak tanduk lan tanggapan sing cocog. Nampilake disiplin bisa uga dudu sing disenengi wong tuwa, nanging pancen mulang bocah yen dheweke nandur modhal lan pengin sing paling apik. Sanajan ora nuduhake, bocah pancen duwe disiplin yen disiplin.

10. Ninggalake Pesen Khusus

Kaget mesthi nyenengake, sanajan ana cathetan utawa saiki ‘mung amarga.’ Coba wenehake cathetan ing tas nedha awan utawa tas ransel, luwih-luwih yen lagi sedina.

Duwe rasa seneng sing nyenengake mesthi apik banget yen ora dikarepake.

11. Dadi Konyol

Kadhangkala, bocah-bocah golek persetujuan supaya konyol, nanging cara paling apik kanggo menehi idin yaiku wong tuwa supaya wong bodho dhewe!

Dolanan klamben karo bocah-bocah lan lakon crita bakal mbantu dheweke metu saka cangkang lan mbayangke imajinasi. Bocah-bocah bisa dadi kreatif nalika ora rumangsa kudu nahan utawa tumindak kanthi cara tartamtu. Kaget karo kostum, kerajinan, utawa gelut bantal! Pilihan kasebut ora ana enteke.

12. Supaya Kurang Stress

Kaget, bocah-bocah pancen ngamati lan reseptif. Dheweke bakal asring sok dong mirsani nalika wong tuwane stres utawa susah, lan uga bakal nyebabake korban.

Anak pengin ndeleng wong tuwa seneng lan santai, mula dheweke uga bakal positif. Preduli apa sing ngganggu sampeyan, coba gaweyan sing sederhana.

Yen sampeyan kurang wektu, aja rumangsa pesen sing nedha bengi. Yen umah wis rame, ajak anak sampeyan supaya bisa ngrampungake luwih cepet. Aja nganti ana sing mbutuhake wektu luwih suwe maneh; kerjo bareng saiki, dolanan bareng sawise.

13. Srawung Bareng

Wektu diwasa seneng banget, nanging uga migunani yen kabeh wong bisa dolanan kencan karo wong tuwa liyane! Bocah-bocah bisa srawung bareng, utawa bisa ngobrol karo wong diwasa lan dadi kepenak karo kanca.

14. Pandhuan

Bocah-bocah ora duwe kabeh wangsulan; nyatane, wong diwasa arang duwe kabeh! Bocah-bocah bakal golek pitunjuk marang wong tuwane ing macem-macem kahanan.

Dheweke bisa uga ndeleng sampeyan nalika ketemu wong liyo, ngadhepi pengalaman anyar, utawa ora yakin carane nyebutake perasaan. Yen sampeyan wis duwe kapercayan ing sesambetan, bocah bakal rumangsa cukup aman yen dituju ing arah sing bener.

15. Persetujuan

Wong tuwa kadang ora sadhar, nanging anak-anake mesthi njaluk persetujuan kanggo kabeh jinis perkara. Luwih saka apa, dheweke pengin nggawe wong tuwa dadi bangga!

Awasi kesempatan kanggo juara, sanajan prestasi paling cilik. Mengkono bisa nambah rasa percaya dhiri lan kekarepan nyoba prekara-prekara anyar.

Elinga 15 perkara sing dikepengini bocah-bocah kasebut saka wong tuwa lan praktekke kaya sing sampeyan bisa. Dheweke bakal mbantu sampeyan nggawe hubungan sing kuat karo bocah-bocah lan ngajak supaya tuwuh dadi wong diwasa sing sukses.

Bagikan tulisan ini:
Diterbitkan
Dikategorikan dalam Basa Jawa

Oleh Agus Siswoyo

Teacher in real life, story teller and Indonesian blogger.

Tinggalkan komentar

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *