Bancakan Grahana Srengenge

tataplah matahari dan abaikan bayanganmu
Gambar anak-anak sedang bermain dan bergaya memakai kacamata.

Esuk iki srengenge muncul katon rada surem ing cakrawala wetan. Menawi iki minangka pratandha wiwitan yen bakal ana grahana srengenge. Warta sing sumebar ing internet wis mbingungake wiwit wulan pungkasan. Sawetara wong percaya yen grahana matahari bakal kedadeyan tanggal 10 Juni 2021. Nanging, uga ana klompok masarakat sing ora precaya. Alesane yaiku gerhana matahari total sing kedadeyan ing Amerika Serikat.

Penulis pungkasane ngetutake informasi pisanan. Garwane panulis saiki lagi hamil limang wulan. Penting kanggo penulis nglestarekake tradhisi bancakan grahana srengenge. Bancakan iki kaping telu wiwit Januari 2021. Panulis isih kelingan grahana mbulan kaping pisanan sing kedadeyan ing wulan April 2021, yaiku sajrone wulan pasa. Banjur diterusake karo grahana mbulan kang katon abang getih ing Mei 2021 wingi.

Bancakan gerhana matahari minangka kegiatan amal kanggo kaping telune. Iki minangka salah sawijining adat istiadat Jawa sing saiki isih lestari. Masarakat jawa wis biasa bareng karo sesama manungsa. Niyat tulus menehi panganan kanggo tangga teparo sing ana ing sakiwa tengene omah minangka solah bawa sing mulya lan kudu ditiru. Gerhana matahari iki paling ora bakal ngrusak egoisme masarakat modern, sing saya saya mundhak nalika pandemi kasebut.

kuliner Jombang penggugah selera…

Pelaksanaane grahana srengenge ing omah panulis udakara jam papat sore. Dina iki udane udan udakara udakara setengah jam. Hawane adhem sawise udan ndadekake mangan bareng luwih nyenengake. Mula, para dulur lan tangga seneng melu bancakan. Gerhana matahari Bancakan ditindakake kanggo amal wanita hamil. Ora ana tujuan tartamtu kajaba pengin bareng karo manungsa liyane.

Mitos sing lumaku ing masarakat Jawa yaiku grahana srengenge nuduhake srengenge bakal dipangan dening raksasa. Iki nglambangake manawa wanita hamil kudu nindakake bancakan supaya bayi sing bakal lair mengko wis aman lan ora cacat. Panulis ora ngandel karo crita mitos iki. Nanging panganggit mesthi ngurmati pamrayoga saka wong tuwa supaya nindakake tradhisi bancakan.

Menu bancakan kanggo grahana srengenge padha karo panganan sing bisa ditemokake sajrone bancakan kanggo grahana bulan. Nasi liwet, teri goreng, endhog rebus, lan saos tomat minangka bagean utama menu bancakan. Variasi menu liyane yaiku lele goreng, ayam goreng, sayuran seger, lan macem-macem minuman seger. Sampeyan bisa njaga kesehatan sajrone pandemi iki kanthi nekani acara bancakan ing omah tanggane. Sampeyan bisa mangan bebarengan kanthi gratis uga nambah karukunan karo tangga teparo.

Kepiye tanggapane wong-wong ing sekitar omah sampeyan nalika kedadeyane gerhana matahari saiki? Apa isih ana tradhisi bancakan ing lingkungan sampeyan?

Bagikan tulisan ini:
Diterbitkan
Dikategorikan dalam Basa Jawa

Oleh Agus Siswoyo

Teacher in real life, story teller and Indonesian blogger.

Tinggalkan komentar

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *