Carane Mulang Bocah Supaya Bisa Nampa Kritik Kanthi Positif

Kunjungan Guru ke Rumah Orang Tua Siswa dalam kegiatan Belajar Dari Rumah di Masa Pandemi di Kabupaten Jombang
Kunjungan Guru ke Rumah Orang Tua Siswa dalam kegiatan Belajar Dari Rumah di Masa Pandemi di Kabupaten Jombang

Ngrungokake guru kasebut mesem lan ujar manawa aku sengaja nulis garis pungkasan sing salah kanggo nerangake babagan pelajaran penting ing urip. Dheweke nerangake lan wis nulis sangang prekara sing bener nanging nuwun sewu ora ana sing ngurmati. Kosok baline, aku mung nggawe siji kesalahan lan sampeyan kabeh banjur ngguyu.

Yaiku urip. Kesalahan beda karo kegagalan. Gagal ora bakal nate nampa kesalahan, nanging para pemenang nampa kesalahan kasebut minangka cara kanggo unggul. Latihen bocah-bocah kanggo mahami bedane ing antarane kritik konstruktif lan destruktif. Kritik sing ngrusak bisa nyuda rasa percaya dhiri, semangat, nggawe awake dhewe luwes utawa malah antagonis, kritik konstruktif dijlentrehake minangka ekspresi ora setuju karo wong liya utawa prekara adhedhasar kesalahan, cacat utawa kesalahan sing dirasakake.

Aja ngarahake bocah dadi paripurna. Kadhangkala bocah kasebut wedi banget ora ketemu karo kekarepane utawa gegayuhan sampeyan, mula dheweke ora nyoba nyoba perkara anyar. Sajrone kahanan sing nantang, prentah supaya tetep tenang lan ora nanggap kritik amarga nesu amarga bisa nyebabake pengaruh negatif marang dheweke lan wong liya. Jupuken minangka dadi pengalaman lan sinau.

Saben bocah nduweni respons sing beda-beda kanggo nanggepi kritik. Salah sijining bocah dadi tambah semangat sawise nampa kritik. Nanging uga akeh bocah sing malah dadi sedih lan krasa susah atine nalika nampa kritik. Dadi wong tuwa kudu paham tingkah-lakune bocah. Aja nganti salah kedaden mulangi bocah bab sopan-santun lan semangat urip. Kesehatan mental bocah kudu tetep dijaga.

Saben sinau mbutuhake wektu sing ora sedela. Para wong tua kudu nduweni kesabaran sing amba nalika ndidik anake. Ajar dheweke nggunakake kritik kanthi cara sing positif kanggo nambah lan tuwuh nalika ngakoni yen salah lan mbenerake kesalahan iku dudu tandha kelemahane nanging nduweni watak sing kuat. Iki menehi kesempatan kanggo nambah lan sinau pribadi. Saran sing apik banget. Ayo padha kabeh ngetrapake ing urip.

Bagikan tulisan ini:
Diterbitkan
Dikategorikan dalam Basa Jawa

Oleh Agus Siswoyo

Teacher in real life, story teller and Indonesian blogger.

Tinggalkan komentar

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *