Crita Asal-usule Gunung Merapi

Babad Tanah Jawa nyritakake yen ing sawijining wektu Panembahan Senapati lagi tapa ing Nglipura, cedhak Bantul. Dheweke wis suwe tapa ing kana. Tujuan semedi kanggo nampa instruksi cara ngatasi bencana alam sing asring nyebabake masarakat.

Lan sawise semedi suwene, dheweke pungkasane mudhun gunung lan ketemu karo pamane sing jenenge Ki Juru Mertani. Nalika semana, Ki Juru Mertani takon, “Panembahan Senapati, apa sing sampeyan tampa?”

Panembahan Senapati mangsuli, “Nalika tapa ing Nglipura aku entuk garis lintang johar.”

Ki Juru Mertani langsung takon maneh, “Apa panggunaan lintang johar bisa ngilangi bebaya tumrap masarakat ing kene?”

“Ora, Lik,” ujare Panembahan Senapati sedhela.

“Mengko, cukup santai wae,” jarene Ki Juru Mertani. Banjur Ki Juru Mertani nerusake omongane.

“Drift teken kayu ing kali. Banjur sampeyan menek ing ndhuwur kayu sing drifting. Sawise tekan Segara Kidul, sampeyan bakal nemokake Ratu ing Laut Kidul,” ujare Ki Juru Mertani.

Panembahan Senapati nindakake apa sing diandharake Ki Juru Mertani. Ing Babad Tanah Jawa, kasebut babagan pertemuan antara Panembahan Senopati lan Ratu Laut Kidul. Panembahan Senapati njaluk tulung marang Ratu Laut Kidul kanggo nyegah bebaya sing bisa nandhang rakyat. Ratu Laut Kidul gelem nulungi Panembahan Senopati kanthi pasukan roh.

Sawise ketemu karo Ratu Laut Kidul, Panembahan Senopati banjur nemoni Ki Juru Mertani. “Saiki apa sing sampeyan entuk saka tunyuk?”

“Bener, pamanku ujar, aku bisa ketemu karo Ratu Laut Kidul,” jarene cekak.

“Dadi, apa sing olehmu?” takone Ki Juru Mertani ora sabar.

“Aku diwenehi minyak Jayangkatong lan Endhog Degan,” wangsulane Panembahan Senapati.

“Wenehi endhog sing sampeyan tekan ing Juru Taman” jarene Juru Mertani.

Sawise Ki Juru Taman mangan endhog, ana kedadeyan aneh ing Ki Juru Taman. Awaké malih malih dadi buta gedhe lan medeni. Salajengipun, raksasa kasebut dijaga njaga Gunung Merapi, apamaneh kanggo ngindhari kerusakan alam amarga jeblugan Gunung Merapi.

Penjaga kasebut ana ing Plawangan. Yen ana bencana sing disebabake dening Gunung Merapi, yaiku raksasa sing nglindhungi lan nahan supaya bencana kasebut ora nyebar ing sisih kidul, utamane Kraton Yogyakarta. Mula, lahar sing diluncurake Gunung Merapi ora nate mili mangidul. Mula, wilayah sisih kidul mesthi dilindhungi bencana.

Dene lenga Jayangketong kadhawuhan dibuwang. Nanging sadurunge, minyak kasebut pisanan dibukak lan diolesi bocah lanang lan wadon loro sing ana ing kana. Sawise ditabrak Jayangkatong, awake ora katon.

Bocah sing ora katon dijuluki Stage Kyai, dene bocah wadon kasebut dadi Nyai Koso. Nganti saiki, dheweke dipercaya isih setya njaga wit Banyan Putih ing sisih lor Mesjid Alun-alun Yogyakarta sing ana ing sisih kidul dalan. Muga-muga crita iki bisa nambah wawasan sampeyan.

Bagikan tulisan ini:
Diterbitkan
Dikategorikan dalam Basa Jawa

Oleh Agus Siswoyo

Teacher in real life, story teller and Indonesian blogger.

Tinggalkan komentar

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *