Cukup Disimpen Ning Njero Atimu

Urip sosial ing masarakat kudu trampil nggawa awake dhewe. Ora kabeh kasunyatan kudu dicethakaké. Ana kalane kejujuran bisa nemokake papan sing paling apik kanthi bisu. Ana kalane saben kasunyatan sing ditemokake mung dikumpulake ing amben. Ora gampang dadi awakmu dhewe ing jaman abu-abu. Ireng lan putih dadi saya kabur.

Adil lan ora normal kabur ing mburine siluet hawa nepsu kanggo urip. Yen kedadeyan kasebut, simpen kabeh prasangka sampeyan ing ati. Sampeyan ora prelu ngomong amarga tumindak sing apik bisa dingerteni saka pengaruhe.

Nilai-nilai kawicaksanan sajroning urip masarakat Jawa mulang sampeyan supaya bisa dhuwur mendhem jero. Iki tegese sampeyan diajari njaga jeneng kulawarga lan nyimpen kabeh jinis aib kulawarga. Critakake babagan sing apik ing kulawarga sampeyan supaya wong liya ngajeni eksistensi kulawarga.

Saliyane, sampeyan ora cocok nyritakake babagan kulawarga sanajan ora sethithik. Sampeyan ora nate ngerti kepiye tanggi sampeyan kanggo ngganggu urip privasi amarga ora ngati-ati kanggo bocor banyu kulawarga.

Urip agama ing desa bisa dirasakake. Saben wayahe penting ing urip manungsa diabadikan kanthi warna pandonga bebarengan. Kandhutan, kelairan, mitoni, sepasar, ulang tahun, sunat, bangun bebrayan, matur suwun, lan malah mati ora bisa uwal saka kegiyatan sholat jamaah.

Minggu iki minangka wektu sing rame kanggo masarakat Guwo. Serangkaian acara sing tilar donya saka patang warga ngasilake seri kegiatan pandonga. Kanthi tambahan tahlilan lan yasinan rutin dina Kemis, jadwal kegiyatan religius kanggo para warga saya rame.

Sawise pemakaman, tahlilan pertama dianakake jemaat wanita Islam udakara jam telu awan. Jam papat sore, tahlilan jemaat wanita dianakake ing papan pamakaman kaping pindho. Sawise maghrib, udakara jam enem awan kanggo jemaat tahlil lanang kanggo shalat bareng ing lokasi sing kapisan.

Banjur isih ana tahlil putra nomer loro sawise sholat magrib ing papan nomer loro. Kabeh kegiyatan kasebut ditindakake sajrone udan deres. Nanging, semangat masarakat durung mandheg sanajan kudu berjuang nganggo lemah teles.

Aja lali kegiyatan yasinan rutin saben dina Kemis. Kamis kepungkur acara yasinan dianakake ing omahe penulis. Piring kasebut wis disiapake wiwit esuk. Nganti sholat isya rampung, sound system ora dipasang. Akeh anggota yasinan lanang sing kasebar ing acara tahlilan. Apa kahanan dilema.

Punapa mawon sing kedadeyan, rencana Allah luwih kuat tinimbang kekarepane manungsa. Kanthi jamaah sing cukup sithik, yasinan ing omahe panulis ditindakake. Ora bisa nulungi, kahanane kaya ngono. Keluhan ora bakal menehi solusi.

Dina iki preinan Imlek. Wiwit dina Kemis awan kepungkur nganti wengi Jumuah iki, udan ora mandheg. Nyoba nikmati lan bersyukur marang alam minangka solusi paling apik kanggo ngatasi stres. Pandonga ora bakal mandheg sanajan udan nyoba keberanian sampeyan.

Kosok baline, udan deres dadi papan kanggo ati, pikiran lan kesadharan supaya terus shalat. Udan sing tiba sadurunge perayaan Taun Anyar Cina bisa dadi berkah kanggo petani tradisional sing nandur pari lan butuh akeh sumber banyu. Muga-muga urip religius iki bisa menehi mupangat kanggo masarakat.

Bagikan tulisan ini:
Diterbitkan
Dikategorikan dalam Basa Jawa

Oleh Agus Siswoyo

Teacher in real life, story teller and Indonesian blogger.

Tinggalkan komentar

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *