Dhaptar Taman Nasional ing Indonesia minangka Dadi Objek Wisata Alam

Keindahan obyek wisata air terjun Grojogan Asmoro di Desa Jarak Kecamatan Wonosalam Kabupaten Jombang - Foto: Evin Sudarwati
Keindahan obyek wisata air terjun Grojogan Asmoro di Desa Jarak Kecamatan Wonosalam Kabupaten Jombang (Foto: Evin Sudarwati)

Kepiye kabare kanca-kanca blogger Jombang? Indonesia sugih cadangan margasatwa, taman alas lan alas moro, uga dudu kawasan konservasi alam, uga dirancang kanggo kegiyatan pendhidhikan, riset lan rekreasi. Ora suwe sawise jagad iki setuju karo kebutuhan tumindak konservasi alam ing taun 1980, Indonesia wiwit luwih serius babagan pembangunan taman nasional lan wilayah konservasi alam liyane. Dhaptar jeneng taman nasional ing Indonesia ing ngisor iki bisa dadi tujuan plancongan kanggo sampeyan lan kulawarga.

Saiki Indonesia wis duwe 24 taman nasional sing sumebar ing macem-macem propinsi lan jembaré 6,9 yuta hektar. Saka taun nganti taun, diarepake manawa taman nasional bakal tekan 40 hektar kanthi area konservasi 13,5 yuta hektar. Macem-macem taman nasional sing diduweni dening Indonesia wis diowahi dadi atraksi alam sing apik lan jutaan wisatawan sing narik ati. Objek wisata alam iki nduweni flora lan fauna khas Indonesia.

Taman Nasional ing Pulau Jawa

Kaendahan alam Indonesia minangka kebanggaan bangsa. Ing antarane puluhan dhaptar taman nasional ing Indonesia, Gunung Gede Pangrango lan Taman Nasional Kepulauan Ewu kalebu salah sawijining sing paling populer amarga asring dadi tujuan rekreasi para pemuda Jakarta. Akeh bocah enom ing Jakarta lan sakiwa tengene sing dadi perintis eksplorasi alam lan gunung kanthi ngunjungi Gunung Gede Pangrango minangka salah sawijining obyek wisata alam sing paling apik ing pulau Jawa.

Sawise pengalaman pertama iki, mula dheweke nyoba nemokake tantangan sing luwih angel, gunung sing luwih angel didaki lan alam sing luwih angel digali. Taman Nasional Gunung Gede Pangrango ing Jawa Barat misuwur amarga alas tropis sing padhet, air terjun sing apik, lan kembang edelweiss sing tuwuh liar ing pucuke pegunungan kembar. Taman nasional iki dipanggoni dening langur, macan, coyote, maneka jinis manuk lan réptil.

Ing Teluk Jakarta, mung sawetara rolas menit nganggo boat motor saka pantai Ancol, ana sekelompok pulau sing subur kanthi segara sing bening, dadi Taman Nasional Kepulauan Seribu. Taman nasional iki minangka papan sing apik kanggo nyilem lan berselancar. Segara iki sugeh karo macem-macem jinis iwak lan karang. Kepulauan Ewu minangka obyek wisata alam ing pesisir sing apik. Akeh turis nggunakake plancongan nalika nyelam ing Kepulauan Ewu.

Ing taman nasional sing kalebu pulau kalebu Walanda, Kayu Angin Bira, Gosong Rengat, Peteloran, Nyamplung lan Pulau Panjang Bawah urip sawetara jinis penyu lan kerang raksasa. Lan ing pucuk wit-witan dhuwur ing taman nasional iki nyarang elang bondol, sawijining manuk langka sing digunakake minangka maskot Jakarta, ibukutha Republik Indonesia. Yaiku kaendahan Taman Nasional Ewonan.

Ing pucuk sisih kulon Jawa Kulon dununge Taman Nasional Ujung Kulon, yaiku papan panggonan sisa-sisa badhak jawa. Taman Nasional iki nantang eksplorasi alam, arung jeram, lan menarik kanggo ndeleng kewan liar, bison lan rusa. Taman Nasional iki uga duwe wilayah pantai sing apik banget lan segara cocog kanggo kegiyatan nyilem. Pariwisata pantai ing Jawa Barat misuwur amarga kaendahane.

Ing bagean liya ing pulau Jawa sing kandhel banget, ana papat taman nasional, sing masing-masing duwe pesona dhewe-dhewe. Taman Nasional Karimunjawa duwe akeh terumbu karang lan macem-macem kehidupan laut. Taman iki minangka papan kanggo nyilem lan berselancar sing saya suwe dibukak. Ing sisih wétan ana Taman Nasional Bromo Tengger Semeru sing nduweni daya tarik dhewe amarga segara wedhi, kawah lan tradhisi Kasodo saka Tenggerese.

Isih ing Jawa Wétan, ana area konservasi alam sing dipercaya minangka alas pungkasan kanggo macan jawa. Kabeh sing ditemokake sajrone sawetara taun kepungkur yaiku jejak lan sisa-sisa kotoran raja alas. Ing Taman Nasional Meru Betiri, para pengunjung bisa njelajah alam lan yen begja ketemu kembang rafflesia, utawa nonton penyu ndhelik ing pantai. Objek wisata iki ing Jawa Wétan saya akeh dikunjungi para turis nalika preinan sekolah.

Taman nasional liyane ing Jawa Wétan yaiku Baluran Purwo ljen sing misuwur amarga kebo liar, banteng, merak lan wit dadap biru. Taman nasional iki minangka papan sing angel banget kanggo njelajah alam. Taman iki duwe gunung geni, segara cocog kanggo nyilem. Papan wisata alam iki ing Jawa Wétan uga dikenal kanthi jeneng Africa Van Java amarga kegiyatan preinan safari ing alam liar.

Taman Nasional ing Bali lan Nusa Tenggara

Nyabrang menyang pulau Bali, Taman Nasional Bali Barat nampilake warisan alam sing bangga, jalak Bali. Ing wilayah iki rong abad kepungkur, ana macan Bali ngumbara. Raja alas alas Bali punah sadurunge masarakat duwe wektu kanggo mikir babagan lestarine. Sayang banget yen fauna Bali wis punah nylametake satwa.

Terus menyang Pulo Lombok sisih wetan, ana Taman Nasional Rinjani. Gunung Rinjani saben musim liburan sekolah bisa narik kawigaten para pendaki remaja sing asale saka macem-macem kutha ing Jawa. Danau kawah Rinjani minangka obyek fotografi sing apik banget. Saiki Gunung Rinjani minangka salah sawijining tujuan wisata favorit ing Provinsi Nusa Tenggara Barat.

Terus menyang Nusa Tenggara Timur, Pulo Komodo, Pulo Rinca lan sawetara pulau cilik ing saubenge kanggo mbentuk Taman Nasional Komodo. Ing kene dununge sisa-sisa naga Komodo kuno. Kadal raksasa iki sing urip wiwit jaman dinosaurus bisa dideleng ing alam liar utawa nalika mangan umpan wedhus saka pejabat taman. Pulo Komodo uga dadi papan sing apik kanggo nggoleki alam savanna sing garing. Segara bening, sugeng urip segara, seneng banget nyilem.

Bali menyang sisih kulon negara kasebut, ing tanah loro propinsi, Wilayah Khusus Aceh lan Sumatera Utara, gajah Sumatra, orangutan lan badak Sumatra bebas roaming. Ing Taman Nasional Gunung Leuser, uga ana pusat rehabilitasi orangutan. Taman nasional iki minangka wilayah sing angel banget kanggo eksplorasi alam lan gunung. Kali kasebut uga asring digawe para petualang enom ing prau karet. Iki minangka papan turis alami ing Sumatra sing nggumunake saben kunjungan turis.

Wilayah konservasi liyane saka Sumatra sing akeh flora lan fauna yaiku Taman Nasional Kerinci Seblat. Dumunung ing patang provinsi, Jambi, Sumatra Barat, Bengkulu lan Sumatra Selatan, taman iki dipanggoni macan, badhak, wedhus alas. Ing taman nasional iki, akeh pinus Kerinci lan kembang Rafflesia tuwuh. Kembang Rafflesia minangka salah sawijining kembang khas Indonesia sing dadi maskot Nusantara.

Ing sisih kidul Sumatra, isih ana loro taman nasional, yaiku Bukit Barisan sing dununge ing Bengkulu lan Lampung lan Way Kambas ing Lampung. Bukit Barisan dipanggoni gajah, macan lan wedhus liar. Kangge Way Kambas gumunggung para gajah. Ing taman nasional iki ana pusat pelatihan gajah sing ndhidhik gajah liar supaya ora sopan, bisa nulungi manungsa utawa dolanan ing sirkus. Way Kambas wis berkembang dadi papan wisata utama ing Lampung.

Taman Nasional ing Pulo Kalimantan

Ing Kalimantan ana telung taman nasional kanthi fauna sing meh padha. Taman Nasional Gunung Palung ing Kalimantan Barat. Tanjung Puting ing Kalimantan Tengah lan Kutai ing Kaiimantan Wétan padha dipanggoni karo kethek proboscis, kethèk sing irungé landhep banget. Karakteristik saka telung fauna kasebut meh padha. Ing Taman Nasional Tanjung Puting ana pusat rehabilitasi orangutan sing wis dingerteni dening pirang-pirang negara. Kegiatan sing paling disenengi para muda ing telung taman nasional kasebut kalebu eksplorasi alam lan arung jeram.

Sawetara taman nasional ing Pulo Kalimantan bisa narik kawigaten para turis amarga sipate durung murni. Keunikan taman nasional ing pulau Kalimantan yaiku kondhisi alamiah sing umume kebak alas udan tropis. Pulo Kalimantan cukup aman kanggo dipanggoni macem-macem flora lan fauna amarga gempa bumi lan bencana alam liyane langka.

Taman Nasional ing Pulo Sulawesi

Ing Sulawesi ana papat taman nasional. Taman Nasional Bunaken Manado Tua ing Sulawesi Utara minangka taman laut sing asri banget. Para penyelam saka macem-macem negara teka ing jagad jero banyu sing sugih karo macem-macem jinis iwak, spons, lan biota laut utawa makhluk liyane. Iki minangka resor pantai alami sing bisa narik jutaan turis saka saindenging jagad.

Ing Sulawesi Tengah ana Taman Nasional Lore Lindu ing endi anoa roaming lan manuk maleo bebas endhog tanpa kuwatir banget endhog sing kaping pirang-pirang luwih gedhe tinimbang endhog pitik sing dicolong. Taman Nasional iki nawakake eksplorasi alam kanggo semangat petualangan. Loro taman nasional liyane ing Sulawesi, Dumoga Bone ing Sulawesi Utara lan Rawa Aopadi, Sulawesi Tenggara, duwe fauna sing padha. Loro-lorone duwe manuk anoa lan maleo.

Taman Nasional ing Kepulauan Maluku

Maluku duwe taman nasional sing sugeh karo macem-macem jinis anggrek, macem-macem spesies kupu-kupu, beo, kasuari lan cuscus. Taman nasional iki durung asring digoleki. Kanggo sampeyan sing seneng plancongan ing obyek wisata alam, ora salah yen sampeyan tur menyang taman nasional ing Maluku. Plancongan Maluku bisa dadi plancongan sing ora bisa dilalekake.

Taman Nasional ing Pulo Irian

Ing Irian Jaya ana loro taman nasional sing durung dikenal umum. Taman Nasional Wassur dipanggoni macem-macem jinis swarga lan kupu-kupu. Taman nasional nomer loro, Teluk Cenderawasih, minangka taman laut jembar, udakara 1,5 yuta hektar. Maneka warna rekreasi laut bisa dinikmati

Aku nang kene. Nyilem lan selancar mesthi nyenengake ing kene. Segara duwe akeh terumbu karang. Kasugihan panguripan segara ndadekake taman nasional iki nampilake pemandangan ing jero banyu sing nggumunake.

Yaiku dhaptar jeneng taman nasional duweke Indonesia. Mungkin sampeyan duwe pengalaman sing nyenengake nalika plancongan menyang macem-macem papan wisata alam ing Indonesia. Ayo bareng crita ing kolom komentar.

Referensi:

———–. 1990. Bunga Nasional dan Maskot Flora-Fauna Daerah. Jakarta: Kantor Menteri Negara Kelestarian Lingkungan Hidup.

———–. 1991. Sekilas Tentang Konservasi Alam dan Pemanfaatan Hutan Secara Lestari. Jakarta : Departemen Kehutanan.

Gradwohl, Judith dan Russell Greenberg. 1991. Menyelamatkan Hutan Tropika. Jakarta: Balai Pustaka

Hadisepoetro, Soebagjo. 1991. Sistem Taman Nasional dan Rekreasi di Indonesia. Disampaikan pada Konferensi PATA ke-40 di Bali.

Sangguana, YP. 1994. Mengisi Liburan di Taman-taman Nasional. Bandung: Remaja Rosdakarya Offset

Tim Penyusun Kamus Departemen Pendidikan dan Kebudayaan. 1991. Kamus Besar Bahasa Indonesia. Jakarta: Balai Pustaka.

Bagikan tulisan ini:
Diterbitkan
Dikategorikan dalam Basa Jawa

Oleh Agus Siswoyo

Teacher in real life, story teller and Indonesian blogger.

Tinggalkan komentar

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *