Dolanan Anak Tradhisional Pintu Seketeng saka Jawa Tengah

Permainan tradisional Jawa Tengah - Dolanan Anak Pintu Seketeng
Permainan tradisional Jawa Tengah – Dolanan Anak Pintu Seketeng

Kepiye kabare kanca-kanca kabeh? Apa sampeyan ngerti manawa saben wilayah ing Nusantara duwe dolanan tradisional lan khusus kanggo bocah-bocah saka wilayah kasebut. Dolanan bocah-bocah iki luwih becik yen kita ngenalake kanthi wiyar. Ora mung supaya bocah-bocah saka dhaerah liya bisa dingerteni, nanging uga bisa dimainake. Kita bisa nemokake macem-macem dolanan kasebut ing festival dolanan bocah sing asring dianakake ing sawetara kutha ing Indonesia.

Wektu iki, blog iki ngrembug babagan dolanan tradisional lawang seketeng. Sing dimaksud dolanan tradisional lawang seketeng yaiku ora beda karo gerbang. Gambarane dolanan kaya ing ndhuwur. Dolanan iki dimainake kanthi cacah 20 bocah utawa luwih. Uga bisa digunakake bocah ing kelas sing padha ing sekolah. Dolanan bisa dipimpin guru, nanging uga tanpa guru utawa dolanan dhewekan.

Carane Dolanan

Carane main dolanan Pintu Seketeng gampang. Pilih bocah loro sing mbarep. Kalorone ngadeg adhep-adhepan. Kaloro tangan diangkat lan tangan, kaya-kaya lengkungan gerbang. Bocah-bocah liyane padha barisan runtut, ngadhep lawang seketeng (gerbang). Jarak saka gerbang udakara 4 meter.

Cara supaya peserta dolanan bocah padha baris kaya ing ngisor iki. Saben bocah ngadeg ing mburine, tangan loro nyekel pundhak kanca ing ngarep. Lan sateruse, nganti bocah pungkasan. Maju menyang lawang seketeng, baris nembangake lagu apa wae sing cocog.

Nalika garis sing jajar kaya ula teka ing lawang, banjur salah sawijining bocah sing dadi lawang langsung takon. “Hei, kowe arep lunga ngendi?” “Pengin tuku daging sapi sing akeh.” “Nggawa surat apa ora?” “Ora.”

“Yen ora, mlebu liwat lawang kaya iki!” Barise bocah-bocah langsung nembus lawang seketeng. Bocah sing ana ing mburi garis kasebut langsung dicekel bocah loro sing dadi lawang (lawange ambruk).

Banjur bocah sing dicekel takon karo bocah sing dadi lawang bisik-bisik. Intine supaya ora dirungokake dening anggota baris liyane. “Sing luwih disenengi, plantain utawa ambon banana?” Yen bocah mangsuli “plantain”, mula dheweke kudu ngadeg ing buri bocah ing sisih kiwa. Yen dheweke mangsuli “banana Ambon”, dheweke kudu ngadeg ing mburi bocah ing sisih tengen.

Aturan Dolanan

Lan sateruse, garis kasebut terus obah bunder, pungkasane bali ngadhep lawang sing padha karo sadurunge. Sawise ana soal jawab pertama, bocah sing pungkasan dicekel lan ditakoni. Mangkono, suwe-suwe anggota baris kasebut kesel.

Sawetara peserta dolanan bocah-bocah Jawa ngetutake bocah sing dadi lawang seketeng ing sisih kiwa, ana sing ngetutake lawang ing sisih tengen. Kaloro garis sing adhep-adhepan banjur saling adu. Sing duwe anak buah luwih akeh, mesthine bakal menang ing dolanan iki.

Sampeyan uga kudu ditambahake ing kene, yen barisan mlebu lawang seketeng lan ditakoni karo penjaga lawang, wangsulan (dialog) bisa beda-beda, kayata: “Pengin tuku kranjang bawang, pengin tuku lombok sakepel, “lan liya-liyane. Coba kreatif nggawe tembung kunci sing cocog karo kahanan lingkungan bocah sing melu dolanan bocah.

Muga-muga artikel iki bisa nambah pemahaman sampeyan babagan kekayaan budaya Nusantara. Ayo dilestarikan dolanan tradisional bocah-bocah kanthi dolanan karo dheweke!

Pustaka:

Hardjana, HP. 1984. Dolanan Anak Tradhisional saka Jawa Tengah. Perpustakaan Dian: Jakarta

Bagikan tulisan ini:
Diterbitkan
Dikategorikan dalam Basa Jawa

Oleh Agus Siswoyo

Teacher in real life, story teller and Indonesian blogger.

Tinggalkan komentar

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *