Falsafah Pendidikan Ki Hajar Dewantara

Fun games kerjasama murid sekolah dasar
Fun games kerjasama murid sekolah dasar

Sadurunge ngerti filosofi Ki Hajar Dewantara babagan Pendidikan, kita kudu nduwe refleksi dhiri marang pamikirane Ki Hajar Dewantara. Kita wis asring krungu tembung kayata tata krama, ing ngarso sung tulodo, ing madya mangun karso, tut wuri handayani. Tembung-tembung kasebut minangka jiwa pendhidhikan nasional.

Mula, ing tahap awal iki, sampeyan bakal nindakake dialog karo awak dhewe kanggo nemokake pamikiran dhasar Ki Hadjar Dewantara lan gandhengane karo peran sampeyan dadi calon pimpinan sekolah. Minangka pemicu proses refleksi, ayo kelingan pengalaman nalika sekolah. Wangsulan kanggo pitakon ing ngisor iki ora prelu ditulis nanging isih kudu dipikirake lan ditindakake kanthi serius.

Secara harfiah tembung iki ngemot inti filsafat lan pendhidhikan. Filsafat minangka kegiyatan mikir manungsa sing kepengin nggayuh kawicaksanan lan kawicaksanan, dene filsafat pendhidhikan minangka ilmu sing intine minangka wangsulan saka pitakon sing muncul ing bidang pendhidhikan. Amarga filosofis, filsafat pendidikan kasebut dhewe

Intine yaiku aplikasi analisis filosofis ing bidang pendhidhikan. Ana pirang-pirang sekolah filsafat pendhidhikan sing nggambarake praktik implementasi pendhidhikan, kalorone sing diprakarsakake para tokoh saka jagad kulon, uga saka para tokoh saka jagad wetan. Tokoh filosofi pendhidhikan kang metu saka jagad wetan kang cukup kondhang mligine ing Indonesia yaiku Ki Hajar Dewantara.

Gagasan filosofi Ki Hajar Dewantara wis dadi landhesan pendhidhikan ing Indonesia, sanajan ing implementasine saiki asring disusupi kanthi netepake filsafat Kulon. Munculé degradasi nilai ing masarakat minangka akumulasi proses pendhidhikan sing ngutamakake transformasi ilmu tinimbang transformasi nilai-nilai ing sistem pendhidhikan kalebu pemangku kepentingan pendhidhikan ing Indonesia supaya bisa nilar pilar filsafat pendidikan sing diwiwiti dening tokoh pendhidhikan ing Indonesia.

Pendhidhikan minangka upaya kanggo ngembangake potensi manungsa siswa, kalorone potensial fisik uga potensial kanggo kreativitas, rasa, lan niyat saengga potensi iki dadi nyata lan bisa digunakake sajrone proses urip. Dhasar pendhidhikan yaiku cita-cita kamanungsan universal, mula kanggo ngrampungake masalah pendhidhikan sing kompleks, filsafat uga dibutuhake supaya solusi kanggo ngrampungake masalah kasebut uga bisa dirasakake kabeh pihak.

Salah sawijining tokoh sing duwe filosofi pendidikan yaiku Ki Hadjar Dewantara, dheweke minangka bangsawan saka lingkungan Istana Yogyakarta sing peduli karo lingkungan pendhidhikan. Saka latar ing ndhuwur, dianggep penting kanggo nyemak ide filsafat pendhidhikan Ki Hajar Dewantara kanthi wujud makalah kanggo digunakake minangka bahan diskusi reflektif.

Bagikan tulisan ini:
Diterbitkan
Dikategorikan dalam Basa Jawa

Oleh Agus Siswoyo

Teacher in real life, story teller and Indonesian blogger.

Tinggalkan komentar

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *