Kepiye Carane Mulang Murid Ing Mangsa Pagebluk?

Telekonferensi pembina pramuka dan pelatih pramuka Kwarcab Jombang dengan aplikasi Zoom
Telekonferensi pembina pramuka dan pelatih pramuka Kwarcab Jombang dengan aplikasi Zoom

Kepiye kabare sampeyan para kanca komunitas blogger Jombang lan siswa sekolah ing Indonesia saiki? Muga-muga sampeyan kabeh seneng banget sinau ing omah lan kerja ing omah nalika pandemi Covid iki isih rame. Nalika nulis iki, Covid-19 isih kedadean ing umume kutha lan kabupaten ing Indonesia.

Murid sekolah jaman pagebluk saiki nglakoni sinau jarak adoh sajrone pandemi Corona. Dheweke ora bisa ketemu guru lan sinau bareng ing sekolah. Nanging, siswa sinau saka omah nggunakake teknologi informasi lan didampingi wong tuwane.

Cara sinau sajrone pagebluk iki bisa digawe nyengengno ati dening guru kanthi cara supaya tetep edukatif lan nyenengake siswa. Salah sawijining jinis metode pembelajaran sing bisa ditrapake sajrone pandemi iki yaiku sinau adhedhasar masalah.

Strategi sinau nggunakake masalah nyata minangka konteks kanggo siswa sinau babagan pamikiran kritis lan katrampilan ngrampungake masalah lan entuk ilmu lan konsep sing penting kanggo subjek kasebut, ujare Kokom Komalasari (2015).

Ing kasus iki, murid sekolah melu priksaan kanggo ngrampungake masalah sing nggabungake katrampilan lan konsep saka macem-macem masalah perkara. Strategi iki kalebu nglumpukake informasi lan ngatasi masalah, nyintesis, lan menehi temuan marang wong liya (Depdiknas: 2003).

Model pembelajaran adhedhasar masalah bisa arupa Pambuka Berbasis Masalah, debat, masalah kontroversial, lan conto sing ora tuladha. Saben model pembelajaran bisa dijlentrehake kaya ing ngisor iki.

Model sinau adhedhasar masalah kanggo perkenalan adhedhasar masalah fokus ing masalah urip sing migunani kanggo siswa. Peran guru ing modhel pamulangan iki yaiku menehi masalah, takon, nglakoni investigasi, lan nindakake dialog.

Model pembelajaran debat minangka salah sawijining model pembelajaran sing paling penting kanggo nambah katrampilan akademik siswa. Bahan piwulang dipilih dening guru lan disusun dadi paket pro lan kontra. Siswa dipérang dadi pirang-pirang klompok lan saben klompok kalebu 4 wong. Perdebatan bisa ditindakake kanthi online supaya siswa ora prelu langsung ngadhepi guru lan sinau klompok karo siswa liyane.

Siswa debat babagan topik sing diwenehake. Laporan saka saben klompok babagan pro lan kontra posisi diwenehake marang guru. Salajengipun, guru bisa ngevaluasi saben siswa babagan nguwasani materi sing nutupi kaloro kalorone lan ngevaluasi sepira efektife siswa ing prosedur debat.

Model pembelajaran masalah kontroversial yaiku sawijining perkara sing gampang ditampa dening wong utawa klompok nanging uga gampang ditolak dening klompok wong liya. Kecenderungan wong utawa klompok milih sisih adhedhasar pertimbangan pamikiran tartamtu.

Langkah-langkah sinau kanthi nggunakake masalah kontroversial kaya sing diandharake dening Hasan (1996) kaya ing ngisor iki. Kaping pisanan, guru nyedhiyakake materi sing ngemot masalah kontroversial. Presentasi iki bisa ditindakake kanthi panjelasan guru utawa siswa maca lan ngrungokake masalah kontroversial sing wis disiapake dening guru.

Langkah kapindho, guru ngundang macem-macem pendapat sing diiringi argumen saka siswa babagan masalah kasebut. Panemu sing beda-beda diidentifikasi minangka masalah kontroversial. Banjur langkah kaping telu yaiku masalah kontroversial sing wis diidentifikasi minangka bahan diskusi. Kabeh wong bisa dadi bek utawa nyerang pendapat. Diskusi iki ditindakake kanggo ndeleng kekuwatan lan kekurangan pendapat saka saben kelas.

Kagiyatan sinau online sajrone mangsa pagebluk iki bisa nggunakake masalah kontroversial. Siswa ora perlu diarahake supaya entuk kesepakatan. Ing nggawe kesimpulan, guru lan siswa ndeleng kekurangan lan kekuwatan saben pendapat.

Nalika pisanan nggunakake masalah kontroversial kanggo sinau, luwih becik yen guru ora mbukak akeh masalah. Loro utawa telung masalah sing beda bakal cukup. Siswa saya tambah akeh bisa mbantah kanthi becik lan jumlah masalah kontroversial bisa ditambah.

Tuladha modhel pamulangan non conto mulang siswa babagan masalah ing sakiwa tengene liwat analisis conto arupa foto utawa kasus sing ngemot masalah. Siswa diarahake ngenali masalah, golek solusi alternatif kanggo masalah lan nemtokake cara ngrampungake masalah sing paling efektif lan bisa ditindakake.

Muga-muga artikel motivasi guru iki bisa nambah semangat para pendhidhik ing Indonesia kanggo mulang siswa saka adoh nalika mangsa pagebluk iki.

Bagikan tulisan ini:
Diterbitkan
Dikategorikan dalam Basa Jawa

Oleh Agus Siswoyo

Teacher in real life, story teller and Indonesian blogger.

Tinggalkan komentar

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *