Kepriye Carane Mbantu Wong Enom Supaya Bisa Sukses?

Explore Wonosalam Menjelajah Obyek Wisata Air Terjun Grojogan Asmoro - Foto Kristanto
Explore Wonosalam Menjelajah Obyek Wisata Air Terjun Grojogan Asmoro (Foto: Kristanto)

Saben wong enom iku unik, kombinasi data genetik lan pengalaman sing apik banget kanggo mbentuk awake dhewe. Malah ing antarane kembar sing padha, beda-beda sing asring ditemokake ing tumindak, pilihan, lan cara mikir. Iki nyebabake kesimpulan sing ora bisa dihindari manawa saben wong enom duwe barang sing istimewa kanggo dituduhake karo jagad iki. Pancen ora ana wong liya sing padha persis karo dheweke ing kabeh planet.

Minangka wong tuwa, pendhidhik, lan panyedhiya perawatan anak, dadi tugas kita kanggo mbantu para mudha kasebut supaya sukses ing urip kanthi nggayuh cita-citane lan pungkasane mujudake impene. Kanggo nindakake iki, kita kudu mulang kekuwatan kanggo nyetel target kanggo nggayuh tugas sing angel lan angel. Mangkene sawetara tips kanggo miwiti.

1. Tujuane spesifik.

Kekhususan mbantu kabeh wong sing nemtokake gegayuhan karo target kasebut. Ing pungkasan dina, sapa wae kudu bisa ndeleng apa sing wis ditindakake gegayutan karo target kasebut dhewe lan nemtokake manawa sukses utawa ora.

2. Mulai cilik lan lakoni rencana nganti rampung.

Kita asring mulang bocah supaya “nggayuh lintang.” Sanajan umume menehi saran lan motivasi, bisa dadi ora nyenengake yen rencana langkah-langkah kanggo prestasi durung bisa ditindakake. Contone, yen wong enom kepengin dadi luwih apik ing olahraga tartamtu, waca olahraga kasebut menyang bagean komponene dhewe-dhewe lan prakteke bagean kasebut kanthi individu. Setel target sing cukup ing sawijining bidang, lan aja nganti tekan target nganti entuk target.

3. Nuduhake hadiah.

Otak manungsa seneng kepuasan langsung. Gunakake ilmu iki kanggo kauntungan sampeyan kanthi menehi hadiah marang wong enom kanthi langkah-langkah cilik ing arah sing bener. Sinau psikologis terus nuduhake manawa wong luwih motivasi karo hadiah tinimbang paukuman. Nampa hadiah sethithik nalika nggayuh tujuan sing luwih gedhe bakal menehi rasa mudha lan hormat marang wong enom.

Pungkasan, priksa manawa wong enom kasebut motivasi kanthi intrinsik kanggo nggayuh tujuane. Motivasi intrinsik yaiku motivasi sing asale saka njero wong, dene motivasi ekstrinsik yaiku motivasi sing asale saka papan liya. Contone, wong enom bisa uga nyoba nyenengake utawa nggawe wong liya (wong tuwa utawa mentor) kanthi nggayuh tujuan tartamtu. Iki ora mesthi dadi perkara sing ala, yen wong enom duwe motivasi kanggo entuk persetujuan saka wong liya. Nanging, iku kudu diwaspadai, amarga bisa nyebabake bocah enom kasebut mbukak dalan sing mengko getun.

Bagikan tulisan ini:
Diterbitkan
Dikategorikan dalam Basa Jawa

Oleh Agus Siswoyo

Teacher in real life, story teller and Indonesian blogger.

Tinggalkan komentar

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *