Kepriye Carane Wong Tuwa Komunikasi Karo Anak-anake?

Riza Triani bersama salah satu anak berkebutuhan khusus
Riza Triani bersama salah satu anak berkebutuhan khusus

Nalika kita isih enom banget, ing umur enem nganti sepuluh taun, kurang luwih, kita dolanan, lan kita luwih seneng dolanan utawa dolanan luwih akeh tinimbang liyane. Yen sampeyan wis diwasa nindakake iki, sing kudu ditindakake wong liya. Takon marang wong tuwa, bulik, paman, simbah, sapa wae sing ana nalika sampeyan bocah, lan takon apa sing dheweke eling babagan pilihan sampeyan. Yen sampeyan dadi wong tuwa bocah cilik, sampeyan bakal ngerti apa sing disenengi anak.

Iki bakal nuduhake alam. Saiki sampeyan bisa fokus ing arah ngendi, sanajan saiki, isih mbukak banget, lan mengko bakal daklakoni. Siji kasus sekolah sing bakal dakkandhakake yaiku bocah lanang umur 10 taun sing ngalami kesulitan sekolah kanthi entuk nilai sing apik yen wong tuwa, ibu tunggal sing pengin yakin yen dheweke bakal duwe urip sing apik, ngirim dheweke menyang kuliah tambahan sawise sekolah kanggo matématika lan mata pelajaran liya. Nanging, kabeh iku ora mbantu dheweke nambah biji.

Aku ngobrol karo bocah kasebut lan minangka wong njaba sing ora duwe keterlibatan sekolah, diajak dheweke nalika umur 10 taun bakal ngobrol karo bocah 10 taun, umume, ing level sing padha ing level SD. Penting, sampeyan ora bisa mikir yen sampeyan ngobrol ing umur 10 taun nalika wis diwasa ngerti yen wis diwasa. Maksudku, sampeyan ora bisa ngetutake aturan utawa pedoman tartamtu sing dicritakake psikolog bocah lan tindakake sawetara cara. Sampeyan kudu umur 10 taun. Sanajan iki gampang daklakoni, misale jek mokal kanggo umume wong diwasa sing nindakake.

Aku ngubungake kemampuan kanggo praktik liya kanggo ngilangi ego sing mandhiri. Iki minangka topik lan arah kerja sing beda-beda sing dakwulangake uga ora bakal dakbahas ing artikel iki, nanging aku pengin nyebutake amarga sampeyan ngerti kepiye rasane nalika ana wong sing pengin ngerti sampeyan, kanggo nuduhake dheweke ngerti perasaan sampeyan nalika ngerti yen dheweke ora ngerti. Iki minangka masalah liyane sing dikatutake wong tuwa nalika komunikasi karo anak-anake, dheweke ora welas asih lan ndeleng urip saka sudut pandang bocah, sanajan dheweke mbayangake.

Dadi tanpa pamrih, tegese ora ana sampeyan, ora ana panemu utawa mikir dhewe, nanging sampeyan bisa nylametake pikiran lan perasaan sampeyan menyang urip wong liya.

Sawise ngomong karo bocah lanang, aku ngerti apa sing disenengi. Apa sampeyan kelingan rasane nduwe kanca? Utawa, yen sampeyan wis jomblo, apa sing sampeyan omongake nalika kenal karo wong liya? Sampeyan bakal mesthi takon; sampeyan seneng nggawe apa? Utawa bocah bakal takon, apa game favorit sampeyan? Bocah lanang iki seneng nggambar lan sanajan isih enom, dheweke seneng masak.

Mesthi wae dheweke ora bisa sukses ing kursus intelektual tanpa preduli sepira biaya kuliah sing ditampa amarga tresnane ibune, dheweke minangka wong sing emosional sing meksa latihan intelektual.

Pikiran mangan ilmu lan informasi. Bayangake mangan panganan favorit sampeyan. Saiki, bayangake kepeksa mangan panganan sing sampeyan benci lan njijiki. Saiki takon dhewe apa tegese tresna karo anak sampeyan? Panganan fisik duwe macem-macem nutrisi lan mbutuhake keseimbangan lan macem-macem, nanging panganan mental ora padha. Nalika nerangake panganan mental, kita padha kaya kewan, sampeyan ora bisa nggawe singa dadi vegetarian, utawa ora mangan daging.

Mangkene, iku minangka kesalahan umum sing ditindakake wong tuwa lan aku nuduhake ing kursus babagan parenting. Yen wong tuwa frustasi yen umure lima taun ora ngerti apa sing dikepengini lan tumindak kaya sing dikarepake, pungkasane dheweke bakal nesu lan njerit; “Napa sampeyan ora bisa ngerti aku!” Aku kudu takon, sapa sing bodho? Bocah umur limang taun, mesthine dheweke ora bisa ngerti apa sing diomongake wong diwasa amarga nuduhake informasi sing mung dialami wong diwasa.

Mula mung wong diwasa sing bisa ngerti. Sampeyan ora bisa nyana yen umure lima utawa sepuluh taun ngerti yen kudu sinau mula bakal entuk proyek sing apik lan duwe dhuwit kanggo mbayar tagihan. Dheweke durung ngerti tenan apa ‘tagihan’ kasebut. Dhuwit metu saka ATM. Cukup bukak mesin lan golek liyane.

Penting banget, yen bocah duwe ide kanggo nindakake apa-apa, sampeyan ora masalah apa sing sampeyan pikirake bakal sukses utawa apik utawa gagal. Sampeyan kudu menehi motivasi lan nindakake. Yen sampeyan terus ujar ora ide, mesthine bakal pungkasane nyoba nindakake apa-apa.

Sawise sampeyan nemtokake karakter utama lan sipate wong kasebut, ora preduli umur, kita bisa nyuda jinis barang sing bakal disenengi wong kasebut. Iki tegese wong tuwa kudu dadi wong tuwa sing apik lan ngutamakake sifat anake luwih dhisik tinimbang sing dianggep bener.

Nalika ngrancang nyawane anak, sampeyan nggawe kesalahan sing padha karo bapak lan mbah kakung, loro pengacara, salah sawijining klien lawas ing laboratorium fotografi. Kanca kula dadi pengacara kaya sing diarepake kanggo nindakake tradhisi kulawarga, lan ora suwe sawise praktek, dheweke lara parah.

Dhokter dhawuh supaya dheweke ora kerja maneh udakara setaun kanggo pulih. Sajrone wektu iku, dheweke ora duwe apa-apa, mula dheweke mainake minat karo fotografi, lan kanthi ajaib pulih sajrone pirang-pirang wulan. Ora perlu dipungkiri, dheweke milih dadi fotografer tinimbang ukuman mati dadi pengacara.

Bagikan tulisan ini:
Diterbitkan
Dikategorikan dalam Basa Jawa

Oleh Agus Siswoyo

Teacher in real life, story teller and Indonesian blogger.

Tinggalkan komentar

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *