Ki Hajar Dewantara Bapak Pendhidhikan Nasional

Foto Bersama Kepala UPTD Pendidikan Kecamatan Mojowarno dan Guru-guru Muatan Lokal Keagamaan Islam SD Kec Mojowarno
Foto Bersama Kepala UPTD Pendidikan Kecamatan Mojowarno dan Guru-guru Muatan Lokal Keagamaan Islam SD Kec Mojowarno

Ulang taun Ki Hajar Dewantara, 2 Mei, diangkat dadi Dina Pendhidhikan Nasional. Iku amarga dheweke minangka tokoh sing tanpa jasa kanggo mbebasake Indonesia. Pengabdiane kanggo bangsane gedhe banget. Dheweke asring nindakake akeh karya sing nggawe Indonesia bangga. Kanthi kepinteran, kawicaksanan, ketekunan lan keberanian kanggo mbebasake hak-hak wong liya lan bangsane nglawan penjajah.

ELS iku sekolah dasar ing Eropa, Walanda sing lulus saka Ki Hajar Dewantara. Banjur nerusake menyang STOVIA (Sekolah Dokter Bumiputera), nanging ora rampung amarga lara. Banjur dheweke kerja dadi panulis lan wartawan ing sawetara koran, antara liya, Sediotomo, Midden Java, De Expres, Oetoesan Indies, Kaoem Moeda, Tjahaja Timoer, lan Poesara.

Ing jamane, dheweke diklasifikasikake dadi panulis sing bisa dipercaya. Tulisane komunikatif lan landhep kanthi semangat anti-kolonial. Dheweke duwe akeh karya. Ana macem-macem cara sing ditindakake KHD kanggo memperjuangake kamardikan pendidikan Indonesia.

Salah sawijining upaya yaiku ngganti jeneng kanthi asring. Iki dimaksudake kanggo nuduhake ewahing polah anggone nindakake pendhidhikan, yaiku wiwit satria pinandita dadi pinandita satria, yaiku saka pahlawan kanthi watak guru spiritual dadi guru spiritual kanthi semangat ksatria, sing nyiapake awake dhewe lan para siswa nglindhungi bangsa lan negara.

Ora kasil ngrampungake pendhidhikan ing STOVIA, ora nggawe Ki Hajar Dewantara vakum, dheweke wiwit nulis ing sawetara koran minangka wartawan enom. Kajaba iku, dheweke uga aktif ing macem-macem kegiatan sosial lan politik. Minangka wartawan, tulisane misuwur banget patriotik lan bisa nuwuhake semangat anti-kolonial marang para pamaca.

Tulisane Ki Hajar Dewantara sing misuwur kaya ing ngisor iki “Yen Aku Wong Walanda”, diterbitake ing koran de Express duweke Dr. Douwes Dekker, 1913. Artikel iki ditulis minangka protes nglawan rencana pamrentah Walanda kanggo nglumpukake sumbangan saka Hindia Belanda (Indonesia), sing durung independen, kanggo perayaan kamardikan Walanda saka Prancis.

Sindiran Ki Hajar Dewantara lumantar seratan-seratanipun wonten ing saperangan koran ndadosaken dukanipun Walanda, akhiripun Gubernur Jenderal Idenburg mrentah supados Ki Hajar Dewantara dibuwang dhateng Pulo Bangka tanpa proses pengadilan.

Miturut panjaluk saka kolega loro sing uga dihukum pengasingan, yaiku dr. Douwes Dekker lan dr. Cipto Mangoenkoesoemo, pengasingan sing dipindhah menyang Walanda. Periode pambuwangan ing Walanda ora disia-siakake dening Ki Hajar Dewantara kanggo njelajah babagan pendhidhikan lan pamulangan, nganti pungkasane entuk sertifikat Europeesche Akte.

Nalika kondur menyang negarane ing taun 1918, Ki Hajar Dewantara menehi perhatian marang pendhidhikan minangka sawijining perjuangan kanggo kamardikan. Bebarengan karo kanca-kanca liyane, Ki Hajar ngedegake Institut Onderwijs Nasional Tamansiswa utawa luwih dikenal kanthi jeneng Universitas Nasional Taman Siswa tanggal 3 Juli 1922.

Bagikan tulisan ini:
Diterbitkan
Dikategorikan dalam Basa Jawa

Oleh Agus Siswoyo

Teacher in real life, story teller and Indonesian blogger.

Tinggalkan komentar

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *