Mlaku-mlaku Menyang Wisata Candi Brahu ing Trowulan Mojokerto

Buddha Painting
Buddha Painting

Preinan menyang papan wisata ing Trowulan Mojokerto isih diterusake. Panulis lan 45 siswa SDN Latsari tekan papan plancongan nomer telu, yaiku candhi Brahu. Candi Brahu minangka salah sawijining obyek wisata sejarah ing antarane pirang-pirang situs sejarah saka Kerajaan Majapahit.

Panulis lan puluhan turis liyane teka ing pelataran Kuil Brahu dina Setu, 19 Oktober 2019 udakara jam 11.00 WIB. Anane kita ing papan wisata sejarah ing Majapahit iki disambut karo hawa panas. Dina iku srengenge nyengit kulit. Pirang-pirang dina kepungkur, cuaca ing Pulo Jawa panas banget.

Sanajan swasana panas banget, para siswa tetep seneng nerusake kegiyatan plancongan menyang papan wisata ing Trowulan Mojokerto. Dheweke isih katon seneng banget bisa ndeleng kabeh pemandangan indah lan bangunan bersejarah sing ditemokake ing sekitar Kuil Brahu. Fokus utamane yaiku bangunan candhi sing menjulang. Ora ana obyek liya sing bisa disenengi ing kana kajaba panganan sing digawa saka omah.

Papan dununge objek wisata Candi Brahu yaiku ing Desa Bejijong, Kecamatan Trowulan, Kabupaten Mojokerto. Sampeyan bisa tekan situs wisata Kuil Brahu saka rong arah, yaiku saka sisih kidul lan saka sisih kulon. Rute transportasi sing paling umum digunakake para turis nalika ngunjungi Kuil Brahu yaiku liwat rute kidul.

Yen sampeyan mangkat saka arah Surabaya utawa Malang menyang Bejijing, mesthine sampeyan bakal liwat prapatan Trowulan. Dalan sing dilewati iku siji jalur kanthi tujuan arep lunga menyang Buddha Mahavihara sing turu. Sampeyan mung terus lelungan menyang sisih lor kira-kira 2 km utawa bisa nganggo motor suwene 10 menit.

Rute nomer loro sing bisa dituju kanggo mbukak obyek wisata Candi Brahu yaiku saka sisih kulon. Iki minangka pilihan rute sing apik yen sampeyan mangkat saka arah Mojoagung, Jombang, Sumobito lan sekitarnya. Sampeyan bisa njupuk arah perjalanan menyang dalan gedhe menyang Desa Karobeli. Titik rapat sing bisa sampeyan gunakake yaiku anane Madrasah Aliyah Negeri (MAN) 4 Jombang utawa luwih dikenal kanthi jeneng MAN Mojoagung.

Saka MAN Mojoagung sampeyan bisa langsung menyang wetan nganti tekan wates Kabupaten Jombang lan Kabupaten Mojokerto persis 200 meter ing sisih kulon papan wisata bersejarah Candi Brahu. Daya tarik wisata Candi Brahu nduweni bentuk sing menjulang lan gedhe dadi gampang banget kanggo sampeyan nemokake yen sekitar 2 km saka lokasi candhi iki.

Rega mlebu

Rega mlebu obyek wisata kuil Brahu yaiku 3.000 saben wong kanggo turis diwasa. Nalika iku, tiket mlebu ing Candi Brahu kanggo siswa yaiku Rp.500 saben wong. Rega mlebu padha, kanggo kunjungan rutin lan akhir minggu. Ora akeh bangunan bersejarah sing bisa sampeyan nikmati ing obyek wisata candhi Brahu liyane tinimbang ndeleng puncak candhi nalika awan. Mula, sampeyan bisa ngarepake bosen karo bocah-bocah kanthi nindakake dolanan ing njaba ruangan sing nyenengake ing plataran candhi Brahu.

Aja kuwatir. Sampeyan bakal entuk diskon yen sampeyan nggawa siswa utawa bocah plancongan menyang obyek wisata Candi Brahu kanthi bebarengan. Penjaga ing konter tiket mlebu Candi Brahu cukup grapyak lan grapyak karo panitia pengelola tur studi ing objek wisata Kuil Brahu. Dheweke cukup ramah kanggo nyedhiyakake diskon khusus kanggo tiket mlebu kanggo siswa sing ngunjungi institusi pendhidhikan. Iki minangka papan wisata sing murah uga nilai sejarah ing Kabupaten Mojokerto sing bisa sampeyan pilih plancongan karo siswa sekolah.

Tur Snack Rakyat

Ana puluhan PKL sing adol panganan tradisional lan cemilan bocah ing sisih kidul obyek wisata Kuil Brahu. Panganan umume ora tetep resik. Akeh bledug tetep ing panganan nalika mangsa garing. Kahanan sing kaya ngono dudu papan kanggo nikmati panganan sing kepenak. Kajaba iku, hawa awan nalika awan panas banget lan angin dadi banter banget supaya bledug bisa mlebu panganan lan omben-omben sing arep dipangan. Disaranake sampeyan nggawa panganan saka omah lan nikmati ing sangisore wit rendang ing sekitar area candhi Brahu.

Miturut referensi sing dakwaca, Candi Brahu dibangun nalika kerajaan Majapahit. Tujuan pembangunan candhi Brahu yaiku kanggo papan nyimpen awu para raja lan kulawarga kerajaan saka Kerajaan Majapahit. Awu layoné raja dilebokake ing kamar khusus ing sisih ndhuwur candhi Brahu sing lagi cedhak. Nanging, ing wektu iki, pucuk Pura Brahu ora digunakake maneh kanggo nyimpen awu raja.

Pelataran candhi Brahu asring digunakake para pecinta seni kanggo nganakake acara pagelaran seni lan pagelaran seni budaya kanthi tema kerajaan Majapahit. Muga-muga saben bocah Indonesia sing ngunjungi papan wisata kuil Brahu bisa ngerteni macem-macem budaya daerah. Ayo goleki kabeh keindahan obyek wisata sejarah ing Indonesia!

Bagikan tulisan ini:
Diterbitkan
Dikategorikan dalam Basa Jawa

Oleh Agus Siswoyo

Teacher in real life, story teller and Indonesian blogger.

Tinggalkan komentar

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *