Ndhidhik Bocah-bocah Gunung liwat Omah Waca Asemgede

Mangsa bocah minangka dadi wektu pangembangan fisik lan mental sing bakal mengaruhi uripe nalika remaja, diwasa lan liya-liyane. Nglengkapi bocah kanthi pendhidhikan sing cukup minangka kabutuhan utama saiki. Iki ditrapake ing endi wae, kalebu bocah sing manggon ing pedalaman alas. Dheweke butuh sumber informasi sing ilmiah, saiki, andal, lan gampang diakses sawetara langkah.

Rebo awan mau sekelompok bocah saka Desa Asemgede, Kecamatan Ngusi, Kabupaten Jombang lagi ngenteni dolanan ing halaman Aula Desa Asemgede. Dolanane dudu werni utawa jati sing biyasane digunakake ing alas. Sore mau dheweke melu nyekel buku nalika nggoleki sawetara kaca sing dikira nyenengake. Sawetara bocah seneng gambar sing menarik sing dilapis ing pirang-pirang kaca. Sawetara seneng banget nyipta tembung kanggo tembung sing ngemot informasi.

Asemgede nduwe perpustakaan mini sing ana rong rak buku. Ora kurang saka sewu buku dijejerake kanthi rapi ing rak kasebut. Rapi banget nganti ora ana sing pengin ndemek buku kasebut. Kebak bledug lan isih mambu pabrik kertas, iku kalebu rong ciri buku perpustakaan ing pojok lor Balai Desa Asemgede. Debu kasebut rada dikikis nalika siswa sing melu Kuliah Kerja Nyata Tematik Hasyim Asyari (KKNT) wiwit ngatasi kesenjangan maca sing beku. Siswa KKNT nawakake cara kanggo ngrampungake masalah tunyuk informasi ilmiah kanthi efektifitas perpustakaan desa.

Setu, Gedung Maca Asemgede didegake minangka wujud penyederhanaan jeneng perpustakaan desa, sing kayane angker. Omah Maca Asemgede dununge ana ing pojok lor Balai Desa Asemgede lan diarep-arep bakal dadi embrio taman bermain lan pusat belajar bocah ing salah sawijining desa paling adoh ing Kabupaten Jombang. Proses nggawe Omah Asemgede maca cukup suwe saka target awal. Ora gampang gawe uwong yakin babagan warga lokal, utamane pejabat ing desa kasebut, kanggo nggawe omah maca sing bisa diakses kanthi gampang dening bocah-bocah. Alon-alon, pambiyantu maca omah padha kaya sing diarepake.

Pesta pertama sing dakarep-arep bisa dadi penggerak mburi Omah Asemgede yaiku Organisasi Pemuda Fajar Bakti, Desa Asemgede. Ing kesempatan kaping pisanan, aku ketemu karo Ketua Organisasi Pemuda lan isih durung nemokake landasan sing padha. Sabanjure, aku ketemu karo kepala desa Posyandu minangka bidan. Saka ing kana, aku nemokake sawetara pangarep-arep manawa ana Omah Asemgede Reading House bakal bisa menehi kontribusi signifikan supaya bocah bisa maca buku saben dina.

Desa Asemgede ana ing tengah alas lan diubengi dhaerah pegunungan saengga akses internet lan operator ponsel minimal, yen ora ana. Iki minangka kendali lan mberkahi dhewe kanggo kita inisiator Omah Asemgede. Anane akses internet dadi angel kanggo siswa ngakses sumber informasi saka papan maya. Nanging, iki dadi lapangan subur kanggo pangembangan akses menyang informasi saka kasunyatan, utamane liwat maca buku teks. Muga-muga Omah Maca Asemgede bisa dadi wahana mikir lan taman kreatif kanggo bocah-bocah sing urip ing desa lokal.

Bagikan tulisan ini:
Diterbitkan
Dikategorikan dalam Basa Jawa

Oleh Agus Siswoyo

Teacher in real life, story teller and Indonesian blogger.

Tinggalkan komentar

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *