Ngenali Jinis Alangan Bocah Sekolah Jaman Sakiki

Fun games kerjasama murid sekolah dasar
Fun games kerjasama murid sekolah dasar

Proses sinau bisa ditindakake kanthi pambiyantu sapa wae. Guru dudu siji-sijine wong sing ana ing lapangan sing menehi pituduh lan pengaruhe katrampilan siswa. Guru kasebut mung minangka salah sawijining faktor sing pengaruhe kepribadian siswa, ujare Muhammad Abdullah Ad-Duweisy ing buku ‘Dadi Guru sing Sukses lan Pengaruh’. Buku motivasi pendhidhikan iki diterbitake dening perpustakaan Elba ing taun 2014. Buku iki pancen patut diwaca kanggo saben guru sing aktif mulang siswa.

Umur komunitas Muslim saiki nggawe guru minangka wong sing nindakake tugas sing abot ing pendhidhikan. Komunitas rumangsa yen beban guru saya saya abot amarga lagi ngalami aliran pendhidhikan sing kuat lan ngelawan. Sawijining guru kayane mlaku ing arah sing ngelawan kanggo kabeh cara arah lan pendhidhikan ing masarakat. Tugas pendhidhik ora mung mulang ilmu akademik, nanging uga mbentuk mental lan watak anak bangsa sing bakal bisa ngowahi urip mbesuk.

Asring guru menehi hasil karo siswa kanthi metode pendhidhikan sing luar biasa sing kalebu konsentrasi lengkap. Guru dianggep ora nyimpang saka metode pendhidhikan sing bener, malah dianggep dadi guru sing menehi inspirasi lan pantes ditiru. Nanging kulawarga, kanca, lan fasilitas informasi ing sekitar omah siswa kasebut sawetara menit bisa ngrusak apa sing diomongake guru sajrone sawetara wulan. Pamrayoga sing wicaksana sing diwenehake dening guru kayane ora menehi kesan ing pikirane bocah.

Tantangan profesi guru saiki luwih dobel dibandhingake karo jaman pendhidhikan sajrone dasawarsa kepungkur. Iki minangka perbandingan sing ora seimbang yen kita ngerteni manawa akses menyang informasi akeh banget lan akeh guru sing urip sopan. Aliran teknologi internet lan media sosial nduweni daya tarik sing kuat lan bisa dadi sumber kapercayan siswa. Siswa saiki luwih percaya marang media sosial lan teknologi tinimbang percaya karo saran saka wong tuwa. Wong tuwa uga katon kewalahan ngontrol tingkah anake, ing omah uga ing sanjabane omah.

Mula, guru kudu ngerti sarana lan cara kanggo mangaruhi siswa kanthi efektif lan efisien. Guru kudu ngerti lan ngerti macem-macem alangan lan alangan nalika ndhidhik bocah. Rintangan lan kendala ing pendhidhikan bisa teka saka njero guru dhewe utawa saka lingkungan bocah kasebut.

Alangan proses pendhidhikan saka njero guru kalebu guru salah paham marang kekuwatan kapribadhen saben siswa sing diwulangake. Saben bocah duwe katrampilan unik sing beda-beda. Ora etis yen guru ndeleng kabeh siswa duwe bakat lan minat sing padha. Kajaba iku, guru uga bisa duwe pikiran sempit tumrap kalungguhane ing jagad pendhidhikan. Ora jarang guru uga duwe sikap pesimis tumrap proses pendhidhikan sing ditindakake. Ana kalane guru nggawe alangan mandhiri lan matesi hubungan sosiale karo siswa.

Siji hal sing kudu dielingi yaiku guru saiki menehi akeh tugas kanggo siswa supaya siswa ora kepenak karo proses pendhidhikan sing lagi ditindakake. Asring guru negesake yen duwe tugas ing omah bakal meksa saben siswa sinau ing omah lan nyiyapake pasokan sekolah wiwit wiwitan. Apa sampeyan ngerti manawa jumlah PR sing ditindakake siswa ora mesthi proporsional karo panyerepan ilmu sing dipikolehi. Siswa isih bocah sing butuh wektu kanggo muter miturut perkembangan umur.

Alangan proses pendhidhikan saka njaba sing mengaruhi proses pendhidhikan bocah yaiku pendhidhikan kulawarga sing salah. Kulawarga duwe peran penting banget kanggo proses pendhidhikan karakter bocah. Yen kulawarga gagal ndhidhik bocah, mula asil pendhidhikan bocah bakal tuwuh sajrone urip sing luwih jembar. Ora preduli sepira ramee wong tuwa, saben bocah mesthi nggatekake lan ngamati tumindake wong tuwa wiwit cilik. Bocah-bocah bakal sinau niru tumindake wong tuwane ing saben dinane. Iki minangka conto sing efektif ing pendhidhikan karakter bocah. Gagal proses iki bisa nyebabake fatal ing tahap sabanjure proses pendhidhikan bocah.

Media informasi sing lagi dikembangake uga mengaruhi pangembangan pendhidhikan bocah. Ora rahasia manawa bocah luwih seneng ngenteni pirang-pirang jam ing toko kopi nalika ngrasakake sambungan internet gratis. Iki minangka tantangan kanggo profesi guru ing jaman milenial supaya siswa ngarahake nggunakake teknologi informasi kanthi efektif. Kita ora bisa nyegah aliran informasi kanthi cepet liwat teknologi internet.

Ora rahasia manawa bocah luwih seneng ngenteni pirang-pirang jam ing toko kopi nalika ngrasakake sambungan internet gratis. Iki minangka tantangan kanggo profesi guru ing jaman milenial supaya siswa ngarahake nggunakake teknologi informasi kanthi efektif. Kita ora bisa nyegah aliran informasi kanthi cepet liwat teknologi internet nanging bisa ngontrol informasi supaya cocog.

Watesan pendhidhikan saka njaba sing kudu dipikirake yaiku pengaruh saka mitra. Kanca sing tumindak apik utawa ora apik bakal mengaruhi watak bocah kasebut. Mula, ajari bocah supaya mikir kanthi kritis babagan cara nggunakake saringan utawa filter prilaku sing apik ing awake dhewe. Nggandhengake lan nggawe kanca minangka kabutuhan sosial sing dhasar lan penting kanggo para mudha. Watesan bocah ing sosialisasi pancen bisa dadi boomerang kanggo wong tuwa lan pendhidhik kanggo nggawe komunikasi sing efektif karo bocah.

Anene kamiripan ing tahapan pangembangan fisik lan mental lan nggawe titik pertemuan pikiran antarane kanca lan awake dhewe ngasilake interaksi sing kuat. Interaksi antarane para remaja lan kanca-kancane luwih kuwat tinimbang interaksi karo guru. Mula, bocah kudu negesake supaya bisa dadi kanca kanthi pilihan. Pilih kanca sing nggawa apikan lan aja nganti kanca sing nyengkuyung karusakane urip.

Bagikan tulisan ini:

Oleh Agus Siswoyo

Teacher in real life, story teller and Indonesian blogger.

Tinggalkan komentar

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *