Ngetrapake Nilai Kabecikan Wiwit Bocah Cilik

Ayah menjadi imam sholat untuk anak lelakinya
Ayah menjadi imam sholat untuk anak lelakinya

Kita nuduhake bumi karo spesies manungsa lan liyane. Nuduhake minangka piwulang penting sing kudu diwulangake marang bocah-bocah. Tugas kita ngetrapake nilai-nilai sing ana ing endhog sajrone kerja sama lan menehi wiwit cilik. Aja meksa, demonstrasi nuduhake model.

Bocah-bocah seneng duwe tas, klambi, warna, aksesoris, panganan uga wong tuwa. Nalika anak nomer loro lair, bocah ora seneng nuduhake wong tuwa karo sedulur. Yen sampeyan angel, golek pitulung saka guru, sekolah, kelas lan macem-macem pusat pendidikan. Wulang nganggo conto mupangate nuduhake liwat crita turu, conto, puisi, pikirane babagan sing menehi, kegiatan klompok, pitulungan positif, main game bareng, bala tambahan, lagu, lsp.

Kabeh, cara favoritku yaiku nyritakake crita babagan nuduhake lan kerja sama. Nyritakake crita bakal mbantu dheweke mbayangake paraga lan nambah katrampilan lan ngrungokake.

Mangkene rong crita sing nyenengake: –

1. Sawise ana bocah wadon enom Tanishka menyang kutha cilik karo nggawa pandhita. Ing kutha kono wong padha gegeran lan nesu; nalika njaluk usulan, dheweke langsung menehi saran supaya tetep urip selawase. Nalika tekan desa liya, lingkungane pancen suwalike. Wong seneng, peduli, bungah lan kerja sama. Imam kasebut mberkahi lan menehi saran supaya dheweke ninggalake kutha lan nyebar. Bocah-bocah wadon sing kaget Tanishka takon marang pandhita kenapa dheweke menehi saran sing beda kanggo dheweke. Pandhita ujar, “Bocahku, sawetara dina kepungkur, aku maca tembung gedhe saka Buddha sing ujar,” Ewonan lilin bisa dibakar saka siji lilin, lan umur lilin kasebut ora bakal dicekak. Kabegjan ora bakal suda nalika dituduhake, “ujare maneh, lan” Wong sing seneng seneng ora bisa nuduhake rasa seneng mung wong sing seneng bisa nindakake iku. “Dheweke nyimpulake manawa nuduhake ora mung barang lan barang, nanging uga kepuasan kepuasan jangka panjang.

2. Mangkene crita pangeran sing rakus sing aku yakin kita kabeh mesthi wis maca nalika isih cilik. Pangeran cilik serakah duwe kabeh dolanan sing dikarepake nanging ora nate marem. Dheweke malah pengin bocah-bocah saka kulawarga sing miskin mbagekake dolanane. Sawise ana tukang dolanan teka uga istanane lan janji bakal nggawe dolanan sing apik banget, sabenere, dolanan anyar saben dina. Pangeran kasebut seneng banget lan bungah nanging tukang dolanan nggawe pangeran dolanan supaya janji bakal main karo saben dolanan saben dinane sing dheweke setuju kanthi spontan. Kanggo sawetara minggu pisanan, pangeran kasebut seneng banget amarga duwe dolanan anyar saben dina lan uga main karo sing luwih lawas. Nanging sawise sawetara wulan, koleksi saya mundhak lan dheweke akeh dolanan uga bisa dolanan. Dheweke ora sithik turu, mangan, ngobrol, adus, lan dolanan ruangan. Nyatane, dheweke ora bisa entuk wektu cekap kanggo dolanan karo dolanan sing nggawe nesu dadi tukang dolanan. Ing sawijining dina, dheweke ngerteni sawetara bocah miskin sing seneng dolanan. Dheweke nyeluk dheweke menyang istana lan mutusake arep dolanan dolanan karo bocah-bocah sing mlarat, dheweke malah njaluk nggawa mulih. Bocah-bocah padha seneng lan regane. Pangeran saiki seneng dolanan sawetara lan fokus karo barang liyane.

Pesen moral saka crita iki yaiku rasa seneng iku ora nuduhake yen nuduhake. Kita entuk dhuwit kanthi entuk apa wae, nanging bisa urip kanthi cara sing diwenehake.

Bagikan tulisan ini:
Diterbitkan
Dikategorikan dalam Basa Jawa

Oleh Agus Siswoyo

Teacher in real life, story teller and Indonesian blogger.

Tinggalkan komentar

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *