Nuduhake Inspirasi Komunikasi Pendidikan karo Ibu Yatim Jombang

Minggu isuk aku nekani Gedung Rapat PAUD Ar-Rahman Jombang kanggo ngrampungake undhangan Andre Indrianto, staf program Yatim Mandiri KCP Jombang. Ana 23 bocah yatim piatu lan 6 ibu yatim piatu saka Sanggar Genius Ar-Rohim Pandanwangi. Praupan sing nyenengake nyambut tamu ing kana sawise pirang-pirang wulan ora ketemu. Dheweke isih nyenengake kaya rapat ing Creative Pesantren pungkasan.

Fokusku dina iku yaiku nemoni ibu-ibu yatim piatu. Aku nuduhake tips babagan komunikasi pendidikan Islam adhedhasar pengalaman mulang ing TPQ Al-Mujahiddin lan SDN Latsari suwene pirang-pirang taun. Amarga nuduhake wektu iki adhedhasar crita sing sejatine, mula aku ora angel ngomong. Aku ora pikiran kanggo nglindhungi wong-wong mau amarga nyatane dheweke luwih akeh mangan asam uyah urip.

Salah sawijining kesalahan komunikasi sing asring ditindakake wong tuwa yaiku ngetrapake kekarepane marang anake. Bocah-bocah dudu diwasa cilik mula wong diwasa ora kena dianggep kaya wong diwasa. Bocah duwe jagad dhewe. Dheweke imajinatif banget nalika wong diwasa mikir kanthi realistis. Bocah-bocah luwih gampang ngapura kesalahan kanca lan wong tuwa luwih seneng nyimpulake kesalahan liyane.

Salah sawijining hak bocah sing kudu dipenuhi saben dinane yaiku main kanthi seneng. Anak yatim piatu sing bisa nglampahi masa kanak-kanak kanthi seneng bakal tuwuh kanthi optimis. Sauntara kuwi, bocah yatim piatu sing uripe kesuwung, bisa uga bakal tuwuh dadi wong pesimis. Wis akeh crita kegagalan bocah yatim piatu amarga ora bisa nikmati jagad kanthi bener.

Salah sawijining kabiasaan sing asring kedadeyan ing urip bocah-bocah yatim yaiku njaluk label ngemis. Liwat diskusi karo ibu-ibu yatim piatu, aku ngelingake pamirsa supaya nambah pola pikir. Yatim piatu dudu pengemis. Dheweke kudu siyap dadi muzakki mbesuk. Yaiku poin utama program pemberdayaan Yatim Mandiri sing saiki dak sinaoni.

Ing diskusi tindak lanjut ing antarane aku, para ibu yatim piatu lan Andre Indrianto, dicethakake manawa kasunyatan manawa masalah pendhidhikan bocah-bocah yatim piatu kasebut ora disebabake dening biaya pendhidhikan sing winates. Alangan paling gedhe kanggo pendhidhikan Islam ing lingkungan kulawarga yaiku komunikasi efektif sing efektif antara ibu lan bocah.

“Kepiye sampeyan pengin ngomong kanthi apik, bro, aku kesel mulih saka pasar lan dagangane durung bisa golek bathi.” Iki minangka sawetara sebab ibu-ibu yatim piatu babagan alangane nalika nggawe komunikasi gay antarane ibu lan bocah. Kebutuhan kanggo ngisi weteng isih dadi prioritas utama.

Isih akeh perkara sing pengin dakcritakake karo bocah-bocah jenius Pandanwangi lan para ibu yatim piatu. Nanging maneh wektu ora ana ing sisih kita. Muga-muga pertemuan karo ibu-ibu yatim Jombang bisa nggawa berkah bebarengan. Iki crita sithik sing bisa dakcritakake kanggo sampeyan. Sampeyan uga bisa menehi kontribusi kanggo upaya supaya anak yatim mandiri miturut kabisan sampeyan. Muga-muga inspirasi.

Bagikan tulisan ini:
Diterbitkan
Dikategorikan dalam Basa Jawa

Oleh Agus Siswoyo

Teacher in real life, story teller and Indonesian blogger.

Tinggalkan komentar

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *