Nulungi Bocah Nggawe Kapercayan Kanthi Telung Cara Gampang Iki

Riza Triani bersama salah satu anak berkebutuhan khusus
Riza Triani bersama salah satu anak berkebutuhan khusus

Iki pancen wayahe angel banget dadi bocah nalika urip ing jaman media sosial lan teknologi. Tekanan akademik lan bullying bisa gampang nyuda semangat bocah lan ora percaya dhiri. Nanging kanthi lingkungan sing maha asih, tembung-tembung sing nyemangati lan pemahaman sing nyata babagan awake dhewe lan kemampuane, bocah bisa kanthi alon percaya marang awake dhewe maneh lan bisa percaya dhiri. Mangkene 3 cara kanggo mbantu bocah supaya bisa percaya dhiri yaiku:

1. Gawe lingkungan sing tresna lan ndhukung

Bocah kudu ngerti yen sedhih, nesu utawa ngalami prekara gedhe utawa cilik, ana papan sing aman sing bisa mulih yen ora bakal duwe keputusan, mung ditampa, tresna lan dhukungan. Gawe upaya kanggo ngrungokake apa sing bakal diandharake lan menehi saran. Yen sampeyan bengok utawa salah, njaluk ngapura.

Wenehi pujian marang papan sing kudune. Bocah cilik cenderung ngukur prestasine lan ajining dhiri liwat umpan balik positif saka kulawarga, utamane wong tuwa. Dhasar sing apik ing omah penting banget kanggo kapercayan bocah cilik. Wong tuwa kudu gelem paring pangelem senajan prestasine anak isih durung nyenengake wong tuwa.

2. Tancepake ketahanan

Sanajan pangalembana lan umpan balik positif migunani, penting kabeh kudu realistis. Yen bocah gagal nindakake apa-apa, puji upaya kasebut lan dudu asile. Bantu dheweke nemtokake target sing realistis – nerangake manawa sampeyan kaya sampeyan, dheweke bakal uga bakal kritik, gagal, nyeri lan mundur, nanging dheweke kudu nggunakake pengalaman sinau. Sedhih sedhela utawa tangis banjur tangi lan terus.

Mbantu anak sampeyan ngerti babagan awake dhewe lan kemampuane kanthi luwih apik, dheweke bakal nemtokake tujuan sing cukup lan supaya ora bisa ngarep-arep nambah kapercayan awake dhewe.

3. Ndhukung kapinterane

Pancen angel kanggo bocah ngandhakake dheweke lan nuduhake rasa percaya diri yen nindakake perkara sing ora dikarepake. Ayo dheweke golek semangat utawa prekara sing dikepengini dhewe lan nuduhake dhukungan kanggo kabeh kapinteran sanajan sampeyan ora minat .

Nanging iki ora ateges sampeyan ora nyengkuyung supaya nyoba kepentingan liyane. Olahraga minangka cara sing apik kanggo bocah supaya bisa nambah kapercayan dhiri lan ngraketake sesambungan sosial. Uga mulang manawa dheweke bisa miwiti sethithik, nambah, latihan lan nggayuh tujuan sing beda.

Katresnan, dhukungan lan panyengkuyung wong tuwa duwe peranan gedhe kanggo mbantu kapercayan bocah, yaiku bocah cilik utawa remaja. Tindakake 3 cara sederhana iki kanggo nduwe anak sing luwih seneng lan percaya dhiri.

Bagikan tulisan ini:
Diterbitkan
Dikategorikan dalam Basa Jawa

Oleh Agus Siswoyo

Teacher in real life, story teller and Indonesian blogger.

Tinggalkan komentar

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *