Pengalaman Lan Latihan Kanggo Sinau Urip

Sinau minangka proses sing ditondoi dening pangowahan ing wong minangka asil saka pengalaman lan laku. Pangowahan iki bisa ditampilake kanthi maneka warna, kayata pangowahan ing ilmu, pangerten, sikap lan prilaku, katrampilan lan katrampilan sajrone urip.

Conto sederhana yaiku mulang bocah cilik supaya maca donga sadurunge mangan nalika arep mangan. Piwulang maca pandonga ing sekolah bakal ditrapake ing saben dinane bocah. Yen ditindakake nganti diwasa, mula dheweke wis duwe kabiasaan sing pinuji sajrone urip.

Sinau sejatine minangka proses ngowahi prilaku. Miturut Witherington, pangowahan kasebut kalebu pangowahan ing katrampilan, kabiasaan, sikap, ilmu, pangerten, lan apresiasi. Pengalaman sinau yaiku interaksi ing antarane individu lan lingkungan. Mulang limang pandonga saben dina kanggo siswa Muslim kudu siswa Muslim mbutuhake pengalaman bola-bali.

Guru ora cukup kanggo mulang babagan maca lan gerakan pandonga sajrone mung rapat. Pendhidhikan agama tetep suwene nganti pirang-pirang taun nganti bocah bisa nindakake katrampilan nyembah dhewe tanpa tuntunan kanggo wong diwasa.

Mula sinau minangka proses aktif. Sinau reaksi kanggo kabeh kahanan ing sekitar individu kasebut. Ngundang siswa ngresiki lingkungan sawise ana angin topan, ora katulis ing buku teks. Nanging, pengalamane nalika nindakake kegiatan iki nduweni peranan aktif kanggo ngembangake kecerdasan emosional marang lingkungan sekitare.

Sinau minangka proses sing diarahake menyang target. Sinau uga tegese proses nindakake liwat pengalaman. Sinau minangka proses ndeleng, ngamati lan mahami bab sing dipelajari.

Pengetahuan, pangerten, sikap, lan macem-macem katrampilan sing diduweni siswa ora bisa dingerteni amarga mung prilaku. Iki mung bisa dideleng saka tampilan. Panampilan bisa awujud katrampilan kanggo nerangake, nyebutake apa wae utawa tumindak.

Kita bisa ngenali asil pamulangan lumantar tampilan. Nanging, sawijining individu ora bisa diarani nyadari proses pembelajaran sanajan dheweke mung ana pangowahan ing kecenderungan prilaku. Owahi prilaku kudu dibuktekake ing kegiyatan sing bola-bali.

Ora kabeh prilaku ganti minangka asil saka sinau. Sawetara pangowahan kasebut kedadeyan kanthi otomatis amarga proses pangembangan, kaya dene bayi sing bisa nahan prekara sawise umur tartamtu. Kahanan kaya ngono ora diarani asil sinau nanging kadewasan.

Kadewasan prilaku minangka faktor penting sing mengaruhi asil pamulangan. Sinau bakal entuk asil sing luwih apik yen individu wis diwasa nindakake apa-apa. Muga-muga artikel iki bisa nambah wawasan lan menehi motivasi kanggo sinau.

Bagikan tulisan ini:
Diterbitkan
Dikategorikan dalam Basa Jawa

Oleh Agus Siswoyo

Teacher in real life, story teller and Indonesian blogger.

Tinggalkan komentar

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *