Persiapan Sadurunge Nindakake Crita Dongeng ing Ngarep Kelas

Dongeng Anak di Acara Pondok Ramadhan 2017 Murid-murid SDN Latsari Kecamatan Mojowarno Kabupaten Jombang
Dongeng Anak di Acara Pondok Ramadhan 2017 Murid-murid SDN Latsari Kecamatan Mojowarno Kabupaten Jombang

Crita dongeng minangka bagean saka metode pembelajaran ing kelas. Guru kudu duwe katrampilan crita lan nyritakake kanggo siswa ing sekolah. Kemampuan iki dibutuhake para pendhidhik, luwih-luwih kanggo nambah motivasi sinau siswa ing kelas sing mulang. Kemampuan nyritakake guru migunani kanggo nyegerake swasana pamulangan supaya ora bosen lan monoton.

Sawetara akeh guru ngeluh marang panulis amarga ora bisa nindakake kegiyatan crita utawa crita ing sangarepe siswa ing kelas. Umume guru rumangsa ora aman kanggo miwiti kegiyatan nyritakake miturut tema piwulang sing diwulangake. Mungkin sampeyan butuh cara-cara kanggo nggawe suasana ayem sadurunge nuduhake crita dongeng. Mula, liwat artikel iki, panulis nuduhake pengalaman nyiyapake crita lan crita ing kelas ing ngarep siswa ing sekolah.

Apa persiapan sing kudu ditindakake guru sadurunge nyritakake lan crita babagan siswa ing kelas?

Kaping pisanan, pilih crita miturut umur bocah

Umur sing pas kanggo siswa nampa cara sinau kanthi cara crita lan crita yaiku wiwit TK nganti SD. Siswa SD kelas ngisor kelas 1, kelas 2, lan kelas 3 seneng dicritani. Dheweke bisa melu kegiyatan crita kanthi antusias miturut jinise pamikir, sing imajinatif, ekspresif lan seneng guyon. Aja isin ndongeng ing ngarep kelas amerga murid-murid seneng marang guru yang bisa gawe seger swasana kelas.

Kelompok siswa sekolah dhasar kelas 4, kelas 5, lan kelas 6 nganti umur siswa sing luwih dewasa umume kurang minat ngrungokake dongeng saka gurune. Iki didhasarake pangembangan mental sing wis diwasa lan mikir kanthi realistis saengga dheweke ora seneng karo dongeng bocah sing ngemot pirang-pirang unsur imajinasi.

Kapindho, nemtokake durasi crita

Durasi crita dongeng ing ngarep kelas nemtokake sukses guru nalika ngirim pesen sosial utawa pesen crita marang siswa. Paling becik, kegiatan crita ing bocah ora luwih saka 10 menit saben sesi. Sing dadi pertimbangan yaiku saben siswa duwe daya konsentrasi sing beda. Kanthi wektu crita 10 menit, saben bocah diarep-arep bisa nyedhot pesen moral dongeng sing wis diwedharake dening guru kanthi sakabehe.

Yen sampeyan meksa crita lan crita kanthi suwene luwih saka 10 menit, kemungkinan bocah bisa bosen ing pungkasan kegiatan crita sampeyan. Pungkasane, pesen moral sing ana ing crita kasebut bakal dilalekake dening siswa. Kenali basa awak sing digawe bocah nalika bosen ngrungokake crita sampeyan. Nalika tandha-tandha bosen diwiwiti, sampeyan kudu langsung mungkasi kegiatan crita.

Katelu, nemtokake crita adhedhasar tema piwulang

Kurikulum sing ditrapake kanggo pendhidhikan sekolah dhasar saiki nuduhake Kurikulum 2013 (K13). K13 mbagi materi kanggo rapat langsung saka siswa lan guru adhedhasar tema. Saben tema duwe kegiyatan sing menarik. Ing kono saben guru bisa nyengkuyung swasana sinau ing kelas kanthi nyritakake dongeng sing nyenengake miturut tema sing ditliti.

Sampeyan bisa nggunakake media cariyos sing gampang lan gampang adhedhasar tema sing wis ditemtokake kurikulum. Contone, tema lingkungan. Sampeyan bisa crita karo tokoh gajah lan tukang kayu kanggo ngirim pesen babagan konservasi alas. Gawe wayang utawa gambar kertas gajah lan tukang kayu kanggo nggambarake kegiyatan crita.

Mangkene sawetara tips crito sing bisa dakcritakake karo sampeyan. Sampeyan uga kudu melu Latihan Crito karo Kak Awam Prakoso saka Desa Dongeng Indonesia ing Jombang kanggo nuwuhake semangat crita ing siswa ing sekolah. Muga-muga artikel iki bisa migunani lan nambah wawasan sampeyan nalika mulang siswa ing sekolah.

Bagikan tulisan ini:
Diterbitkan
Dikategorikan dalam Basa Jawa

Oleh Agus Siswoyo

Teacher in real life, story teller and Indonesian blogger.

Tinggalkan komentar

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *