Sinau Kontekstual ing Sajrone Mangsa Pandemi

Foto Bersama Kepala UPTD Pendidikan Kecamatan Mojowarno dan Guru-guru Muatan Lokal Keagamaan Islam SD Kec Mojowarno
Foto Bersama Kepala UPTD Pendidikan Kecamatan Mojowarno dan Guru-guru Muatan Lokal Keagamaan Islam SD Kec Mojowarno

Kepiye kabre sampeyan dadi kanca komunitas blogger Jombang lan siswa ing Indonesia? Dina iki sampeyan bali maca artikel inspirasi babagan pendidikan ing Kabupaten Jombang. Saiki, umume mahasiswa ing Indonesia sinau jarak adoh, online uga offline. Kagiyatan sinau saka omah kudu ngetrapake konsep hubungan lan konsep aplikasi. Konsep keterkaitan uga konsep aplikasi duwe hubungan positif sing cukup kuat karo kompetensi sing diraih siswa ing sajroning mangsa pagebluk.

Kasunyatan kasebut bisa dianalisis saka paradigma pembelajaran anyar sing nggunakake pendekatan interdisipliner. Sinau ing mangsa sajrone pandemi nggambarake kasunyatan ing masarakat lan nganggep kelas dunia maya minangka laboratorium demokrasi. Sinau jarak adoh nalika pandemi ngurmati kontribusi masarakat sajrone sinau ing kelas. Konsep sesambungan lan konsep aplikasi uga kalebu siswa ing masarakat supaya bisa entuk pengalaman dadi warga masarakat.

Sinau kontekstual ngembangake pendekatan interdisipliner, ujare Kokom Komalasari (2015). Liwat pendekatan interdisipliner, para siswa ngadhepi masalah urip nyata sing kompleks banget saengga masalah sing ana ing masarakat ora mung bisa dideleng saka perspektif siji disiplin, nanging kudu dideleng saka macem-macem disiplin disiplin utawa interdisipliner.

Sinau kontekstual nggunakake pendekatan interdisipliner amarga nimbang tuwuhing tingkat intelektual lan tugas pangembangan siswa. Contone, siswa SMP durung bisa nyinaoni disiplin ilmu politik, ukum lan kewarganegaraan sing dirumusake kanthi sistematis lan logis saengga mbutuhake bahan pembelajaran sing orientasi karo bidang urip.

Ing pendekatan interdisipliner, masalahe yaiku kepiye bahan-bahan disusun interdisipliner kanthi sistematis lan efisien kanggo disajikake marang siswa. Mula, ana sawetara pendekatan alternatif saka Somantri (2001) sing bisa digunakake, yaiku pendekatan struktural sing mangkat saka disiplin ilmiah, pendekatan fungsional sing diwiwiti saka masalah sing ana ing masarakat, lan telung pendekatan antar lapangan sing paling cilik sing mangkat saka ruang lingkup sing beda lan luwih jembar.

Sinau kontekstual sajrone mangsa pagebluk bisa ngetrapake konsep keterkaitan lan aplikasi sing bisa ndadekake masarakat dadi sumber daya sinau para siswa. Iki tegese pendhidhikan bisa nggambarake kasunyatan ing masarakat, ngapresiasi kontribusi masarakat kanggo sinau ing kelas, lan melu siswa ing komunitas kasebut supaya bisa entuk pengalaman ing masarakat.

Sinau kontekstual sajrone mangsa pagebluk diajab bisa nyinau ilmu, polah lan prilaku uga katrampilan saka kasunyatan urip sing diamati lan dialami siswa. Sinau kontekstual, ilmu, polah lan katrampilan ditrapake ing saben dinane supaya migunani tumrap siswa.

Kabeh bahan pembelajaran kontekstual nyengkuyung panguripan siswa minangka anggota masarakat, siswa minangka anggota kulawarga, lan siswa minangka warga negara. Materi pamulangan kontekstual kanthi ngetrapake konsep keterkaitan lan konsep aplikasi bakal migunani nalika ditrapake ing saben dinane siswa nalika ana ing omah, sekolah, komunitas utawa ing endi wae nalika siswa ana.

Mula, sinau sajrone mangsa pagebluk Covid-19 kudu dadi laboratorium demokrasi, tegese papan dununge kanggo ngetrapake urip dadi warga demokratis. Muga tulisan iki bisa nambah wawasan kanggo para kanca guru.

Bagikan tulisan ini:
Diterbitkan
Dikategorikan dalam Basa Jawa

Oleh Agus Siswoyo

Teacher in real life, story teller and Indonesian blogger.

Tinggalkan komentar

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *