Sinau Online Liwat HP Apa Isih Gawa Kasil?

Telekonferensi pembina pramuka dan pelatih pramuka Kwarcab Jombang dengan aplikasi Zoom
Telekonferensi pembina pramuka dan pelatih pramuka Kwarcab Jombang dengan aplikasi Zoom

Pandemi COVID-19 isih dadi memedi ing macem-macem wilayah, kalebu Indonesia. Mula, sistem pamulangan sing digunakake uga adaptasi karo kondhisi pandemi saiki. Pamrentah Republik Indonesia nawakake cara sinau sajrone pandemi liwat Kementerian Pendidikan lan Budaya. Malah kabijakan Menteri Pendidikan lan Budaya diterusake menyang pangkat ing ngisor iki.

Ing wiwitan wulan Juli 2020 taun wingi Kantor Pendidikan lan Budaya Kabupaten Jombang Wilayah Pekerjaan Pendidikan Kabupaten Mojowarno wis nindakake kegiyatan sosialisasi sinau sajrone pandemi nggunakake Kurikulum 2013 (K13). Pilihan metode pembelajaran sing digunakake sajrone pandemi kalebu online lan njaba jaringan (offline).

Ing wiwitan taun ajaran anyar 2020-2021, ana tren nggunakake aplikasi Zoom Cloud Meetings minangka dadi metode pembelajaran online sing nyenengake murid. Aplikasi Zoom pancen wis digunakake dening akeh akademisi lan pendidik kanggo nindakake kegiyatan sinau. Nanging, ing praktik Rapat Cloud Zoom isih isih ana sawetara alangan sing kudu diadhepi para pendhidhik siswa lan wong tuwa siswa.

Alangan utama pembelajaran online saka omah mesthine dadi masalah jaringan internet sing isih dadi kendala ing pirang-pirang wilayah pedesaan. Sanajan saiki ana tawaran paket sambungan internet wi-fi murah dening salah sawijining panyedhiya ing Indonesia, sejatine ora bisa ngatasi kabeh masalah proses pendhidhikan nalika pandemi kasebut. Rapat Zoom Cloud ora bisa dienggo sacara efektif ing kabeh jenjang pendhidhikan ing kabupaten Jombang.

Kegiatan mulang lan sinau liwat Rapat Cloud Zoom kaya kegiyatan mangsan. Tren sinau online nggunakake Zoom Cloud Meetings saiki rame ing Mei, Juni, lan Juli 2020. Nanging, mlebu wulan Agustus 2020 nganti Juli 2021 ini, rencana kegiatan sinau kanthi Rapat Cloud Zoom saya suwe saya suda. Iki ditandhani kanthi kurang nggunakake Rapat Cloud Zoom dening pendidik kanggo mulang siswa.

Panulis saiki nyuda kegiatan piwulang liwat Rapat Cloud Zoom sanajan ing wiwitan taun akademik sadurunge panulis nggunakake rapat Zoom Cloud minangka pilihan utama metode pembelajaran online nalika pandemi kasebut. Alesan pangarang miwiti ninggalake Zoom Cloud Meeting amarga kegiatan pengajaran karo teleconference iki mbutuhake kuota internet sing gedhe. Kanggo siji kegiatan konferensi online liwat rapat Zoom Cloud, panulis nggunakake kuota paket internet 300 MB sajrone 45 menit suwene sinau liwat aplikasi Zoom.

Panganggone kuota internet kanggo Rapat Cloud Zoom cukup boros dibandhingake karo panggilan video WhatsApp. Apamaneh yen guru nggunakake macem-macem media pembelajaran interaktif kanggo nuduhake media karo siswa, kayata video, slide presentasi, lan kegiatan nuduhake file ing antarane pendidik lan siswa.

Intine Rapat Cloud Zoom bisa digunakake kanthi efektif minangka media pembelajaran online ing wilayah sing duwe jaringan internet sing apik. Saliyane, panulis ora nyaranake Zoom Cloud Meeting kanggo sinau online kanggo wilayah sing isih duwe jaringan internet winates liwat panyedhiya layanan internet (ISP) tinimbang sambungan wi-fi.

Kepiye pengalaman sampeyan ngancani bocah sinau ing omah nalika pandemi iki? Apa anak ing omah isih nggunakake Zoom Cloud Meeting minangka media pembelajaran tatap muka ing ruang maya karo gurune? Mangga nuduhake pengalaman sampeyan ing kolom komentar ing ngisor iki.

Bagikan tulisan ini:
Diterbitkan
Dikategorikan dalam Basa Jawa

Oleh Agus Siswoyo

Teacher in real life, story teller and Indonesian blogger.

Tinggalkan komentar

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *