Sinau Saka Omah Kudune Bisa Nyenengake Murid Ing Sajrone Mangsa Pandemi

Ayah menjadi imam sholat untuk anak lelakinya
Ayah menjadi imam sholat untuk anak lelakinya

Taun ajaran anyar 2021-2022 diwiwiti minggu iki. Sekolah lan madrasah ing Indonesia wiwit ngatur awake dhewe kanggo nyambut kegiyatan pasinaon saka omah ing sajrone mangsa pandemi COVID-19. Apa maneh Kabupaten Jombang kalebu ing zona abang ing peta panyebaran virus Corona, mula Kepala Kantor Pendidikan lan Budaya Kabupaten Jombang mutusake nindakake kabeh proses pamulangan saka omah. Guru bisa uga ora ngajak siswa teka sekolah. Kawicaksanan iki uga mengaruhi macem-macem cara pendhidhikan sing bakal ditrapake kanggo siswa nalika sinau ing omah.

Saben guru duwe kewajiban nyedhiyakake layanan kanggo nyukupi kabutuhan pendhidhikan kanggo kabeh siswa tanpa dikecualian. Pemenuhan kabutuhan sinau kudu ditampa siswa, kalorone siswa sing duwe piranti elektronik smartphone uga sing ora duwe. Mula, saben guru kudu menehi sawetara skenario sinau, kanthi nggunakake metode online lan offline. Guru uga bisa nggabungake metode pembelajaran online lan offline kanggo tujuan sinau sing nyenengake kanggo siswa.

Sinau sajrone pandemi nggunakake prinsip sinau nang omah fokus ing kegiyatan sinau ing omah siswa. Wong tuwa kudu bisa nyadari konsep omahku, sekolahku kanggo siswa sajrone pandemi iki. Wong tuwa kudu nyiyapake ruangan khusus supaya bocah duwe privasi nalika sinau. Wong tuwa uga kudu ngancani anake sinau ing omah. Iki tegese tugas lan tanggung jawab sinau marang siswa umume dicekel wong tuwa. Sanajan saben guru kelas lan guru mata pelajaran wis nemtokake jadwal pelajaran, dheweke duwe watesan kanggo mulang langsung marang siswa. Peran wong tuwa ing kene gedhe banget kanggo nggawe swasana sekolah sing nyenengake lan ana ing omah saben siswa.

Prinsip pasinaon nang omah uga ateges guru diidini dolan menyang omahe siswa lan nindakake pasinaon kanthi pasuryan. Kagiyatan sinau kanthi pasuryan bisa ditindakake kanthi klompok sing kalebu 2, 3, 4 utawa 5 wong ing sak klompok ing wilayah zona ijo. Kanggo wilayah zona abang durung oleh nganggo cara piwulang ini. Kegiatan kunjungan sinau iki ditindakake ing omah salah sawijining wong tuwa siswa kanthi idin saka wong tuwa siswa.

Protokol kesehatan tetep ditrapake anggere guru nindakake kunjungan klompok ing omah salah sawijining wong tuwa. Guru lan siswa kudu nganggo topeng, ngumbah tangan nganggo sabun utawa sanitizer tangan, lan tetep njaga jarak aman sameter. Amarga kegiyatan sinau ditindakake ing omah para siswa, alat pamulangan sing digunakake guru bisa luwih luwes. Mungkin guru ora bakal nggunakake papan tulis minangka media pembelajaran, nanging mung buku lan sawetara cathetan sing gampang digawa menyang endi wae.

Guru bisa nggunakake alat rumah tangga sing kasedhiya ing omah wong tuwa sajrone kunjungan sinau ing omah siswa. Contone, guru nggunakake macem-macem piring warna kanggo mulang warna ing basa Inggris. Kajaba iku, guru uga bisa nggunakake buku suci duweke wong tuwa ing omah kanggo mulang maca lan nulis Al Qur’an. Apa wae peralatan sing kasedhiya ing omah wong tuwa siswa bisa digunakake guru miturut idin saka wong tuwa.

Sajrone kunjungan menyang omah wong tuwa, para guru kudu komunikasi kanthi efektif karo wong tuwa siswa. Tujuan komunikasi antara guru lan wong tuwa yaiku nyritakake tujuwan lan tujuwane sinau saka omah supaya wong tuwa lan siswa padha seneng ngrasakake kabijakan implementasi BDR sajrone pandemi iki. Kolaborasi raket antarane wong tuwa lan guru sajrone pandemi minangka kunci supaya bisa sukses nggayuh target pamulangan siswa. Ayo digawe lingkungan kulawarga sing kepenak supaya bocah bisa sinau saka omah.

Bagikan tulisan ini:
Diterbitkan
Dikategorikan dalam Basa Jawa

Oleh Agus Siswoyo

Teacher in real life, story teller and Indonesian blogger.

Tinggalkan komentar

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *