Sinau Urip Saka Dolanan Anak

Fun games kerjasama murid sekolah dasar
Fun games kerjasama murid sekolah dasar

Esuk, sadurunge srengenge metu, klompok bocah-bocah, umur papat nganti enem taun, bakal kumpul ing latar ngarep omah kulawarga, lan kita bakal nggunakake ranting garing kanggo nggaris kothak kolom lan baris ing njero area kothak enem kaki ing lemah sing wedhi lan lemah. Banjur, kita bakal muter gilir lan masang garis mburi.

Saka njaba wates, bocah sing pertama bakal uncalan kerikil ing sirahe, ngarep-arep bisa mlebu ing unit kothak sing luwih cilik. Banjur, isih ana ing sangarepe wates kothak, sing mbuwang kudu nompo kerikil, ing endi wae tekane, saka njaba wates.

Uncalan sing apik yaiku nalika pebble ndharat kanthi gempa ing tengah-tengah unit, bocah kasebut bisa nyandhak ing siji sikil lan tangan siji, nggegirake awake lan njupuk kanthi tangan bebas.

Uncalan lan pengambilan sing sukses menehi kepemilikan bocah ing unit kasebut, lan dheweke bisa nggunakake unit sing dipikolehi kanggo njupuk kerikil sing bakal dibuwang mbesuk.

Unit sing paling gampang dipikolehi yaiku sing paling cedhak karo wates, lan luwih dhisik kita nyoba. Krikil sing ora ana ing njero unit apa wae yaiku lempar sing ala, saengga bocah sabanjure mbuwang.

Ngarahake lan mbuwang ing ndhuwur kanthi mbalik mburi dadi tantangan kanggo umume bocah. Kayane gropyokan ing peteng. Siji kudu ngetung kanthi mental posisi saben unit supaya kerikil sing dibuwang bisa tiba tanpa ngganggu.

Ana akeh perencanaan motor sing dadi bagean penting ing drama kasebut. Contone, bocah kasebut kudu mikir sepira kekuwatan sing ditrapake kanggo kerikil, lan ing arah sing dikarepake. Dheweke uga kudu ngelingi unit sing isih mbukak; yaiku, unit kasebut durung entuk. Nggawe kerikil saka papane uga dadi tantangan.

Kanggo nindakake, dheweke kudu nyangga awak ing sikil siji lan tangan siji, nalika nggunakake tangan liyane kanggo njupuk krikil kasebut. Maneuver iki mesthine kudu ngetrapake sistem keseimbangan vestibular, uga sendi lan proprioception. Bocah-bocah sing ora duwe sistem keseimbangan swara bakal asring tiba lan tiba ing weteng.

Acara uga kedadeyan nalika bocah-bocah diarep-arep bisa ngubengi unit kanthi sikil siji supaya bisa njupuk krikil kasebut. Dilanggar aturan kanggo tlapak sikil kanggo nutul garis kasebut. Nyingkiri peraturan sing salah lan prelu mbutuhake tliti, lan koordinasi ing antarane sistem visual, sistem motor, lan sistem vestibular.

Kita nggawe macem-macem repetisi lan muter maneh. Saben game suwene nganti pirang-pirang jam, dadi luwih angel nalika saben bocah kudu nyelehake kerikil ing sawijining unit sing isih ana ing pojok kothak. Nanging, aku mikir kita terus-terusan amarga kita saling bersaing lan amarga main kasebut tantangan.

Iki ora ateges ora ana frustasi. Bocah-bocah sing duwe kesulitan balancing utamane frustasi main game kasebut. Ironis, aku ngelingi aspek frustasi game tinimbang bagean rutin. Aku kelingan cenderung kerikil kanggo nyingkirake kisi, bocah-bocah kaping pirang-pirang mlaku, lan bocah-bocah tiba ing weteng nalika ndawakake tangan tengen nalika imbang ing lengen kiwa lan sikil kiwa.

Tiba, sanajan nguciwani, uga nyenengake. Nanging, kayata budaya, dolanan bocah-bocah Igbo sing bonafide terus sirna saka dhaptar lagu game sing bisa dimainake bocah-bocah.

Bagikan tulisan ini:
Diterbitkan
Dikategorikan dalam Basa Jawa

Oleh Agus Siswoyo

Teacher in real life, story teller and Indonesian blogger.

Tinggalkan komentar

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *