Telung Watak Kanggo Ngadepi Mangsa Ngarep

Telekonferensi pembina pramuka dan pelatih pramuka Kwarcab Jombang dengan aplikasi Zoom
Telekonferensi pembina pramuka dan pelatih pramuka Kwarcab Jombang dengan aplikasi Zoom

Aku wis lelungan lan urip ing pirang-pirang kutho ing tanah Jawa, sinau kabeh umur ing macem-macem agama lan budaya. Sing menarik, sing sampeyan bisa uga ngerteni, yaiku yen nalika bocah lair, ora dadi masalah ing papane utawa kulawarga utawa agamane, kita kabeh padha.

Butuh katresnan, panganan lan kenyamanan, mandheg lara, kepengin dolanan lan sinau prekara anyar, kapinteran utawa bodho, urip saben wayahe kaya apa sejatine kita, sing dadi wong asing ing jagad aneh lan kudu ngerti kepiye carane bisa mlaku ing planet aneh iki supaya kita bisa urip.

Apa sampeyan kelingan rasane? Sanajan sampeyan ora, sampeyan bisa mbayangake apa sing bakal dirasakake nalika metu saka rahim menyang cahya lan swara sing padhang, krasa keluwen lan rasa sakit, isolasi, wedi, kebingungan, lan ora bakal suwe.

Siji bab sing mesthi, kita ora mikir bakal dadi dhokter utawa pengacara utawa pemain bal-balan. Kita ora duwe rencana plancongan ing saindenging jagad, tuku omah gedhe lan duwe dhuwit akeh. Nanging saiki, sampeyan mung mikir.

Lan apa sing dideleng bocah jaman saiki? Ora ana kasempatan kanggo entuk kabeh. Nanging, aku manggon ing omah lan ora prelu mikir prekara mau amarga wong tuwaku nyedhiyakake kabeh, kalebu komputer, smartphone lan internet sing cepet banget.

Aku dididik kanthi online, dadi jagadku amba, ndeleng layar, dudu manungsa liya. Panganan diwenehake nalika aku keluwen, lawon diwenehake, layanan reresik rampung dicuci, dicelup banjur dilebokake ing kamarku.

Amarga urip sing dicekel bocah ing omah, ngelingi prospek tuwuh lan urip dhewe, apa ana kekarepan supaya ora ngadhepi wong tuwa sing njaluk supaya sinau lan nyiapake masa depan? Masa depan apa?

Ngadepi Mangsa Ngarep

Apa sampeyan pengin ngadhepi masa depan sing bakal ditemokake sadurunge kabeh kabutuhan diwenehake tanpa gaweyan? Napa lara pasuryan lan mangsa kosong sing nyusahake nalika sampeyan bisa nemplek ing wedhi. Dadi kaya bocah umur telung taun, tutup mripatmu lan dheweke ora bisa ndeleng sampeyan.

Ngendi sampeyan bakal pindhah? Kanggo sing paling sampeyan butuhake. Kanca sing ngerti sampeyan lan kahanan sing padha karo sampeyan.

Kepiye sampeyan bisa nemokake? Liwat siji-sijine papan sing diidini, internet.

Sampeyan bakal nemokake kanca kaya sampeyan ing endi? Ing lapangan dolanan, sing saiki lagi main video game.

Fokus ing layar lan pasang headphone lan kelangan awake dhewe ing jagad sing nyedhiyakake kabeh sing sampeyan butuhake. Kanca, stimulasi intelektual, tantangan mental, kompetisi kanggo menehi motivasi, interaksi fisik sing winates nanging sebagean, semangat adrenalin, rasa prestasi nalika menang, lan kanca kanggo ngrayakake kemenangan.

Bagean iki bakal ora lengkap nanging mung nerangake panjelasan ringkes babagan prinsip, yen ora, artikel iki bakal dadi buku, lan aku wis duwe buku tinulis lan mulang kursus babagan metode iki, sing butuh sawetara jam kanggo ngrampungake. Yen sampeyan seneng karo sing sampeyan waca, hubungi kula lan kita bisa ngatur luwih jero babagan cara ngganti arah urip sampeyan lan anak-anak.

Sing bakal dakkandhakake ing kene dudu aturan urip lan ndidik anak. Ana aturan sing mesthi wae, lan mesthi ana variasi kanggo kabeh, nanging kita kudu miwiti dhasar lan pedoman. Kanggo nggawe kapal utawa pesawat kanggo lelungan jagad, sampeyan kudu nggawe ing dock garing utawa gantungan. Dadi, informasi sing bakal dakkirimake yaiku bangunan pabrik kanggo mbangun pikiran lan kepribadian sing bisa lelungan ora mung ing jagad iki, nanging kanthi imajinasi kanggo nggawe prekara-prekara anyar sing durung ana.

Telung watak

Saben manungsa bisa diklasifikasikake dadi salah siji saka telung jinis karakter; Intelektual, Emosi lan Fisik. Kita kabeh duwe aspek saben telung kualitas kasebut, nanging, persentase saben beda-beda kanggo saben wong. Sing paling kuat lan duwe persentase luwih gedhe yaiku karakter utama wong kasebut.

Gumantung saka karakter utama sampeyan, sampeyan bakal cocog karo macem-macem jinis karya. Contone, jinis emosional ora cocog dadi pengacara, nanging luwih dadi seniman. Wong sing fisik ora seneng ing papan kerja. Sampeyan bisa nyoba kabeh macem-macem kombinasi.

Karakter intelektual minangka cocog dadi pengacara, akuntan, insinyur. Emosi yaiku seniman, musisi, panemu, dewan dewan. Fisik minangka wong olahraga utawa bisa uga dadi landscaper, tukang bangunan, lsp.

Wong sing duwe keseimbangan cedhak karo rong karakter, kayata wong Intelektual lan Emosi bakal dadi insinyur produk sing ngrancang produk anyar, kayata desainer Ferrari utawa kapal pesiar mewah, utawa arsitek sing ngrancang omah mewah, campuran penemuan lan desain ayu karo aspek praktis kanggo nggawe mesin bisa digunakake. Utawa, dhokter spesialis sing cukup intelektual kanggo sinau cara kerja awak, nanging cukup welas asih kanggo nggawe pasien krasa aman lan duwe pangarep-arep.

Maneh, sampeyan bisa ngilangi kemungkinan, yaiku latihan sing apik banget supaya konsep kasebut mbukak pikiran sampeyan kanthi kemungkinan sing luwih gedhe.

Bagikan tulisan ini:
Diterbitkan
Dikategorikan dalam Basa Jawa

Oleh Agus Siswoyo

Teacher in real life, story teller and Indonesian blogger.

1 komentar

Tinggalkan komentar

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *