Tembung Kawicaksanan Saka Pamikir Cina

Chuang Tzu sing urip ing abad kaping 4 SM dianggep mung nomer loro kanggo Lao Tzu amarga pengaruhe ing Taoisme lan filsafat Tionghoa. Liwat Wisdom China, dheweke nulis wacana lan pasemon sing kanthi terang-terangan nyedhiyakake filosofi pribadi kanggo individu kasebut.

Chuang Tzu mulang manawa manungsa ngati-ati karo tumindake alam lan ngrukunake cagak sing ngelawan, dheweke bisa nuduhake dalan marang manungsa marang sing Nggawe. Nalika kuwi Kawicaksanan Cina bisa ngasilake kabeh dobel dadi siji. Piwulang urip sing bisa disinaoni saka Kawicaksanan Tionghoa pancen penting lan migunani.

Ing ngisor iki minangka ringkesan aphorism of Wisdom Cina saka Chuang Tzu ing buku Saka Albert Einstein nganti Dalai Lama. Tinjauan sethithik babagan tegese tembung-tembung kawicaksanan Tionghoa bisa mbantu sampeyan ngerteni teges Kawicaksanan Tionghoa.

Dalane ora ngerti wates. Nanging amarga pangenalan ‘iki’ dadi wates – Chuang Tzu

Dheweke melu sepuluh ewu umur lan entuk kesederhanaan dadi kesatuan. Dheweke, kabeh sepuluh ewu barang padha, mula padha rangkul – Chuang Tzu

Saiki sampeyan ujar manawa sampeyan bakal mbenerake bendarane lan nyingkirake kesalahan sing salah, utawa njaluk supaya bendarane lan ngilangi kelainan? Yen sampeyan ngerti, sampeyan ora ngerti. Temenan iku mokal. – Chuang Tzu

Kabeh duwe ‘sing’, kabeh duwe ‘iki’. Negara sing ‘iki’ lan ‘sing’ ora nemokake kosok baline diarani engsel dalan – Chuang Tzu

Kawicaksanan Tionghoa

Chuang Tzu uga dikenal minangka ‘filsuf kupu-kupu’ amarga dheweke tau nulis Kawicaksanan Tionghoa yen dheweke nate ngimpi dadi kupu-kupu. Nalika tangi, dheweke ora ngerti apa dheweke minangka manungsa sing ngimpi manawa dheweke kupu-kupu sing ngimpi manawa dheweke manungsa. Kawicaksanan Tionghoa iki misuwur banget karo para filsuf modern.

Cacah apa sing dingerteni manungsa lan ora bisa dibandhingake karo sing ora dingerteni – Chuang Tzu

Ing sawijining wektu Chuang Chou ngimpi yen dheweke dadi kupu-kupu. Dumadakan dheweke tangi lan dheweke dadi Chuang Chou sing kuwat lan ora bisa ditolak. Nanging dheweke ora ngerti apa Chuang Chou sing ngimpi yen dheweke kupu, utawa kupu sing ngimpi dheweke Chuang Chou – Chuang Tzu

Lali bedho. Langsung menyang omah tanpa wates lan dadi omahmu – Chuang Tzu

Kepiye carane mbandhingake nilai-nilai moral Kawicaksanan Tionghoa karo ilmu modern? Pengalaman mistik Kawicaksanan Tionghoa saka China, kaya ilmuwan, bisa nganti ngluwihi sing biasa. Iki asale saka kawicaksanan Tionghoa wiwitan kanthi nyoba kapercayan agama liwat pengalaman langsung tinimbang nampa kanthi dhasar iman.

Para pemikir Kawicaksanan Tionghoa gumantung karo cara ngerti sing katon beda banget karo ilmu pengetahuan modern. Nanging kanthi investigasi langsung, filsuf lan ilmuwan Kawicaksanan Tionghoa uga padha nemokake bebener sing luwih jero. Muga-muga artikel Wisdom Chinese iki bisa menehi inspirasi kanggo sampeyan.

Bagikan tulisan ini:
Diterbitkan
Dikategorikan dalam Basa Jawa

Oleh Agus Siswoyo

Teacher in real life, story teller and Indonesian blogger.

Tinggalkan komentar

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *