Wawacan Ustadz Zudi Sarwojati

Keluarga besar pengawas sekolah, kepala sekolah, guru, lan pengurus Sekolah Dasar (SD) Kabupaten Mojowarno nganakake acara halal bihalal dina Setu iki tanggal 15 Juni 2019. Kegiatan iki dianakake ing Balai Kantor Desa Mojojejer, Kecamatan Mojowarno, Jombang Kabupaten Dheweke mboko sithik teka ing balai desa. Kesan nyenengake lan grapyak sumrambah ing rai para tamu undhangan.

Panitia panitia kegiatan halal bihalal iki yaiku para guru sing dadi anggota Kelompok Kerja Guru (KKG) Pendidikan Agama Islam (PAI) ing Kecamatan Mojowarno. Dheweke kerja bareng ngrancang lan ngetrapake acara halal bihalal wiwit 2 wulan kepungkur wiwit 2 wulan kepungkur wulan kepungkur. Acara bihalal halal kulawarga gedhe ing Sekolah Dasar Kabupaten Mojowarno dina iki dirawuhi udakara 200 peserta. Para tamu undhangan ora mung guru muslim, nanging uga guru non-Muslim.

Acara bihalal pra-halal dimeriahkan karo pagelaran seni kelompok donga banjari Mojojejer wiwit jam 08.30 WIB. Dheweke main pirang-pirang lagu pandonga sing diiringi alat musik. Loro vokalis sholawat Seribu Rebana muncul lan nembangake kidung pandonga. Dheweke yaiku kembar Ustadz, Abdul Hakim lan Abdul Hakam, saka kelompok pandonga Desa Mojojejer. Swarane bisa nyenengake para tamu undhangan sing nunggu acara iki diwiwiti.

Acara halal bihalal diwiwiti jam 09.13 WIB. Panyritakake mbukak acara kanthi maca surat Al-Fatihah. Kembar Ustadz, Abdul Hakam lan Abdul Hakim banjur ngrampungake adicara kasebut kanthi maca. Suwarane bisa adhem tamu sing diundang sing ngisi Aula Kantor Desa Mojojejer esuk mau. Swara khas wong loro kasebut identik banget karo kelompok pandonga Seribu Rebana. Kaloro guru isi agama Islam lokal kasebut dadi salah sawijine ikon pendhidhikan ing Kecamatan Mojowarno, Kabupaten Jombang.

Halal bihalal diterusake karo ujar. Sambutan kaping pisanan saka ketua panitia eksekutif. Dheweke matur nuwun marang para tamu undhangan kanggo acara halal bihalal saiki. Sanajan tarif tamu undhangan mung udakara 50%, iki ora nyuda harmoni lan semangat manunggal ing antarane guru sekolah dhasar ing Kabupaten Mojowarno.

Sambutan kaping pindho diwenehake dening Koordinator Pendidikan Kabupaten Mojowarno, Drs. Sucipto, M.M. Dheweke ujar manawa pentinge conto kanggo saben guru kanggo mulang siswa ing sekolah lan ing saben dinten.

“Ayo sukses K13 ngembangake 4 dimensi pendhidhikan, yaiku agama, sosial, ilmu lan katrampilan,” ujare wong lanang sing urip ing Ngoro Jombang kasebut.

“Ana rong sikap, sikap religius lan sikap sosial. Guru kudu bisa menehi conto prilaku sing bisa dipuji marang para siswa,” ujare.

Pangandikan kaping telu saka wakil Kepala Kecamatan Mojowarno. Dheweke ngandhani informasi manawa sesuk dina Senin bakal miwiti registrasi siswa SMP sing anyar. Kita njaluk supaya bocah-bocah dikon ndaptar ing SMP Negeri kanthi ngiringan para guru.

Acara utama kegiatan halal bihalal kanggo guru sekolah dhasar ing Kecamatan Mojowarno saiki yaiku tausiyah saka Ustadz Zudi Sarwojati. Pembicara saka Mojokerto katon aneh nganggo blangkon lan jubah dawa. Para tamu undhangan padha penasaran wiwit dheweke tampil ing panggung mula kepengin ngrungokake ceramah nganti pungkasan.

“Kayane iki dudu tanpa sebab. Murid-murid Sunan Kalijogo mbiyen nganggo blangkon tradisional Jawa lan sandhangan surjan. Kabeh sifat sandhangan kasebut nduweni makna filosofis dhewe-dhewe,” ujare Ustad Zudi Sarwojati nalika wiwitan kuliah.

Salajengipun, wong iki sing duwe gaya ngomong langsung mbahas pentinge harmoni ing macem-macem budaya sing ana ing masarakat, utamane kanggo guru sing mulang ing lingkungan sekolah dasar Kabupaten Mojowarno. Sanajan guru bisa uga duwe macem-macem agama lan beda sudut pandang urip, iki ora nyuda semangat para guru kanggo menehi tuladha urip tumrap siswa.

“Kita kudu nuladhani tumindake Nabi Muhammad sing terus-terusan menehi panganan pengemis Yahudi sing wuta. Sanajan jenenge dikutuk dening wong ngemis wuta saben dina, Nabi Muhammad tetep setya menehi panganan wong ngemis kasebut nganti pungkasan umur,” ujare Ustadz Zudi Sarwojati.

Acara bihalal halal kulawarga gedhe ing Sekolah Dasar Kecamatan Mojowarno rampung jam 11.30 WIB. Para tamu undhangan salaman karo tamu liyane minangka pamitan. Para tamu undhangan kanthi bertahap ninggalake kantor desa Mojojejer lan bali menyang sekolah masing-masing.

Wektu iki, acara halal bihalal ditindakake kanthi swasana rame lan cukup anget. Saben tamu undhangan disambut sapa maneh kaya-kaya ngeculake omahe sawise rong minggu preinan sekolah. Muga-muga kegiyatan sing halal bihalal wektu iki nggawa mupangat kanggo kabeh pihak sing ana gandhengane.

Bagikan tulisan ini:
Diterbitkan
Dikategorikan dalam Basa Jawa

Oleh Agus Siswoyo

Teacher in real life, story teller and Indonesian blogger.

Tinggalkan komentar

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *